Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

SB-600 vs SB-800

Produkter
(logga in för att koppla)

timofej

Aktiv medlem
Dags att välja rätt blixt. Då jag äger D70 ligger det naturliga valet mellan SB-600 och SB-800. Undrar om det finns klar skillnad redovisad mellan dessa två någonstans. Om inte, besitter möjligtvis någon på FS denna för mig ovärderliga information?
 
Största skillnaden e väl priset ;)
Nej men vad jag vet är 800an mycket kraftfullare.
Har en SB-600 själv, fick den i tisdags och hittills jag väldigt nöjd. Den räcker till mig.
Jämnför på nikons hemsida.
 
Jag är väl medveten om prisskillnaden!:) Skillnaden i styrkan och möjligheten att styra andra blixtar har jag också hört om, bland annat på Nikons sida. Jag undrar därför om det finns något mer? Helst redovisat i tabellform.

Som jag ser det nu kan jag leva med något lägre ledartal samt avsaknad av möjlighet att styra andra blixtar. Den tiden jag behöver det sistnämnda skaffar jag mig SB-800 el. dylikt. Samtidigt vill jag köpa en blixt som håller länge och som jag kan växa i så småningom. Därmed min fråga om finesserna. Det kan hända att SB-800 har (och SB-600 saknar) något som jag inte använder nu (då mina kunskaper om blixtfotografering är mycket begränsade) men som kan vara till stor hjälp när kunskperna växer. Vad sägs?
 
Om jag har förstått det hela så utnyttjar väl inte en D70 SB800 helt ut.
Kanske finns någon som vet mer om det?
Jag ska i alla fall köpa 600:an.
 
Skagg skrev:
Om jag har förstått det hela så utnyttjar väl inte en D70 SB800 helt ut.

Hmm... har aldrig hört om det. Är det någon mer som känner till det? Vore dumt att betala för något man inte kan utnyttja.

I vilket fall som helst verkar det vara som att jag inte missat någon information om blixtarna, för att den saknas helt enkelt. Ingen verkar veta exakt skillnaden på dem. Lite konstigt tycker jag. Finns det online manualer till blixtarna någonstans? Man kan jämföra dem själv i så fall.
 
Det verkar vara som vanligt att man måste köpa toppmodellen för att få vridbar reflektor. Mycket viktigt tycker jag, men det får ju var och en avgöra.
 
Tack ni alla för era svar!

2Maria
Problemet med fotohandlare är att när jag kommer till dem brukar jag vara såpass förberedd att jag kan lika mycket (om inte mer) om varan i fråga än de själva.:) Men visst beror det på fotohandlaren också!;-) I vilket fall som helst kan det enkelt inträffa att de utelämnar någon uppgift eller glömmer att upplysa om något. Dessutom kan handlaren ha egna preferenser. Jag brukar samla info vid större köp från olika källor innan jag slår till. Fotohandlare kan vara en av källorna men inte den enda.

Att jämföra själv i butiken är inte så lätt heller. Jag kan ju inte stå där och läsa någon timme manualerna för att jämföra blixtarna. Därför försöker jag fiska fram information lite på förhand.

Tack för länkarna, Björne! Att döma från dem har blixtarna följande skillnad SB-800/SB-600:

1. Ledtal 38/30
2. Styra andra blixtar ja/nej
3. Blixttäckning 24-105mm/24-85mm
4. Uppladningsbara batterier ja/nej(AA)
5. Uppladningstid 3,5sec./2,9sec.
6. Antal blixtar 130/200
7. Extra tillbehör inkluderad för SB-800:
Diffusion Dome SW-10H
Soft Case SS-800
Color filter set SJ-800
8. Vikt 350g/300g

Dessutom står det i SB-800 beskrivningen:
- Slow Sync
- Red-eye reduction
- AF-assist illuminator
Allt kan tänkas SB-600 också har.

