Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Nikon D50 produktfotografering

Produkter
(logga in för att koppla)

informo

Medlem
Hej.
Är total nybörjare på fotografering och har precis köpt en Nikon D50 och ska fotografera lite smycken till en hemsida...

Jag har byggt upp en liten studio med IKEAs klädskåp Hövding och 2 st 500w bygglampor på var sida. Jag har Sigma EX 50/2,8 DG Macro 1:1 och AF-S DX 18-55/3,5-5,6G ED som objektiv och kameran på stativ.

Mitt problem/fråga är då: Vad ska jag ha för inställningar.

Jag har fibblat runt med inställningarna men ändå inte fått riktigt rätt på det.. Jag har ställt in den med ett gråkort från lastolite... Men bilderna blir för bruna, för blå och vissa skuggor blir för hårda... Jag vill helst slippa att fixa för mycket i PhotoShop.

Tacksam för tips och idéer..

/m
 
ljusbox!

Smycken och glitriga saker bör man fotografera antingen i en ljusbox eller på ett ljusbord.

Kör du i RAW?
är det vitbalansen du har problem med??
Om du kör i RAW så kan du alltid ställa vitbalansen efteråt?

Bygglampor ger ett gult ljus, lysrör lite gulgrönt ljus. Blixt är att föredra vid fotografering av smycken?

Testa att fotografera i dagsljus, utomhus, nu är det ganska bra ljus.

Hoppas att dessa tips räcker för dig.
 
Tack för ditt svar Jaroslaw...
Så här blev det när jag testade med blixt

Inställning: M
Blixt: på (inga lampor)
ISO: 400
Vitbalans: BLIXT
Underlag: Vanligt vitt papper
Objektiv: Sigma 50mm Macro

Det blev helt OK. Jag ska givetvis lägga ner mer tid på upplägg, fokus osv...
 

Bilagor

  • armband.jpg
    armband.jpg
    90.8 KB · Visningar: 892
informo skrev:
[...] vissa skuggor blir för hårda...
Att skuggor blir för hårda beror på ljussättningen. Mjuka skuggor kommer av att ljuset faller från olika håll. En stor ljuskälla med oriktat ljus genererar sådant ljus. Med stor ljuskälla menar man en som är stor i förhållande till motivet och avståndet till motivet.

För att öka en ljuskällas "storlek" i detta avseende bör man placera den nära motivet och kanske använda någon form av tillbehör för att öka storleken. En diffusor, softbox, paraply eller liknande. Kanske är klädskåpet du använder inte "tätt" nog utan låter ljuset passera ganska rakt igenom. Du kan prova att sätta upp ett vitt tyg mellan lampan och skåpet för att sprida det ytterligare. Tänk bara på att lamporna blir väldigt varma så var uppmärksam på brandrisken och placera det inte för nära.
 
Re: Re: Nikon D50 produktfotografering

maxzomborszki skrev:
Kanske är klädskåpet du använder inte "tätt" nog utan låter ljuset passera ganska rakt igenom. Du kan prova att sätta upp ett vitt tyg mellan lampan och skåpet för att sprida det ytterligare. Tänk bara på att lamporna blir väldigt varma så var uppmärksam på brandrisken och placera det inte för nära.

Ja så är det nog. När jag började så testade jag med en lådhurts (från IKEA så klart) i vit hårdplast och då blev det bra men min kamera var då för dålig... Kanske ska testa den igen...

Apropå brandrisken så märktes det tydligt när jag för första början satte en plastdunk framför lampan (ett tips jag fått av en fotograf) och den smälte efter ett par minuter :)
 
Du kan även softa ljuset från D50's inbyggda blixt med smörppaper eller en bit plast öka resp sänka ledtalet osv.

Kör med liten bländare och längre tider sänk ISO till 200 och experimentera. Har du stativ?
 
En 5 liters plastdunk (spolarvätska eller liknande) funkar utmärkt som en liten fotostudio för småprylar. Skär bord största delen av ovansidan där skruvlocket sitter. Lägg smyckena i dunken på lämpligt underlag. Kameran riktar du in genom hålet. Lamporna sätter du på utsidan (inte för nära plastdunken för då vet du vad som händer). Nu kan du prova olika vinklar på lamporna och få ett mycket mjukt och fint ljus. Man kan också lägga på färgat ljus från något håll för att erhålla fina effekter. Se bifogad bild där jag lagt in ett rött filer framför en av lamporna.

;-) //Lars
 

Bilagor

  • ringen.jpg
    ringen.jpg
    44.9 KB · Visningar: 805
xandx skrev:
Kör med liten bländare och längre tider sänk ISO till 200 och experimentera. Har du stativ?

Så långt har jag inte kommit i min läramigsjälvfotograferaskola, men jag får väl lusläsa instruktionsboken...
Japp.. jag har stativ...

Målet är att bilderna (bakgrunden) ska vara helt vita, så det inte blir rörigt när hemsidan visar 10 olika produkter, så ljusbord är kanske ett alternativ... Kan man bygga ett sånt själv utan att bli ruinerad??

Fin bild Lars... Angående plastduk så har jag testat det och det funkar kanon men problemet är att min flickvän (det är hennes sida jag håller på att göra) har halsband som är ca 1m långa och då blir dunken för liten... och då kommer man ju till problem nr2. Hur ska man visa upp dom bra???...

Stort tack för alla era tips..
 
informo skrev:
Målet är att bilderna (bakgrunden) ska vara helt vita, så det inte blir rörigt när hemsidan visar 10 olika produkter, så ljusbord är kanske ett alternativ... Kan man bygga ett sånt själv utan att bli ruinerad??
För att få vit bakgrund kan du belysa den separat.

