Annons

Mellanring på 100-400mm

Produkter
(logga in för att koppla)

CanonBjorn

Aktiv medlem
Hej, finns det något bra sätt att fota lite "hobby" macro med en 100-400mm tele?

Någon som provat nån mellanring el liknande och sett hur det fungerar?

Eller någon som har några andra tips?
 
Jag har testat mellanringar ganska mycket och resultatet blev faktiskt ganska bra men ha i åtanke att ljustappet på ditt objektiv blir rätt stort (AF funkar sällan) och för att få skärpedjup så får du dessutom blända ner rätt mycket!! Sen jag investerade i ett sigma macroobjektiv så har helt nya möjligheter öppnat sig somm tex 2,8 som största bländare så att man ser när man fokuserar + att AF funkar (fast man fokuserar mycket manuellt) sen är macroobjektiven konstruerade för at lämna bra skärpa vid närgränsen och prisskillnaden är inte oöverkomlig + som grädde på moset får du ett bra porträttobjektiv!!! Bara mina ödmjuka åsikter! MVH/ Christer
 
Går utmärkt

Det går utmärkt att fota macro med mellanringar och 100-400. Nackdelarna är att det är en tung uppsättning och att förstoringsgraden inte blir så hiskligt stor. Vid 100 mm får du ganska bra förstoring. I 400mm-läget är inte förstoringen lika stor men räcker till för skygga fjärilar och liknande. IS funkar dessutom bra med mellanringarna. AF-funkar ganska bra men kan jaga lite ibland beroende på vad du har för hus. Skickar med ett bildexempel med nämnda kombo. Bilden är beskuren till hälften i sidled. Det hade dock gått att gå lite närmare men jag ville inte skrämma iväg mitt byte.
 

Bilagor

  • dagsvarmare4_05fs.jpg
    dagsvarmare4_05fs.jpg
    54.2 KB · Visningar: 481
När man fokuserar ett objektiv på kortare avstånd än oändligt flyttas linspaketet framåt genom ett slags gänga, som vrids runt när man vrider avståndsringen.
I ett autofokusobjektiv görs detta vanligtvis av en motor, förstås.
Om man sätter en mellanring mellan kamera och objektiv flyttas hela objektivet fram en bit, vilket innebär att redan på läget oändligt har du ställt in objektivet för ett kort avstånd. Sedan kan du komma ännu närmare genom att vrida på avståndsringen ytterligare.

Många moderna objektiv har intern fokusering, där rörelsen framåt vid inställning av korta avstånd inte är lika uppenbar, men principen är ändå densamma.
 
Så den stora fördelen med en mellanring är att man får bättre zoom?
Vad är då skillnaden på en konverter och en mellanring? Eller konverter = mellanring?
 
Zoom ligger ju i tiden att använda för detta att komma nära. Men den egentliga betydelsen av zoom påverkas ju inte.

Men som jag förstått påverkas endast brännvidden marginellt eller inte alls, utan det är såklart närgränsen man choppar av med en mellanring. Å gör det möjlig att fotografera ngt som bara befinner sig några centimeter från objektivet tex.

En konverter å andra sidan har ju en del linser som via dom förlänger brännvidden.
 
Med en konverter (eller "extender") ökar du brännvidden. Det innebär att saker som är långt borta tycks komma närmare -- utan att du flyttar dig själv. Det är bra om man vill fotografera t ex fåglar eller andra skygga motiv.

Med en mellanring minskar du närgränsen. Det innebär att du kan komma närmare saker som är nära. Det används ofta för närbildsfotografi av t ex blommor eller insekter.
 
Hej,

mellanring funkar utmärkt med 100-400. Här är en bild tagen med 5D, 100-400 och Kenkos mellanring 36mm, i stort sett obeskuret:

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1009334.htm

Brukar använda enbenstativ vid sådana tillfällen, kameran är som någon redan sagt i tyngsta laget.

Här några bilder med 5D, EF 100/f2.8 och Kenko 36mm:

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1191469.htm
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1247974.htm
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1247984.htm

Mvh, Ulf
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.