Sony har nu släppt tre senare modeller (A6300, A6500 och A6400) efter A6000 som lanserades redan i 12 February 2014 men A6000 fortsätter att säljas som ett verkligt billigt instegspaket för mellan drygt 4000 och 5000 nu med kitobjektivet 16-50mm (Mediamarkt säljer ett hus idag för 4199
och man undrar ju hur länge Sony kommer fortsätta sälja den. Även om de tydligen säljer rätt många A6000 fortfarande så undrar men ju hur många spänn man verkligen tjänar på varje kamera. Kan det verkligen vara värt hanteringen och om folk tycker A6000 är tillräckligt bra (och risken är väl hyfsat stor för det) så kommer det nog vara svårt att sälja de betydligt dyrare senare modellerna men det kanske är en bra marknadsinvestering för framtiden ändå om ett antal uppgraderar längre fram.
Skulle vara kul att veta hur de egentligen tänker här Sony men uppenbarligen finns det fortfarande ett stort intresse på marknaden för en så pass prisvärd kamera som A6000 även om den börjar bli verkligt gammal i sammanhanget.
Det görs tydligen märkligt nog fortfarande nya reviews nu 2019:
https://www.livingthedreamrtw.com/2015/08/sony-a6000-review.html
https://www.tomsguide.com/us/sony-a6000-mirrorless-camera,review-2229.html
…. och dessutom släppte Sony en ny firmware så sent som i går (19/3 2019) för att korrigera AF i en fem år gammal kamera:
https://www.sony.com/electronics/support/e-mount-body-ilce-6000-series/ilce-6000#downloads
Det här är nog rätt unikt när det gäller Sony i alla fall.
Jag är ingenjör med lite kunskaper i produktionsteknik och för mig är saken ganska klar; om du har utvecklat en kameramodell (eller objektiv) och anskaffat verktygen för stansa, bocka, montera komponenter så är kostnaden i stort sett betald om du kan sälja i tillräckligt stor mängd för att täcka den utvecklingen; arbetskostnaden i låglöneländer som Thailand där min Sony är monterad är "peanuts" i sammanhanget.
Komponenterna; lite plast, lite metall är inte heller några kostnader; processorer och glas är bara sand som råvara i princip och är inget heller.
Att däremot skrota ut produktionslinan är en kostnad i sig och så länge en modell säljer finns det inte större anledning att "släcka ner". Naturligtvis måste nya modeller fyllas på i programutbudet, dels för att visa att man hänger med i utveckligen men också för att det finns utrymme att växa.
Så det finns all anledning att fortsätta lägga upp nya toppmodeller ovanpå tidigare och bara göra en "drop" i prisättning för de äldre, redan betalda modellerna (sett till utveckling och produktionsuppsättning) som då blir inropare för att få in konsumenter i systemet. Att det har blivit nära nog en platå i sensorstorlek har också hjälpt till.
Visst kan man ta fram och sätta in ännu mer högupplöst och få mer megapixel men när objektiven inte förmår att upplösa upp till ens 24 MP (med vissa undantag) gör ju det till en helt onödig exercis i praktiken.
Se i USA där till och med A7II kunde fås för endast $999 fram tills igår, av någon anledning gick priset upp igen till $1399, men A7 (första versionen) säljs för $799.
Det har tidigare varit sådana brutala prisskillnader mellan Sverige och USA att jag har två gånger kunnat beställa kameror i USA och åka över och hämta dem och merkostnaden i Sverige har betalt för resan över till USA! Allra bäst om man kan lösa beställningen med en adress utanför staten där den säljs, då slipper du lokal skatt (cirka 9% skatt).
Att du får firmware-uppdateringar för gamla kameror är nog ett led i att Sony har insett dels att det är dålig kundservice men också att det förstärker att Sony sparar pengar genom att bara polera och förbättra nya modeller, istället för som Canon släppa en helt ny serie från proffs, avancerade, medium ner till "entry-level" med helt nya chassin, finesser och teknik. Det är något som rimmar illa med produktionskostnaden, om man tillverkar en helt ny modell och släpper den i ett kit med objektiv för 3000kr.
Inser du produktionskostnader om det inbegriper avskrivning av utvecklingen?