Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Råd inför Stockholmsresa

Produkter
(logga in för att koppla)
I slutet av nästa vecka ska jag till Stockholm, och lördagen kommer att bjuda på en shoppingrunda i storstaden. Jag bor i lilla lilla Malung så att komma dit med kameran, till ett så pass stort ställe med så många intressanta sakera att fotografera, kommer att bli en erfarenhet i sig, och jag hoppas och tror att jag kommer att utvecklas något enormt bara under den dagen. Nu till min fråga ...

Om jag går där på gatorna i Stockholm och passerar, ptja, låt oss säga en gatumusikant som jag känner att jag bara måste fotografera - hur går det till om jag sen bestämmer mig för att lägga upp bilden på min fotoblogg? ( http://soupisgoodfood.blogtog.com/Kennie.html )
Jag har läst mycket om lagar och så, men jag hittar ingenting lättöverskådligt och koncist om just publicering av bilder på sin hemsida.

Jag är rätt blyg, så om jag känner mig själv rätt så kommer jag inte starta någon diskussion med gatumusikanten i fråga, utan snarare gestikulera lite löst med kameran, kanske uppnå någon form ögonkontakt med honom, ta bilden och sedan lyfta på hatten (kepsen) och sedan gå därifrån. Kan jag när jag kommer hem igen lägga upp bilden på min fotoblogg? Kan jag råka ut för massa juridiska hemskheter i så fall?
Och, jag menar ... Hur strängt är egentligen det där?

Jag kan tänka mig att väääääldigt många begår detta "brott" (om det nu är ett brott), och ja ... Det känns inte så viktigt, men självklart vill jag inte bryta mot några lagar.
Och en annan sak ... Om jag står på exempelvis en bro och tittar ner över en skara människor som står under mig på en parkeringsplats, och det står en man för sig själv i mitten. Om jag fotograferar honom, zoomar in nära - måste jag ha hans tillåtelse för att lägga upp bilden på internet då? Det är ju omöjligt - han är ju kanonlångt bort.

Oj, nu blev det här kanske lite väl långt, men jag är som sagt rätt osäker kring det här och skulle uppskatta korta och konkreta svar.

Ha det bra, alla!
 
plåta på, så länge folk inte blir aggresiva.

lägg ut så mycket du vill (som inte är kränkande)

Stå till höger i rulltrapporna

om du plåtar gatumusikanter kan det ju vara trevligt att lägga en tia i hatten.

gatumusikanter och annat turistigt finns längs drottninggatan/västerlånggatan, resten av värde finns på söder...
 
Ta det lugnt, sätt dig ner och studera de konstiga människorna som stressar runt.

Speciellt kul är det att se folk rusa mot tunnelbanetåget när man vet att nästa kommer om några minuter...
 
och strunta i rödljuset vid övergångställena.

Glömde bort att du kan gå rakt ut på övergångsställena oxå utan att se dig för......de där dj..la bilisterna måste ju stanna enligt zebralagen.

Skämt å sido så behöver du inte bekymra dig så särskilt mycket. Folk på gatan i Stockholm är rätt vana med turister som tar upp kameran i tid och otid. Gatumusikanter och andra gycklare sitter ju där för att tjäna sitt levebröd så om du tar en bild av dom så vore det kanske som sagt trevligt med en liten slant i burken.

Annars är det bara att fota på. De enda gånger som jag har fått negativa kommentarer är väl om jag har blivit för närgången med någon privatperson. Typ: frontlinsen 50 cm framför näsan på berörd person.

Lycka till och ha det så trevligt i vår vackra stad.
 
Mankan G skrev:
och strunta i rödljuset vid övergångställena.

Glömde bort att du kan gå rakt ut på övergångsställena oxå utan att se dig för......de där dj..la bilisterna måste ju stanna enligt zebralagen.

Men den lagen gäller ju inte vid en ljusreglerad övergång. Då är det ju signalerna som gäller.


\h
 
Om att plåta gatumusikanter: Det brukar vara helt ok, men när jag är det minsta tveksam, ja då brukar jag faktiskt fråga. De flesta blir glada över att bli tillfrågade och då blir jag också mer komfortabel att fotografera och får i regel mycket bättre bilder med mig. Har man frågat brukar det inte heller vara några problem med att lägga upp bilder, använda dem som illustrationer el. dyl.
 
finns inget värre än folk som står på vänstra sidan i rulltrappan när man måste förbi... ;)

ha en trevlig resa! åk till slussen, gå upp till södermanstorg, där har du mycket fint att fota, gatumusikanter, djurgården, gondolen, gamla stan m.m.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.