Det som finns i SB-800 beskrivningen men SB-600 inte nödvändigtvis har:
- Distance Priority Manual Flash Mode
- Modeling Flash function
- Repeated Flash
- Built-in bounce card
- Built-in wide flash sdapter to cover 14mm

Kan någon ägare till SB-600 bekräfta/dementera vilka finesser finns/saknas på blixten?

Vad är Modelling Flash function för övrigt?
 
timofej skrev:
Vad är Modelling Flash function för övrigt?
Det är en knapp man trycker på för att få blixten att skjuta av många svaga blixtar i sådan följd att det närmast blir en vanlig lampa. På full laddning kanske man får ut ca 3 sekunder med fräscha batterier. På så sätt ser man lätt hur skuggorna faller (vilket kan vara svårt att se med bara en enkel blixturladdning).

Sen funkar det görbra som en enormt stark och vit ficklampa, även om det bara är 3 sekunder åt gången :)
 
maxzomborszki skrev:
Sen funkar det görbra som en enormt stark och vit ficklampa, även om det bara är 3 sekunder åt gången :)

:-D Kul grej! Fast vad gör man efter batterierna är slut då? Låter modellen sitta orörligt medan batterierna laddas om?

Kan någon vänligen kommentera finesserna. Hur användbara är de egentligen? Hur ofta kommer man att använda Modelling Flash eller Repeated Flash? I vilka sammanhang? Har någon koll på vad 14mm adapter kostar när köps separat? Som jag förstår behövs den när man tar bilder med objektiv med brännvidden under 24mm? Menar de för resten "24mm" eller "motsvarighet till 24mm för en 35mm kamera"?
 
timofej skrev:
:-D Kul grej! Fast vad gör man efter batterierna är slut då? Låter modellen sitta orörligt medan batterierna laddas om?
Nä, det tar ju en stund för blixten att ladda upp igen från batterierna. Dessa tre sekunders belysning motsvarar ungefär en urladdning på full effekt. Håller du inne knappen en kortare tid dras inte lika mycket kräm. Du borde väl få ut lika många 3-sekundersbelysningar som du får ut blixtar ur batterierna, dvs 90-170 till SB-800 beroende på batterityp. Det är alltså inte så att du bränner slut på en uppsättning batterier efter att ha hållt inne knappen i 3 sekunder.

Hur ofta kommer man att använda Modelling Flash eller Repeated Flash?
Personligen har jag inte använt Modelling flash till annat än ficklampa än även om jag ser att det kan vara behändigt ibland, tryck på knappen en kort stund och se om någon störande skugga faller olämpligt.

Repeterande blixt kan väl vara kul om man vill fånga ett förlopp (studsande boll eller liknande) men är ju en väldigt specialiserad applikation. De som gör det seriöst använder nog betydligt mer komplicerade uppsättningar med studioblixtar.

Ser mer fördelen med att SB-800:an är en kraftigare blixt. Det är kanske inte alltid man behöver den extra kraften, men då man behöver den är man ledsen om man inte har den. Jag vill gärna kunna studsa blixten i tak och då är det skönt med all kräm man kan få. Helst skulle jag vilja ha riktiga blixtaggregat, men det får bli en senare (ekonomisk) fråga :-D

Har någon koll på vad 14mm adapter kostar när köps separat?
Har inte sett några svenska prisuppgifter men en original SW-10H Diffusion Dome kostar på andra sidan den stora pölen $14-20. Översatt till Svenska priser? Tja, vissa saker har de ett väldigt stort påslag på, andra inte alls. Skulle tro att detta kan tillhöra den förstnämnda kategorin då det är en lite mer udda pryttel. Som tur är så finns ju tredjepartstillverkare som tex OmniBounce.

Menar de för resten "24mm" eller "motsvarighet till 24mm för en 35mm kamera"?
Motsvarande 24mm på en 35mm-kamera (Ljusvinkel: 60 grader vertikal/78 grader horisontell). Bara 24mm är annars ett ganska intetsägande mått eftersom det måste vara i förhållande till något.

