Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Otrevliga släktingar(!)

Produkter
(logga in för att koppla)

hailstorm

Aktiv medlem
Så, hur många har inte fått stämpeln tjocka släktens pressfotograf? Vid bröllop, dop, födelsedagar och i princip alla möjliga och omöjliga tillställningar förväntas man komma och "ta med kameran ok?"(!)

Man blir direkt stämplad gnällsork om man för en gångs skull skulle vilja vara gäst på sitt syskons bröllop... "ställ upp nu, det händer bara en gång i livet" JA PRECIS! Det händer bara en gång i livet och är det då så konstigt att man kanske vill uppleva det som en gäst istället?

My 2cents.
 
Ja, jag bäver mig litegrann inför detta.....antar att det kommer dyka upp en massa förväntningar efter att jag ställde upp och fotade min systers bröllop.
Närmast familjen är väl okej, kanske några närmare släktingar men då det börjar sprida över sig till kompisar också......då kan det bli lite jobbigt.....

Det blir ju ett arbete, både före, under och efter, men det är nog inte så många som tänker på det riktigt så....
 
detta fenomen har jag varit med om ett antal gånger -en gång hade jag med mig kameran till en släktings födelsedagskalas (jag var inte ombedd att fotografera) och tog lite bilder varpå släktingen ställer rätt stora krav -bilderna ska levereras snabbt, och jag fick inte ett öre för det...
 
Svara med samma medel. Det här sker bara en gång i livet, är det då inte värt att lägga ner en slant och köpa tjänsten av någon som faktiskt jobbar som fotograf.

Jag hade ett flertal frivilliga som kunde tänka sig att ställa upp som bröllopfotografer på mitt bröllop i somras, men jag skulle inte vilja lägga det ansvaret på någon som jag inte säkert vet kan leverera vad jag vill ha.

Bröllopsfotoamatörer är vi många som är :) Men när det verkligen gäller vill iaf jag ha någon som kan leverera.
 
Det borde inte vara något större problem tycker jag. Nästa gång du behöver en bilmekaniker/städare/kock/personlig tränare/... (vad det nu råkar finnas i släkten) så är ju personen som bett dig fotografera mer eller mindre piskad att ställa upp för dig. Personen i fråga kommer säkert att trilskas, men då är det bara att påminna om att du hade med kameran och agerade fotograf på dennes uppmaning vid tillfället då....

Om ryktet att du alltid vill ha betalt i gentjänster börjar sprida sig bland släkten/bekanta tror jag att det blir glesare och glesare mellan tillfällena då någon ber dig ta med kameran.
 
Jag skulle inte tolerera att någon i min vän/bekantskapskrets förväntade sig att jag skulle "ta med kameran, ok?"

Det är väl en sak att kanske ta med en kamera, ta lite bilder och kanske ge bort som minnesgåvor etc.
Eller att för den delen själv på eget initiativ erbjuda sig att stå för t ex en bröllopsfotografering etc.

Men den dagen någon skulle förvänta sig att jag skulle "ta med kameran, ok?" skulle jag nog bara fråga om jag var där som gäst eller som fotograf.
 
Jag blir sällan tillfrågad men jag tycker att det är kul att ta med kameran och fotografera på t.ex. ett bröllop. Jag lovar dock aldrig att det blir några bilder som de kan använda till något vettigt. Det är dessutom ganska skönt att kunna gömma sig bakom kameran om man inte vill gå runt och vara trevlig mot alla... :)
 
HEhe jo jag känner igen detta jag med. Tog en massa bilder på min brors dotter inför dopet. För träning för mig och bara som en kul grej. Men det slutade med en massa krav och alla fotokopior skulle dom ha. Ville att jag skulle "snygga till" alla bilder. (det va över 100 st). Gav faen i allt å gav dom en skiva med alla bilder, suddiga och hyffsade. Dom ville inte lyssna så när dom framkallat och förstorat upp i A3 så märkte dom att den bilden som dom valt inte va den bästa hehe. Så det straffade sig för dom =)
 
