Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Sigma 20mm/1.8 med eos 400d och eos 5d?

Produkter
(logga in för att koppla)
*skrattar* Men man kan ju beskära ner bilden så att man slipper suddiga kanterna. Allvarligt skämtat så är det en bra glugg, men räkna kallt med att behöva beskära om du kör på ff iaf om du räknar med att köra med stora bländare. Vid stor bländare och ff så har du vinjetering och rejäl kantoskärpa - dessutom får man inte glömma att DOF sprider sig cirkulärt - spelar inte så stor roll med normal och teleobjektiv, men med så pass rejäl vidvinkel som denna ger på ff måste man komma ihåg att tänka på det - det är ingen speciell svaghet hos just detta objektiv utan något som gäller för alla ljusstarka vidvinkelobjektiv.
 
Att kantskärpan blir horibel på 5d.

Det där får du gärna bevisa med bilder och/eller tester.
Har funderat på att köpa ff-kamera bara för att kunna använda mitt Sigma 20/1,8 fullt ut.
Det är i mitt tycke ett kanonobjektiv på en crop-kamera, jag har det på för jämnan på min 300D.
Nackdelen är att det är ganska stort och tungt.
 
Tack för era kommentarer =)
En 5D vore inte dumt men får leva på min 400D ett tag till och får hoppas att sigman kommer trvias tillsammans med oss ;)
 
Det går faktiskt att blända ner även detta objektiv. Största bländaröppning får ses som en bonus, som ger möjligheter att fotografera i väldigt lågt ljus. Vem fan bryr sig om kantskärpa vid f/1,8 på en vidvinkel??

Sigma 20/1,8 @ f/4 på Nikon D700: http://www.fotosidan.se/gallery/viewlarge.htm?ID=1457090

Jag har inget delutsnitt att visa, men ja, blomman är skarp ända längst ut i kanten.

Vid stor bländare och ff så har du vinjetering och rejäl kantoskärpa - dessutom får man inte glömma att DOF sprider sig cirkulärt - spelar inte så stor roll med normal och teleobjektiv, men med så pass rejäl vidvinkel som denna ger på ff måste man komma ihåg att tänka på det - det är ingen speciell svaghet hos just detta objektiv utan något som gäller för alla ljusstarka vidvinkelobjektiv.
Eeeh, va? Vad menar du med att skärpedjupet ("DOF") "sprider sig cirkulärt"?

--------------------------

Några fler bilder på FF:

F/1,8: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Sigma_20/DSC_0088.jpg
F/5,6: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Sigma_20/DSC_0287.jpg
F/1,8: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Sigma_20/DSC_0104.jpg
100% utsnitt av ovanstående från mitten: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Sigma_20/DSC_0104_crop2.jpg
100% utsnitt av ovanstående från hörnet: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Sigma_20/DSC_0104_crop1.jpg
F/1,8: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Sigma_20/DSC_0035_800.jpg
F/4: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Sigma_20/DSC_0187.jpg
100% utsnitt av sista bilden: http://img.photobucket.com/albums/v621/Makten/Sigma_20/DSC_0187_crop.jpg

Ja, detta objektiv är som synes helt oanvändbart;-)
 
Menar självklart att optikens DOF defineras i polära och inte rektangulära kordinater. Skärpeplanet ligger på samma vektorlängd eller slant range och inte i ett rektangulärt "plan". Lätt att missa och tolka felaktigt som kantoskärpa speciellt på ljusstarka vidvinklar där man lätt får så liten DOF att det enda man kan avbilda skarpt på hela bildytan är insidan av ett koncentriskt klot.
 
Menar självklart att optikens DOF defineras i polära och inte rektangulära kordinater. Skärpeplanet ligger på samma vektorlängd eller slant range och inte i ett rektangulärt "plan".
Det beror helt på vad det är för objektiv. Vissa ger helt plant skärpeplan, medan andras kan bukta båda inåt och utåt från kameran sett.
För övrigt har valet av koordinatsystem för beskrivningen naturligtvis ingenting med skärpeplanets egenskaper att göra. Har du någonsin sett ett skärpeplan beskrivet som en ekvation? :-O

Lätt att missa och tolka felaktigt som kantoskärpa speciellt på ljusstarka vidvinklar där man lätt får så liten DOF att det enda man kan avbilda skarpt på hela bildytan är insidan av ett koncentriskt klot.
Ja, om objektivet har sådana egenskaper. Det är också lätt att misstolka inlägg som använder sig av engelska förkortningar istället för svenska;-)
 
Lätt att missa och tolka felaktigt som kantoskärpa speciellt på ljusstarka vidvinklar där man lätt får så liten DOF att det enda man kan avbilda skarpt på hela bildytan är insidan av ett koncentriskt klot.
Koncentrisk = samma centrum, ex. två ringar med samma centrum.
Hur förklarar du ETT koncentriskt klot?
 
Oki oki... Och jodå, jag har sett skärpeplan beskrivna matematiskt och jag har simulerat detta och jag har mätt upp det - så inget märkligt med det. Det är samt att man kan ha olika form på skärpeplanet och en bra ledtråd till hur skärpeplanet ser ut kan man få av att analysera linsdistorsionen. Dock är det tämligen vanligt att skärpeplanet INTE är plant på just vidvinkelobjektiv - Sen så finns det ju tilt/shift objektiv som tillåter ett vinklat skärpeplan så att man kan fotografera med hyggligt stor bländare på objekt som har stor avståndsmässing utbredning med bibehållen skärpa. Så dels sensorns vinkel i skärpeplanet samt skärpeplanets utseende - vilket är kopplat till linsens distorsion påverkar resultatet. Dessutom kan XY placeringen av sensorn ge en del intressanta effekter på optik som inte är raktecknande (har låg distortion) då man får ett olinjärt uppträdande som inte är symmetriskt då optikens optiska axel avviker ifrån sensorns mitt. Detta ses normalt som ett fel och undviks i görligaste mån eftersom optiken oftast har sämre prestanda i kanterna - detta fel kallas ofta för squint och kan vara ett stort problem för viosionsystem där man använder det optiska systemet för mätningar och inte för att producera vackra bilder.

Nej, klotrunt är inte skärpeplanet - det är en överdrift, men klart kuddformat är tämligen vanligt. 20mm på APS är inte så mycket vidvinkel, men börja köra 8mm brännvidd så börjar det hända en del spännande saker minst sagt.. ;)
 
.

Jag har både 400 och 5d. Sigmas 20/1,8 fungerar bra på båda! Givetvis ser man mer av objektivets prestanda och därmed ev, brister med fullformataren. Men allt är relativt och då får objektivet betyget "bra" av mig.
 
Kan någon förklara vad som blir skillnanden om en eos 400d och en eos 5d anv. sigma 20mm/1.8? Har beställt en till min 400d =)

20mm på 400D motsvarar ungefär 32mm på en 5D. För att få samma bildvinkel som 5D får med 20mm, behöver du ha en brännvidd på 12,5mm med din 400D. Det finns objektiv som har detta för just 400D, men inte med ljusstyrkan f/1,8.
 
20mm på 400D motsvarar ungefär 32mm på en 5D. För att få samma bildvinkel som 5D får med 20mm, behöver du ha en brännvidd på 12,5mm med din 400D. Det finns objektiv som har detta för just 400D, men inte med ljusstyrkan f/1,8.

Eller så kan man uttrycka sig som så att 400:an tar dig 1,6 ggr närmre än 5:d med samma objektiv.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.