Apropå det inbyggda "bounce-card" så är det en mycket schysst grej, men går lätt att åstadkomma själv med en bit vit kartong och en gummisnodd. Jag gjorde en kvick jämförelse för ett tag med olika alternativ då en kille på Photo.Net undrade. Se exempelbilderna där: http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=008N5r
 
timofej skrev:
Har någon koll på vad 14mm adapter kostar när köps separat? Som jag förstår behövs den när man tar bilder med objektiv med brännvidden under 24mm?
Missade förresten att kommentera detta. SB-600 ska enligt utsaga från Nikon och vad jag kunnat lista mig till från bilderna folk laddat upp ha en inbyggd vidvinkeladapter man fäller ut. Denna möjliggör att man kommer ned till 14mm. Alltså behöver du inte köpa någon Diffusion Dome/Omnibounce om du inte vill. Ljuset kommer få olika karaktär men i bägge fallen lyser du ut en vidare bildvinkel.

Från Nikons hemsida refererad till ovan: "Auto zoom of 24 to 85mm, extendable to 14mm with built-in wide-flash adapter."
 
maxzomborszki skrev:
SB-600 ska enligt utsaga från Nikon och vad jag kunnat lista mig till från bilderna folk laddat upp ha en inbyggd vidvinkeladapter man fäller ut. Denna möjliggör att man kommer ned till 14mm. Alltså behöver du inte köpa någon Diffusion Dome/Omnibounce om du inte vill. Ljuset kommer få olika karaktär men i bägge fallen lyser du ut en vidare bildvinkel.

Tack Max! Det är inte första gången du hjälper mig ut.:) 14mm adapter har alltså liknande effekt som Diffusion Dome? Intressant... Länken var inte så dum heller! Nu känns det att jag besitter den information jag behöver för att göra valet.:)
 
timofej skrev:
Tack Max! Det är inte första gången du hjälper mig ut.:)
Jag är glad att kunna svara på frågorna och att det uppskattas ;-)

14mm adapter har alltså liknande effekt som Diffusion Dome?
Jo, allt som behövs är något framför blixthuvudet som diffuserar ljuset, då sprids det ju i en större vinkel. Man skulle själv kunna göra en egen "vidvinkeladapter" genom att tejpa fast en bit smörpapper en lagom bit framför blixthuvudet. Det svåra är dock att veta när man lyser ut lagom mycket (dvs till motsvarande 14mm). Lyser man ut för lite så får man mörka hörn, lyser man ut för mycket slösar man blixtljus i onödan.

Den stora skillnaden mellan en diffusion dome och vidvinkeladaptern skulle jag tro är att ljuset diffuseras ytterligare lite mer med den förstnämnda och sålunda blir aningen mjukare. Vidvinkeladaptern är av klar plast med små "prismor" så den borde ge hårdare ljus. Dessutom sitter diffusion dome:n en bit utanför blixthuvudet (jämfört med vidvinkeladaptern som ligger dikt an) vilket också har en effekt. Men är man mest orolig för att ens blixt inte ska lysa ut i hörnen så är det nog hugget som stucket vilken man använder. Jag har ännu inte kommit fram till vilken effekt jag tycker ser bäst av dessa två. Jag föredrar att studsa i taket som jag tidigare nämnde.

Detta med ljusvinkel spelar bara roll om du skjuter blixten rakt fram vilket jag så gott som aldrig gjort. Så fort du tiltar huvudet (och därmed studsar ljus i något närliggande objekt) ändras avståndet ljuset går mellan kamera/blixt och motiv och påverkar sålunda även hur mycket som lyses ut.
 
Skagg skrev:
Om jag har förstått det hela så utnyttjar väl inte en D70 SB800 helt ut.
Kanske finns någon som vet mer om det?

Det stämmer. Inte SB-600 heller. Auto FP High Speed Sync (som både blixtarna har) är komatibel endast med D2H.
 