Tröst

Jag finner tröst i att jag är adopterad, så jag har inga "riktiga släktingar" :)
 
Det brukar ju inte vara så svårt att rekommendera någon annan till sånt man själv vill vara gäst på tycker jag.
Bröllop en typisk grej som jag inte plåtar åt släkten som uppdrag, men jag ger dem alltid några namn, kontaktuppgifter till andra fotografer och säger att jag gärna knäpper en och annan bild som kul men ej som "officiell fotograf," just för att jag ser fram mot att vara gäst. Det brukar vara accepterat. (Fast min släkt är iof rätt trevlig för det mesta..)

Hoppas dina också kan vara glada för tips om andra namn och för att du ser fram mot att vara deras gäst.
 
min släkt är en såndäringa lägga näsan i andras privatliv släkt och om jag tackar nej så får jag hela släkten över mig som någon slags jävla korpar... tur att jag flyttar nästa år...
 
Gissa vad! Det har självfallet hänt igen... ett bröllop till... FAN! "- Jag har verkligen inte tid. - men det är klart att du ska ställa upp."

aja... biter i det sura äpplet.
 
Vet inte om det är någon tröst, men det är inte bara inom FOTO som detta förekommer, har tidigare jobbat som kock och då är det liknande saker på fester, fast det är maten som behöver hjälp..

har oxå råkat ut för bröllop, har gjort ett och kommer inte att göra det igen.
 
hailstorm skrev:
Gissa vad! Det har självfallet hänt igen... ett bröllop till... FAN! "- Jag har verkligen inte tid. - men det är klart att du ska ställa upp."

aja... biter i det sura äpplet.

Blir det inte lite "skyll dig själv" om du ställer upp trots att du inte vill?

Om inte annat kan du ju visa dem tråden här på fotosidan för ett tag sen som handlade just om att anlita kompisar för bröllopsfoto, och sedan pångra sig.

Jag fotade en kusin inför studenten en gång, och de har aldrig bett mig igen, vet inte varför ;) Skämt åsido, jag tyckte det var lite kul.
 
Sanningen. Skulle min släkt ställa såna krav och propsa trots at jag påpekade tid och lust så hade jag nog "glömt" minneskortet eller filmen den aktuella dagen. Naturligtvis skulle jag varnat dem redan tidigare för att jobbet kanske inte skulle bli 100%-igt (eftersom jag givetvis tänker ägna lite tid åt att både äta, smaka på vinet, gå på toa och vara social med moster Agda också.) Kanske skulle glömma viktiga rutor med det. Typ så iaf.
 
Vill jag inte fota säger jag i så fall till. Räcker det inte, utan man blir tjatad, så får man väl förklara lite hur man har tänkt; att man den här gången vill bara glassa och strunta i bländare, skärpedjup och allt vad det heter.

-Ja men, du kan ju bara knäppa kort, inte behöver det vara så noga med allt det där tekniska, bara det blir bra, får man till svar då.

Jo du, det är inte så lätt alltid att säga nej. Jag tror det gäller oavsett vad man är specialiserad på. Datanörden får laga och serva släktens datorer, läkaren får göra gratisdiagnoser och bilmekanikern lagar hela tjocka släktens alla Volvon.

Man måste bestämma själv var gränsen går, för vilka man ställer upp. Det blir inget vidare resultat om jag måste fota mot min vilja, då är det bättre jag frånsäger mig uppdraget de försöker pracka på mig.
 
hailstorm skrev:
Gissa vad! Det har självfallet hänt igen... ett bröllop till... FAN! "- Jag har verkligen inte tid. - men det är klart att du ska ställa upp."

aja... biter i det sura äpplet.

Jag gjorde det "enkelt" för mig.
Jag sa nej. Blir folk sura, deras problem.

/ E
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.