ANNONS
Annons

Missnöjd kund!?

Produkter
(logga in för att koppla)

Ablo

Aktiv medlem
Hej,
För att göra historien kort..

Fotograferade nyligen ett brudpar.
Efter fotograferingen så gjorde jag en skiva till brudparet(640x480 72dpi sRGB) med 150 av de ca 400 bilder som jag tog.
Bilderna på denna skiva var i stort sett direkt från kameran.. hade endast ställt lite kurvor samt exponering i camera raw.

Idag ringde brudparet(mannen) till mig och sa att endast EN av de 150 bilderna var bra, bäskärningen på de andra var inte porträtt typiska.
Visst, jag kan hålla med om detta på vissa av bilderna, men man kan ju inte sitta och beskära/göra iordning 150 bilder till brudparet bara för att dom sedan ska välja ut ca 10 bilder av dessa, det är ju slöseri med tid(eller?)

Blev lite knäckt på detta, eftersom jag själv tycker att bilderna är bra. Visst kan många av dom bli bättre med en riktig beskärning samt retuschering.. men så är det ju alltid.

Är bilderna så dåliga? (Bilderna från CDn nedan)
http://www.johanabelson.com/stenbeck

Borde man gallra ur bildena mer innan man skickar skivan till brudparet?
Brukar ni behandla ALLA bilder ni skickar, och isåfall hur många skickar ni?

Hur brukar erat arbetssätt se ut efter fotograferingen?

Kanske är jag onödigt upprörd över detta..

EDIT: Bilderna på länken ovan är alltså direkt från Camera Raw...

/Johan
 
Hej.

Jag tror att du gjort det klassiska misstaget att inte stämma av med kunden vad dom önskar sig innan själva fotograferingen. Deras förväntningar och det du levererat stämmer inte överens och då spelar det ingen roll hur bra eller dåliga dina bilder är.

Dom har helt enkelt förväntat sig något som du inte levererat. Har man en uppfattning av att man skall få en Daim så duger det inte med en Twix hur god Twixen än är....

Ps
Inte ofta det det händer men det finns en del kunder som gör så här bara för att slippa betala
 
Senast ändrad:
Mankan G skrev:
Hej.

Jag tror att du gjort det klassiska misstaget att inte stämma av med kunden vad dom önskar sig innan själva fotograferingen. Deras förväntningar och det du levererat stämmer inte överens och då spelar det ingen roll hur bra eller dåliga dina bilder är.

Dom har helt enkelt förväntat sig något som du inte levererat.

Ps
Inte ofta det det händer men det finns en del kunder som gör så här bara för att slippa betala

Hej,
Tack för ditt svar..
Antagligen så är det som du säger, att man borde stämma av mer noggrannt innan fototillfället. Ändå så var jag där innan och pratade med dom, tittade på lämpliga platser för fotograferingen etc.

Ang. betalningen så är inte det några problem. Dom har redan betalat.

Någon mer som har synpunkter?

/Johan
 
fel fel fel

Hej ! Det enda felet du gjorde var att skicka så många bilder till dom. Bilderna är ju helt fantastiska , men brudpar förväntar sig alltid mer än vad man får tyvär. Du kanske skulle ha sagt att dom får kika på råmaterialet och sen berätta vilka bilder du ska arbeta med och beskära. Jag skulle personligen anlita dig som brölloppsfotograf om jag skulle gifta mig. (nu är det avklarat redan =) )
 
Förvändade de sig att få så många bilder som 150 st?

Jag tycker att du skulle sållat mycket hårdare. Kanske 30-40 bilder. Av dessa så skulle ca 10 bilder vara "klara", dvs. redigerade och beskurna på "rätt" sätt.

När kunden får bilderna så ser han de tio bästa direkt, han får se ett urval av de övriga bästa bilderna och får då besked om att även de behöver redigeras för att bli lika bra som de tio första. Som en ren "bonus" (vilket skall nämnas) så kan de även få de andra bilderna men det är viktigta att de är på de klara att de följer med som en "bonus", ngt de sas. inte betalar för.
 
Jag hade helt klart gallrat hårdare innan jag skickat vidare men att säga att "bäskärningen på de andra var inte porträtt typiska" [sic] är ju tämligen fånigt i min mening. Bilderna är helt ok och håller genomgående hög kvalité. Det finns några där paret är underexponerat, de hade jag aldrig lämnat ut innan jag fixat dem.

Men jag är nog inne på Magnus linje att de hade förväntat sig något annat och därför inte är nöjda. För att plocka ut 16 bra bilder från den där samlingen är inga problem.