Att bygga ett ljusbord går utmärkt. Skaffa några lysrörsarmaturer, opalglas/mjölkfärgat plexiglas från en glasmästare och lysrör med rätt färgtemperatur. Det finns armatuder som inte kräver någon installation utan du bara pluggar in röret i och ansluter stickproppen. Så klart dyrare och bara för ett rör, men enklare om man nu inte vill koppla ihop armaturer.

Leta annars efter begagnade ljusbord/ljuslådor. Jag fick min när ett kontor slängde ut sin. Den är 30x50 cm och räcker att titta på dior samt använda för fotografering av mindre föremål.

Angående plastduk så har jag testat det och det funkar kanon men problemet är att min flickvän (det är hennes sida jag håller på att göra) har halsband som är ca 1m långa och då blir dunken för liten... och då kommer man ju till problem nr2. Hur ska man visa upp dom bra???...
Måste det vara utspänt? Då blir det så litet på bilden. Jag skulle arrangera det på något snyggt sätt eller ta flera bilder om det är så att det sitter större detaljer på mitten t ex.

Ytterligare ett sätt att göra med bakgrunden är att slänga den helt ur fokus. Du kan prova att hänga upp föremålet du ska fotografera i tunn tråd/fiskelina och sedan retuschera bort tråden. Det viktigaste är ju att visa hur produkten ser ut, så då kan man ta till småknep. Med detta sätt kan du få bakgrunden en bra bit bakom föremålet så den verkligen hamnar ui oskärpa och lätt kunna ljussätta den tillräckligt för att få den helt vit.
 
xandx skrev:
Kör med liten bländare och längre tider sänk ISO till 200 och experimentera. Har du stativ?

Tack... Efter lite läsande, fibblande och byte av objektiv, så blev det så här...

Bild 1: Sigma Macro
Bild 2: Tillhörande Nikonobjektiv

(De e kul.... :)

Tack igen för alla tipsen...
 

Bilagor

  • armband2.jpg
    armband2.jpg
    74.9 KB · Visningar: 700
Ljuset är alldeles för tråkigt, försök att tex ta det från sidan och låta det studsa på någonting annat på andra sidan..
 
Det är bara att öva, öva, öva.......

Är precis färdig med min studio och känner att jag måste heja på dig Mattias, fotograferar som en tok just nu, det är så vansinnigt kul och tillsammans gör vi framsteg i vår utveckling med hjälp av Fotosidan.
 
Ljuset är alldeles för platt här?
Man kan trixa tilld et på lite olika sätt?

Personligen så tycker jag att vit bakgrund är tråkigt, vet när man plåtade sjukhusgrejor så skulle allting vara kliniskt rent och vitt.

Gå ut i sandlådan hämta hem lite sand köp snäckor i djuraffären osv...! Sand är bra dels för att den reflekterar ljus och den är matt samtidigt...! Spraja lite vatten på smyckena osv...! Få dem lirte mer levande ...! Nojar iväg här :)
 
Detta tog mig ca 5 min att arrangera, inget att hänga i hjulgranen men det tog 5 min. Ett platt underlag reflekterande (speglande) mot ett fönster och inbyggda blixten rakt på. f11 och någon passande tid som jag har glömt :)
 

Bilagor

  • smycke.jpg
    smycke.jpg
    61.2 KB · Visningar: 615
Japp.. jag håller med... Det kommer ta ett tag innan även jag blir nöjd. Och flera år innan jag blir så bra som er. Men som Johan säger: Öva, öva, öva... :)

Varför jag vill ha dom vita nu är för att jag vill lära mig det... Men framöver så kommer produkterna läggas på matchande tyger och olika bakgrunder.. Men det är nästa steg...
 
xandx skrev:
Detta tog mig ca 5 min att arrangera, inget att hänga i hjulgranen men det tog 5 min. Ett platt underlag reflekterande (speglande) mot ett fönster och inbyggda blixten rakt på. f11 och någon passande tid som jag har glömt :)

Snyggt...
Hade varit intressant och veta tiden också så jag får lite riktmärke. Vad är det för bakgrund?
 
Hehe jo ett plakat av Homer Sipson som bakgrund (baksidan är blank) och f11 1/6 sec 135mm Jag har inget macro objektiv hemma så det fick bli 200 telen från när gränsen!
D50's inbyggda blixt +3 steg, fast det beror på det strålande ljuser från fönstret. hade jag lagt ner mer tid så hade jag satt reflektorer framför och på sidorna och softat blixten med någon plast.

Det går att göra lågbudget lösningar, det är nästan roligare att experimentera än att dra upp blixtarna sätta upp dem ljusmäta och skjuta..!
 
Hur gick det till slut?

Efter en del om och men så blev det så här:
www.skoogofsweden.se/shop

Kamera D-50
Sigma macroobjektiv
Stativ

Ikea lådhurts i hårdplast
Bygglampa 500W ovanifrån och bygglampa 500W från höger
Olika papper som bakgrund, mest vitt obstruket och grått chromolux

Inställningar:
M
60
F8
Vitbalans inställd med lastolite gråkort
Ingen blixt

Det är inga proffskort, vissa bättre än andra, men med tanke på vem som har tagit dom är jag nöjd... :)
 
*tummen upp*

Strongt jobbat, ser riktigt bra ut faktist med tanke på att det är försa gången! Kul med lite tips om produktfotografering också som är ganska så kul :)
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.