Annons

Råd om 50mm f/1.4 objektiv

Produkter
(logga in för att koppla)

JensIsaksson

Ny medlem
Hej! Jag börjar med att ursäkta ifall jag lägger tråden i helt fel forum del, jag är inte så van vid fotosidans forum.

Nu är det så att jag är en totalnybörjare när det gäller att köpa kamera objektiv men jag vet då att jag vill ha en 50mm med en f/1.4 bländare pga att den passa bra till foto såväl film.

Alla tips om vilket man ska köpa, vars man ska köpa och andra nyttiga tipps tackar jag för :)

Det är till en Canon 550d.
 
Jag har ett 50mm, dock med f/1.8 från Canon. Det kostar dryga tusenlappen. Vill du ha f/1.4 får du nog lägga lite mer pengar. Tror SIgma ska ha ett bra, vet inte exakt hur mycket det kostar men mer än f/1.8.
 
Du har bara 2st att välja emellan inom en rimlig budget för en studerande, om du vill ha f/1,4.

Canon Ef 50/1,4 för 3690 och Sigma Ex 50/1,4 för 4490, båda priser tagna från Cyberphoto!

Så läs recensioner och tester mellan dessa objektiv, så får du en egen uppfattning om vilken du ska välja

Själv har jag ett Canon Ef 50/1,8 som jag är väldigt nöjd med! Visst, det känns som en leksak som man får med Happy Meal på McDonalds, men det ger riktigt fina bilder, bortsett från bokehn som kunde varit mjukare och finare..

Kostar dryga tusenlappen!
 
Har tittat lite på en med f/1.8 men hur blir skärpedjupet?

Kantskärpan med 550D + EF 50/1.4 vid f/1.4 är så låg att troligtvis kommer att blända ner till minst f/1.8 i alla fall. Objektivet blir mycket vassare så fort man lämnar de största bländarna. Dessutom upplever jag att AF-mekanismen har lite spel så det kan variera en aning från bild till bild var fokus hamnar, vilket också talar för att undvika f/1.4 för bästa skärpa. Upplevde inte detta som ett problem på hus <18MP men med 7D är det kritiskt att fokus hamnar exakt rätt. När du filmar är upplösningen mycket lägre och AF funkar ändå inte, så det spelar kanske mindre roll. Jag önskar dig dock lycka till att försöka få rätt sak i fokus på f/1.4 när du filmar med 550D, skärpedjupet är EXTREMT kort. Skärpedjup vid olika bländare kan du testa här: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Webb-TV test av olika 50:eek:r
http://www.youtube.com/watch?v=44FqqE6ukjY&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/user/DigitalRevCom#p/u/1/pfyrGfqZQ-A

Ett av många tester på nätet:
http://www.slrgear.com/reviews/zproducts/canon50f14/tloader.htm
http://www.slrgear.com/reviews/zproducts/canon50f18/tloader.htm
http://www.slrgear.com/reviews/zproducts/sigma50f14/tloader.htm
 
Såg ett reklamblad idag från Mediamarkt att de säljer Canons 50/1,8 för 899 kr. För det priset kan du nog köpa den till att börja med och se hur det känns, du kan sälja den med låg förlust om det inte räcker.
 
Kantskärpan med 550D + EF 50/1.4 vid f/1.4 är så låg att troligtvis kommer att blända ner till minst f/1.8 i alla fall.
Med tanke på de väldigt korta skärpedjupet kanske skärpan ute i hörnen inte är så viktig. Dessutom är det ju ett crop-hus det handlar om.

Dessutom tror jag inte kantskärpan på 50/1,4 är så mycket sämre än på 50/1,8. Snarare tvärtom.
 
Har sett sånna där bilder tidigare men jag förstår inte hur man ska titta på dom eller hur man ser ifall dom är bra eller dåliga.
 
Ett annat lite finare alternativ är Zeiss ZE 50/f1.4 som är av hög kvalitet men lite dyrare, 6995 på Cyberphoto. Objektivet har bara manuell fokus och därför är fokuseringsringen mer exakt än på t.ex Canons 50/1.4, något som tydligen är viktigt vid video där det är manuell fokusering som gäller. Det har varit slutsålt under långa perioder just pga av att det är så populärt bland de som håller på med video.

Om pengar är av betydelse så borde nog ändå ett 50/1.8 vara en bra start eftersom du kan få det så billigt och när du använt det ett tag så kanske du vet mer vad du vill ha i ett objektiv. Dessutom borde det inte vara allt för svårt att få tag i ett sådan begagnat.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.