Annons

Problem med ridhusljus

Produkter
(logga in för att koppla)
Bilden med det väldig gula ljuset i början av tråden tyder på att det är någon form av natriumbelysning.

Jag fotograferar inte höstar, men mycket järnvägs- eller industrimiljö. Ofta har man högtrycksnatrium i de miljöerna. De lamporna har mycket låg färgtemperatur. Många bangårdar eller industrimiljöer har så låg färgtemperatur som 2200-2300 K.

Så testa att vitbalansera mot vitt papper, eller ta provkort på runt i området 2000-2500 K. Eller vitbalansera hemma med raw-format som någon tipsade om.

Jag tar bara raw-bilder i kniviga miljöer, och det brukar bli bra resultat.

Här är en raw-bild tagen med Olympus C-5060, och vitbalansen är i krokarna av 2200 K.

http://www.jernbane.net/upload2/P3104392-20050310-1024.jpg
 
CissiNyblom skrev:
Jag har ett enbent stativ men föredrar verkligen att fota på frihand... Har gång på gång hört att jag borde använda stativ framförallt för kroppens skull men jag tycker att man blir så låst, gillar att kunna röra mig väldigt fritt, så stativet blir jämt kvar hemma...

Långa tider är väl knappast att föredra till ridsportfoto, blir ju oskärpa rätt kvickt inte minst i hoppning?

Mvh Cissi

Prova en annan grej: Har du ett hyggligt långt trebensstativ (eller kan sitta under stativet) kan du knyta ett rep i toppen så att det hänger en ögla under. Låt objektivet hänga i öglan - ger bra stöd och bra rörlighet, men akta så du inte tappar hela paketet.

//Lasse
 
Eller prova ett litet trebent bordsstativ: skruva bort mittenbenet, och låt de två andra "bredbent" stöda mot den egna kroppen i nyckelbenstrakten. Jag har tagit många bilder i riktigt dåligt ljus och med lång slutartid på det sättet!
 
Tack för alla tips!

Intressant det där med stativtipsen! Ska fundera en hel del på det...

Ska testa lite raw nu i veckan (finns en tråd på Porträtt, Studio, Modell om det), är lite osäker på hur det funkar med den portabla utrustning jag har?

Mvh Cissi
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.