En fråga till till Max eller till en annan som kan.:) Som jag förstår innebär SB-600's zoombegränsning till 85mm inte att man inte kan använda blixten vid längre brännvidder utan att blixtljuset inte används rationellt i så fall. Detta gäller för direkt blixt. Hur mycket betydelse har zoomomfånget när man slår blixten i taket? Sprids inte ljuset åt alla håll i detta fall oavsett blixtzoomen?
 
timofej skrev:
Som jag förstår innebär SB-600's zoombegränsning till 85mm inte att man inte kan använda blixten vid längre brännvidder utan att blixtljuset inte används rationellt i så fall.
Precis, man "spiller" lite blixtljus utanför det som kameran registrerar. Det är sällan stort problem, men det är klart att man gärna vill få ut så mycket som möjligt av blixten.

Detta gäller för direkt blixt. Hur mycket betydelse har zoomomfånget när man slår blixten i taket? Sprids inte ljuset åt alla håll i detta fall oavsett blixtzoomen?
Jo, visst sprids ljuset, men ju mer du "zoomat" blixthuvudet desto smalare blir den ljuskon som blixten släpper iväg och därför också mindre yta i taket som lyses upp. Det är denna ljusyta som i praktiken blir din "lampa". Ju större yta desto mjukare ljus. Så genom att justera blixtens zoomhuvud kan du variera ljusets utseende även vid studs i taket.

Jag har dock inte gjort några försök själv på detta. Får kanske ta fram Mr. Bear igen och testa när det blir mörkare :) Sen tror jag inte att skillnaden mellan 85mm och 105mm är så enormt stor när det gäller just studs i taket.

När man studsar ljuskonen i taket är det två saker som påverkar slutgiltiga ljuset, ytan på det man studsar och hur långt ljuset får gå. Är ytan grov och skrovlig sprider den ljuset mycket, är den närmast spegelblank så sprider den lite. När det gäller avståndet så går det lättare att "visa" direkt. Ska se om jag inte kan göra en liten fin figur som illustrerar detta innan jag måste se till att få mig lunch.
 
maxzomborszki skrev:
Ska se om jag inte kan göra en liten fin figur som illustrerar detta innan jag måste se till att få mig lunch.
Egentligen säkerligen helt onödigt då jag tror de flesta förstått detta, men jag tycker så mycket om pappersslöjd så... :)

Den gula konen i bilden motsvarar ljusvinkeln vid 105mm (dvs 27 grader). Om man istället studsar ljuset i ett idealiskt tak (dvs ett som inte är skrovligt och sprider ljuset åt olika håll utan studsar ljuset i samma utgångsvinkel som ingångsvinkeln så får man den oranga, vinklade konen. Notera att ljusvinkeln ut ur blixthuvudet är densamma.

För att "lysa ut" lika stort område behöver vi "zooma ut" med blixthuvudet till 38 grader i detta exempel vilket motsvarar ca 70mm på zoomhuvudet och illustreras av den röda konen.

Detta exempel är OTROLIGT förenklat och tar inte hänsyn till att blixtljuset sprids i tre dimensioner (här tittar vi bara på horizontalplanet, dvs två dimensioner) och att utseendet blir helt annorlunda när ljuset kommer från ett annat håll samt som jag nämnde tidigare, egenskaperna hos ytan vi reflekterar ljuset från.

Men det visar att man med olika knep kan lysa ut mer och att det finns i princip hur mycket som helst man kan leka med, speciellt om man kan rikta sina ljuskällor lite som man vill. Dessutom visar det att Max har för mycket fritid (alt gör inte det han ska) och att han är sjukt fascinerad av pappersslöjd ;-)

Bilden är tagen med en D70 och ljuset kommer en skrivbordslampa, ett fönster i nordvästläge och (självklart) från en SB-800 i trådlöst läge till D70:ns blixt i Commander mode.
 

Bilagor

  • dsc_1565_sm.jpg
    dsc_1565_sm.jpg
    13 KB · Visningar: 184
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar