Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ram runt & rotera?

Produkter
(logga in för att koppla)

Bobhund

Aktiv medlem
Skulle vilja få förklaring på svenska menyer till Adobe Photoshop CS1 hur man gör sådan dära kant runt korten som exemplen nedan & hur man roterar dom så presic som exemplet nedan om nu bilden kommer med
 

Bilagor

  • exempel.jpg
    exempel.jpg
    11.3 KB · Visningar: 474
Börja med att öppna en bild, börja med att dubbelklicka på bakgrundlagret och tryck sedan okej (har du inte lagerpaletten så får du fram den i fönstermyn och lager eller F7,nu kan du flytta bilden som du vill med flyttningsverktyget (V). Nu måste du göra arbetsytan större genom att gå in på bild->Storlek på arbetsyta, ändra tills du är nöjd (Du kan alltid göra den större mindre sen). Öppna sedan den andra bilden, gå på markera och markera allt gå sedan till redigera och kopiera. Gå till den andra bilden som du öppnade först och välj redigera klistra in. Gör lika på alla bilder du vill ha med. Nu kan du använda flyttningsverktygen för att flytta bilderna, marke de olika lagren för att flytta respektive bild.
För att rotera/skala ett lager tryck ctrl+T (om du kör PC annars är det Cmd +T) Då får du upp en ruta där du kan dra i hörnen för att skala om den (håll in shift för att skala propotionellt) för att rotera håll musen utanför ramen, du får en böjd muspil med en pil på vajre sida nu kan du du rotera.

För att skapa skuggan högerklicka på något lager tryck på den kursiva 'f':et längst ner sedan väljer du skugga. Där kan du ändra vinkel, avstånd, storlek tills du är nöjd. Gör lika på de andra bilderna. Gör sedan ett lager som du fyller med vit färg och lägg det längst ner, genom att dra det under alla andra lager.
 
Senast ändrad:
Jag skulle nog ha gjort så här.

Innan du börjar se till så att du har lagarpaletten öppet (Fönster / Lager (F7)).

Skapa ett ny bild som är så stor som du vill ha slutresultatet.

Öppna de bilder som du vill ha med.

Använd sen flyttverktyget från verktygspaletten och dra över dina bilder som du har öppnat till din nya bild. (flyttverktyget är det som ligger längst upp till höger i verktygsfältet.)

Nu ska du ha alla de bilder du vill ha på olika lager i din nya bild, nu kan du även passa på och stänga de andra bilderna eftersom du inte längre behöver dem å de bara ligger å tar upp ram-minne.

För att underlätta själva arbetet med var å en av bilderna så hjälper det att dölja/visa de lagar som man jobbar med, bredvid varje lager finns ett öga, klickar du på det så döljer du ett lager så att det inte ligger ivägen för de andra lagerna, för att visa lagert igen klickar du bara på stället där ögat fanns.

Jobba vidare med flyttverktyget även till att ändra storlek och rotera, för att kunna göra det så måste du klicka i en kryssruta i den lilla inställningsraden längst upp på skärmen. (exakt vad inställningen heter på svenska vet jag ej) 'Show transform controls'. När den är ikryssad får du en streckad ram runt det lager som är aktivt.

Nu kan du beroende på vart du har musen antigen ändra storlek, flytta eller rotera det aktiva lagret, som föregående sa, när musmarkören blir en böjd pil kan du rotera, och kom ihåg att hålla in SHIFT när du ändrar storlek för att bibehålla proportionerna.

När du har roterat, fixat storlek och placerat bilden där du vill ha den, så är det dags att lägga på en skugga på lagret. Det gör du enklast genom att aktivera ((vänster)klicka på det lager du vill ha skugga på en gång) klicka på kursiv f:et i lagerpaletten så får du upp en lagereffekt meny med olika effekter som du kan lägga på ditt lager, välj skugga. Nu kommer det upp ett inställningsfönster som du får labba lite med.


Så brukar jag göra, blir bara två saker som du måste ha lite koll på, alltså lagerpaletten och dess funktioner samt flyttverktyget, kortkommandon och andra funktioner tycker jag är sådant som du kan lära dig senare.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.