Annons

Spegellös systemkamera från Pentax

Produkter
(logga in för att koppla)

serenity

Avslutat medlemskap
Oj, märks att det fortfarande är semestertider... Läste i Kamera & Bilds nyhetsbrev att Hoyas ägare Citi Bank uppger att Pentax planerar en spegellös systemkamera. Trodde det skulle finnas en välfylld tråd att läsa vidare i här ;-)

"Hoya plans to release a mirrorless camera under Pentax brand that is distinct from models already on the market." - Låter ju spännande, någon som har mer info?
 
Det finns så gott om fantasier i news and rumors på pentaxforums om detta att i alla fall jag tappat Lusten att diskutera den. Enligt ett mail från Pentax till någon på pentaxforums så ser det inte så ljust ut för någon spegellös inom en snar framtid.
 
Enligt ett mail från Pentax till någon på pentaxforums så ser det inte så ljust ut för någon spegellös inom en snar framtid.
Det är snarare så att Pentax inte får säga något om sina nya utvecklingsproject förrän de är klara för release.

Sen Hoya tog över Pentax så har det blivit mycket hårdare med att hålla inne med nformation om kommande produkter innan release. Pentax var ganska frikostig med sådan sen tidigare.

Dessutom är det nog bara utvecklingsavdelningen och vissa på marknadsavdelningen i Japan som har god insyn i kommande produkter. Teknisk support i USA och andra delar av världen har betydligt mindre info om detta (om någon alls) så de kan inte ge något vettigt info och kommer därför bara ge ett sen tidigare formulerat svar som inte säger något.
 
Pentax (Hoya) utvecklar ett spegellöst system - eller för att använda deras egna ord "undersöker möjligheten" att producera ett sådant system. I dagsläget finns inga fler uppgifter än detta - inga tekniska detaljer, ingen mer definitiv information om lansering, ingen information om prisnivå. Det finns mycket som tyder på att Pentax kommer att visa en prototyp, koncept eller designidé på Photokina för att testa marknadens reaktioner. Jag tror inte att Pentax kommer ut med en färdig produkt förrän tidigast under nästa år.
 
Gällande spegellösa system? Vad är egentligen fördelarna? Ingen spegel som rör sig? Mindre hus? Lättare?

Kommer man aldrig kombinera en spegellös kameran med företagets gamla objektiv?
 
Ingen spegel innebär att kameran blir tystare (spegeln låter när den rör sig) och kan vara både lättare och mindre. På grund av det kortare avståndet mellan objektivfattningen och sensorn - för spegeln försvinner så sensorn kan vara närmare objektivet - så behövs en ny objektivfattning och därmed nya objektiv. Till de spegellösa kamerorna finns mellanringar att köpa som tillåter användandet av gamla objektiv, dock med en del begränsningar i funktionaliteten.
 
Okay

"begränsningar i funktionaliteten" innebär det ingen AF? Eller skulle dom lika gärna kunna göra en sån mellanring/adapter? En tystare kamera hade ju varit trevligt, men man sitter ju på en hel uppsättning av objektiv redan.
 
En spegellös kamera skulle förmodligen inte ha någon AF-motor i kamerahuset, så skruvdrivna objektiv skulle då troligtvis förlora AF med en adapter. Eftersom objektiv för DSLR är kontruerade för en helt annan typ av AF än som spegellösa kameror använder så blir AF ändå för slö med DSLR-objektiv för att de ska vara riktigt användara.

De flesta som köper en liten spegellöskamera vill kunna använda den som sin kompaktkamera, dvs både till stillbild och video. Så objektiven behöver ha tyst AF och skruvdrivna objektiv är då inget bra alternativ
På en spegellös kamera finns det inte mycket att vinna på att försöka behålla bakårkompatibiliteten till äldre typer av system. Det är klart bättre att förbereda systemet för framtiden och hitta lösningar som optimeras för det.

En spegellös kamera är främst tänkt att locka nya kunder från de som använder kompaktkameror, inte att få DSLR-avändare att byta system. Dock finns det nog många DSLR användare som kan tänka sig byta ut sina kompaktkameror mot spegellösa kameror.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.