... Är det så att Lightroom är att föredra framför Imatch ?...
Av de programversioner som är aktuella nu, det vill säga Imatch 3.6 och Lightroom 4.3, är Lightroom det modernare och mer användarvänliga. Däremot kan det bli tvärtom när Imatch släpper version 5, som just nu betatestas (version 4 finns inte). Imatch är ett Windowsprogram, och finns inte i Mac-version, medan Lightroom är både och.
Här står det mer om vad man kan göra i den kommande version 5 av Imatch:
http://www.photools.com/1831/imatch-5-beta-teaser/
Hur man organiserar sina bilder och bygger upp en nyckeordsstruktur beskriver George Jardine väldigt bra i sin videokurs Lightroom 4 Library:
http://mulita.com/blog/?page_id=2
Det blir lite som att jämföra äpplen och päron. Lightroom är ju inte bara ett progam för att bygga bilddatabaser, utan också ett program för att framkalla råfiler och för enkel bildbehandling. Imatch är mer ett renodlat databasprogram, och den kommande version 5 stöder också dra-och-släpp av filer mellan Imatch och andra program, eller Utforskaren i Windows.
Imatch görs av ett mycket litet företag, Photools, medan Lightroom görs av storföretaget Adobe. Min egen erfarenhet av stora och små programleverantörer är att det ofta är lättare att få svara på sina frågor från de små leverantörerna, och att det ofta går fortare. När det gäller Lightroom finns det dock massor med resurser på Internet, inräknat en del riktigt bra självstudiekurser - till exempel på engelska från från Luminous Landscape, George Jardine och flera andra, samt på svenska från Moderskeppet:
http://www.luminous-landscape.com/videos/lr4_combo.shtml
http://mulita.com/blog/
http://www.moderskeppet.se/grunderna/grunderna-i-lightroom-4/
http://www.moderskeppet.se/vart-utbud/bocker-och-kurser-om-lightroom/
Själv har jag både Imatch och Lightroom, men Imatch ska jag prova på allvar först när version 5 har släppts. För min del spelar också gränssnittet och användarvänligheten en stor roll, samt möjligheten att underhålla och reparera bilddatabasen när något har gått snett - för det gör det ju förr eller senare.
Det är svårare att välja databas- och arkiveringsprogram än bildbehandlare, De senare kan man lätt hoppa mellan, men när man väl valt databasprogram så är man beroende av just det som man har valt.
Ett alternativ är att lägga sig på en lägre ambitionsnivå genom att själv ordna sina bilder i mappar, till exempel efter årtal och månad, och kombinera det med ett program som har enkla men kanske tillräckliga funktioner för att lägga in nyckelord, göra urval och sätta ihop bildsamlingar. Bildbehandlingsprogrammet Zoner har sådana funktioner, och det har också en del andra bildbehandlare.