Skriv gärna om du får en förklaring till vad porträtttypiskt innebär. Man är ju lite nyfiken :p
 
60% skiljer ju sig i alla fall

Herregud vad folk är seriösa med bröllopsbilderna.
Kan dom inte nöja sig med lite skojiga bilder från en trevlig dag. :eek:)

Ja, jag skojar (fast inte bara skoj)

På dom igen. Du har ju bilder att jobba med
 
Jag tror jag ska bli skilsmässofotograf.
Borde vara en hel del känslor att försöka fånga på bild
 
Jag tror att det kunderna uttrycker som att bilderna inte är porträttypiskt beskurna egentligen kommer sig av perspektivet och lutningen i bilderna. Än lutar horisonten hit, än lutar den dit. I en del bilder störtar linjerna upp mot himmelen varefter man i nästa bildsvit har ett von oben-perspektiv. Gissningen är allstå att brudparet förväntat sig ett vilsammare bildspråk.

Sen tror jag att du borde ha gallrat betydligt hårdare. Välj ut den bästa bilden i varje svit med liknande bilder, så slipper kunderna sitta och leka "finn fem fel" när de jämför bilderna. Det är ju lättare att haka upp sig på små brister om man har i stort sett lika bilder att jämföra med. "I den här bilden ser det här bra ut, fast jämfört med den andra bilden så är det här sämre. Å andra sidan har den andra och tredje bilden de här bristerna jämfört med den första och femte. J-la skitbilder - ingen är ju riktigt bra", typ.
 
Senast ändrad:
Det finns en del synpunkter jag har på bilderna. Skärpedjupet är för långt på samtliga. Sedan håller bruden buketten som en ficklampa vid sidan av kroppen istället för prydligt framför magen. Jag har fotograferat bröllop en gång med mellanformatsutrustning och assistent som skötte reflektor etc. Timmar och åter timmar i mörkrummet med stora kopior och sepiabad. Fantastiskt fina bilder, ändå synpunkter från kunden (någon svag dubbelteckning på en tand). Slutsats: bröllop är ett mycket känsligt "once in a lifetime occasion". Detta är det enda jobb som man med varm hand bör överlåta till ett "nischat" (heter det så?) proffs.

Jag skulle valt ut ett par bilder max och aldrig låtit paret känna att de var delaktiga i beslutet. Leverera och fakturera, "job done".
 
Enicar skrev:
Jag tror jag ska bli skilsmässofotograf.
Borde vara en hel del känslor att försöka fånga på bild

hahaha! jo, det vore nåt det...

Vad det gäller bilderna tycker jag att de håller bra kvalitét, men som många anmärker, det väldigt många bilder. Några tips:

1. Många bilder behöver rätas ut, de är snea vilket skapar ett väldigt assymetriskt intryck när du leker med linjer på det sätt du gör.
2. Försök skapa lite mer mysig stämning i bilderna genom att skära ner dem lite och gör dem tightare. Gör dem lite blurriga i Photoshop så får du upp stämningen lite
3. De bilder som är riktigt bra, gör dem svartvita alternativt i sepia. De allra flesta bröllopspar brukar utbrista i "jaaa!, det är verkligen fint med svartvitt".

Annars, dialogen, som alla andra också skriver om. Det är skitviktigt. Ta och fråga vad dom efterfrågar och jobba med det befintliga bildmaterialet.
 
Johannes Brahms var en fantastisk kompositör. Jag har tidigare hört omdömet att han "är den ende som inte har skrivit en enda dålig ton".

Häromveckan fick jag veta att han konsekvent brände upp alla skisser och idéer han hade haft på vägen till en färdig komposition. Det enda han någonsin presenterade var ett slutresultat. Ingen kommer någonsin att få veta vad han hade för råmaterial och halvfärdiga idéer.

Tål att tänka på...
 
Oj! Tack för alla svar!
Det är sannerligen lärorikt att göra misstag.. ;op

Problemet med många av bilderna är som sagt hur bruden håller brudbuketten.. jag tjatade hela tiden om detta på fotograferingen, men tydligen så hade jag behövt tjata mer. Många bilder "går bort" pga. att hon "håller buketten som en ficklampa"..

Ang. att det är överlag för kort skärpedjup på bilderna.. visst, kan hålla med till viss del, fast det är ju alltid en balansgång med hur brusiga bilder man vill ha och hur kort skärpedjupet skall vara. Kort skärpedjup eller brusiga bilder.. i detta fall föredrog jag lite kortare skärpedjup.

Överlag så tror jag att jag ska ändra mitt arbetssätt en smula efter detta.
Reflektioner på följande:

Efter fotograferingen:

1. JA väljer ut ca 20 bilder varav 10 av dom är "tillfixade".

2. JA skickar sedan en CD till kunden med dessa bilder tillsammans med ett avtal gällande fotografens användanderätt(om bilderna får användas i marknadsföring etc.), samt en order blankett.

3. Kunden väljer ut vilka bilder han/hon vill ha förstoringar/papperskopior på ,fyller i blanketten som kunden sedan postar till JA.

