Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Nybörjare - hur gör man? Hur gör ni?

Produkter
(logga in för att koppla)
Tråkigt nog är det inte unikt bara för dig. Och så är det naturligtvis fel att säga att "så är vi alla funtade". En del är funtade si och andra . Det är väl som med allting annat. Eller menar du faktiskt alla? Onyanserat.

Ja, jag menar alla. Byt ut ordet "tro" mot "uppfattning" så blir det kanske klarare. Alla har vi en uppfattning om saker och ting, eller i varje fall det mesta, i en skala som går från knappt skönjbar kunskap till kristallklar visshet. Men jag vågar påstå att det är långt ifrån alltid av det vi uppfattar och tar till oss från världen omkring oss är ren kunskap och bara sparas i våra små grå celler som hundraprocentig kunskap. Mycket samlas till en luddig föreställning som vi baserar vår tro eller våra fördomar på. Att du eller någon annan skulle fungera så mycket annorlunda har jag svårt att tro.
Att vi sedan är olika benägna att uttala vår tro eller visshet om saker och ting är en annan sak.


Kelby har skrivit många böcker. Den jag tänkte på är ”Photoshop CS3 för digitalfotografer”. Du talar om ”Lär dig yrkesfotografernas hemligheter”, en bok (tillsammans med andra) som jag snabbläst på biblioteket. Den har jag inga synpunkter på.

Med all respekt för trådstartaren så tror jag inte att Photoshop CS3 är rätt bok och ämne när när det är frågan om att lära sig det grundläggande kring fotografering. Hur kunde du tro att det var den boken jag pratade om?

Du har "inget förtroende för den som snackar så mycket goja". Du är otydlig. Vem snackar goja? Vad är det som är goja.

Goja är det när man påstår att viss kunskap i det här fallet bara är förbehållen yrkesfotografer. Det är ju för sjutton inget hemligt druidsällskap vi pratar om, utan ett gäng fotografer som med talang, erfarenhet och skicklighet har skaffat sig spetskompetens på vissa områden inom sitt yrke. Inget annat. Kunskapen är alltså lika tillgänglig för både dig och mig även om vi inte är yrkesfotografer, och som vi också kan skaffa oss på egen hand genom praktisk erfarenhet.

Vem det är som snackar goja är jag mer osäker på. Kelby själv kanske är oskyldig till det. I vilket fall verkar det handla om marknadsföring.
 
Hej!

Utan att vara nån mästare själv... Nån var inne på att anmäla sig till en fotokurs. Efter att ha jobbat som arbetsledare för människor med stora skillnader i kunskaper och inlärningsförmåga, är min erfarenhet den att de flesta människor lär sig snabbare genom att praktiskt göra och se resultatet med egna ögon. Att skriftligt beskriva vad som händer vid långa och korta tider, stor eller liten bländare, ISO, vitbalans, etc kan lätt bli för abstrakt och då behöver man inte ens lida av dyslexi. Jag är en nybörjare själv på äldre dar, som bara fotat lite på födelsedagar och liknande tidigare och söker själv tips och information. Kolla med studieförbunden på Din ort och se om det finns fotokurser. Studiecirklar. Kanske någon lokal fotoklubb på orten? Gå med! Häng med på fotopromenader. Och fråga, fråga, fråga. Den som leder kursen kan då visa Dig, på Din kamera, hur Du kan ställa in den olika beroende vilket resultat Du vill uppnå.

Det var mitt tips i alla fall. Lycka till!
 
Ett mycket bra tips.

Fotografering är en chans att dela sitt intresse med väldigt många andra - att ta chansen och träffa liksinnade, komma ut och få praktisk erfarenhet, kanske t.o.m få prova lite studiofotografering är en bra upplevelse för de flesta.

Man kan läsa sig till mycket, men själva fotograferandet behöver man ofta hjälp med direkt inspiration till, en hjälp som ofta kräver extern input. Vissa klarar sig jättebra själva, andra behöver en hand på axeln i vissa sammanhang. Kan man sen ge denna lilla puff till någon annan i sin närhet är ju cirkeln sluten, och alla har tjänat på det...

Jag är själv ganska klar över hur de flesta delarna i en kamerainställning påverkar ett foto, men varje gång jag är ute och träffar en "riktig" fotograf lär jag mig massvis med nytt, saker som kanske är viktigare än detaljkunskap om kamerateknik. Båda bitarna behövs, och gör skillnad för din fotografering.
 
ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto