Fredrik AVT
Aktiv medlem
Exakt, nästan, i alla fall, pixeltätheten är inte den bidragande orsaken till en sk. diffraktion, utan vid bländare 11 - 16, är den praktiska bländaröppningen inte många mm i diameter, på alla kompaktkameror, värst är det med en så liten bildsensor som 1/2,3", den betydligt större bildsensorn på 1" (Sony RX100) ger ett annat förhållande brännvidd/bländaröppning, - större bländaröppning
Även här (Sony RX100) ligger den bästa upplösningen vid bländare 4 - 5,6 - 8.
För att klara sig ifrån en sk. diffraktion, vid små bildsensorer, kopplas ett gråfilter in, istället för en nedbländning, för att dämpa det infallande ljuset, så fungerar min Sony HX9V, likt alla andra P&S.
Storleken på diffraktionspåverkade zonen "circle of confusion" påverkas av den fysiska bländaröppningens storlek men hur många pixlar som påverkas beror på hur tätt de är packade och därför påverkar diffraktionen upplösningen mer ju tätare man packat pixlarna. Därför påverkar diffraktionen en mer högupplöst sensor vid en större bländaröppning en en lågupplöst sensor i samma storlek sett på pixelnivå. Däremot blir inte den högupplösta sensorn sämre än den lågupplösta för det men detaljrikedom jämfört med det maximalt nåbara påverkas vid en större bländaröppning för den mer högupplösta sensorn i samma storlek (högre pixeldensitet). RX100 (20mp) har bara lite lägre pixeldensitet än en 10mp 1/1,7" sensor med 10mp. Helbilden blir inte sämre i RX100 blir inte sämre för det men detaljrikedomen avviker mer och mer från de maximalt nåbara som 20mp borde ge vid samma bländare.