Det vi upplever som skärpa när vi tittar på en bild är kontrasten i gränslinjer.
Om man bilbehandlar en bild så lägger man i princip alltid på ett skärpefilter sist i processen som gör en lokal kontrastökning på kanter.
Om man har kameran inställd på jpeg så görs en bildbehandling i kameran. Då kan man ställa in sådana saker i kamerans menyer.
Ska man bildbehandla bilden själv så vill man inte ha sådant med, utan istället så ren och oförstörd fil som möjligt att utgå från. Fotograferar man i raw så är ingen digital skärpeeffekt pålagd alls, utan man måste göra det själv när man skapar en bildfil från raw-datat.
Det som påverkar skärpan på riktigt i själva utrustningen är först och främst objektivet. Sony 16-50/2,8 som du har är som sagt ruskigt bra. 18-70 däremot är tyvärr tvärtom ruskigt uselt
Det är väldigt speciellt att Sony tog fram ett så bra objektiv som de säljer som kit-objektiv tillsammans med kameran. Det här objektivet slår med hästlängder alla de andra tillverkarnas standardobjektiv som de skickar med kameran!!!
Själva kameran kan också påverka skärpan litegrann. Det sitter ett s.k. antialiasingfilter på bildsensorn som suddar ut lite för att minska taggighet i sneda linjer. Ju högre upplösning, desto svagare filter behövs. Där är kamerorna rätt lika, men ett par Nikonmodeller, D800E och D7100, har tagit bort detta, vilket kan göra liten skillnad.
Förutsättningarna finns att den tekniska kvaliteten på dina bilder ska kunna bli högre än dina kompisars, fast bara marginellt.
Sen finns ju saker som fotografen påverkar, som väl av slutartid och bländavre.
Smak och/eller rörelseoskärpa beror på fotografen, inte kameran. Många överskattar sin förmåga att hålla kameran still och vid förstoring så avslöjas det.
Skärpedjupet spelar också roll. Stor blandade ger iofs aningen mjukare bilder, men om bakgrunden är oskarp så framhävs motivet och upplevs som skarpare.
/Mats