4. JA skickar sedan dessa bilder till kunden(lev. tid ca 2 veckor) tillsammans med en faktura för hela jobbet.

Några synpunkter?
 
Ablo skrev:
Ang. att det är överlag för kort skärpedjup på bilderna..
Var det inte tvärt om så att Johan tyckte det var för LÅNGT skärpedjup. Ett kortare skulle i vissa fall frilagt brudparet bättre från bakrunden.

Annars håller jag med i vad som sagts. Leverera färre kort. Har själv många gånger gjort misstaget att leverera för många, i tron att man gör dom en tjänst att få fler bilder att välja bland.

Personligen var jag inte så förtjust i bilderna på stegen i början (smaksak) men tyckte i synnerhet bilderna i slutet var helt underbara. Personlig favorit är när bruden försöker putta igång bilen...

Hade gärna haft dig som fotograf på mitt eget bröllop.
 
Jag fick tidigt lära mig att som fotograf aldrig visa mina dåliga bilder, eller att visa för många bilder av samma motiv. Benhård sållning och inte så många bilder är vad som gäller. För övrigt har du en del bilder från bröllopet som är ganska bra tycker jag. I en tidskrift (1975) stod det att det som skiljer yrkesfotografen från amatören är att yrkesfotografen tar många bilder på varje motiv och väljer ut ett par som han sparar medan amatören tar ett par och sparar alla. Inte så svårt att föstå vem som får bäst bilder och mest lovord. Nu har du tagit en massa av varje och sparat alla! Inte bra!
 
StaffanW skrev:
Var det inte tvärt om så att Johan tyckte det var för LÅNGT skärpedjup. Ett kortare skulle i vissa fall frilagt brudparet bättre från bakrunden.

Hej,
Ber om ursäkt för att jag läste slarvigt!!
Johan Andréasson, håller helt och hållet med dig nu när jag läste ditt inlägg korrekt.. ;o)

/Johan
 
StaffanW skrev:
Annars håller jag med i vad som sagts. Leverera färre kort. Har själv många gånger gjort misstaget att leverera för många, i tron att man gör dom en tjänst att få fler bilder att välja bland.

Personligen var jag inte så förtjust i bilderna på stegen i början (smaksak) men tyckte i synnerhet bilderna i slutet var helt underbara. Personlig favorit är när bruden försöker putta igång bilen...

Hade gärna haft dig som fotograf på mitt eget bröllop.

Ska absolut leverera färre bilder i framtiden!
Som sagt så gör man nog inte kunden en tjänst när man ger dom många bilder att välja mellan, ett tjugotal bilder är nog lagom, och endast en bild från varje "bildidé".

Brukar ni skicka bilderna på CD eller lägger ni upp dom i ett PS album på nätet för beskådning?
Onekligen så är det ju smidigt att göra ett album i Bridge och bara lägga ut på sin webbserver.

/Johan
 
Fläsk-Tarzan skrev:
Jag fick tidigt lära mig att som fotograf aldrig visa mina dåliga bilder, eller att visa för många bilder av samma motiv. Benhård sållning och inte så många bilder är vad som gäller. För övrigt har du en del bilder från bröllopet som är ganska bra tycker jag. I en tidskrift (1975) stod det att det som skiljer yrkesfotografen från amatören är att yrkesfotografen tar många bilder på varje motiv och väljer ut ett par som han sparar medan amatören tar ett par och sparar alla. Inte så svårt att föstå vem som får bäst bilder och mest lovord. Nu har du tagit en massa av varje och sparat alla! Inte bra!

Tänkvärt.. och det stämmer ju faktiskt när man tänker efter. Kunden har ju valt att anlita en fotograf just för att få en kunnig person som levererar bra bilder... Att då låta kunden bestämma vilka bilder som är bra är ju egentligen fel, det är ju trots allt fotografen som är "bild proffs".

Dessutom vet jag av egen erfarenhet att när man ska välja ut bilder på sig själv så är man ofta kritisk på fel saker..

/Johan
 
Ablo skrev:Reflektioner på följande:

1. JA väljer ut ca 20 bilder varav 10 av dom är "tillfixade".
Jag själv gör alltid så att jag "fixar till" alla bilder innan kunden får se dem. Om man gör ett snävare urval blir det ju också mindre jobb. Man behöver inte lägga en halvtimmes jobb på varje bild, men utsnitt, svart- och vitpunkt, kontrast och färgbalans gör alla mycket för hur bilden uppfattas, och det är ju det som räknas när kunden ska beställa.

Ett annat sätt att minska ens egen arbetsinsats när det gäller denna delen av arbetet är att använda ett program som Aperture eller Lightroom som är specialiserat just på att effektivisera arbetsflödet när man jobbar med många bilder.

Sen, när kunden gjort sitt urval, kan man plocka upp bilderna i Photoshop och göra fler justeringar där, och även retuschering, kolorering m.m.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.