Något som är vanligt är att man har en mycket stor ljuskälla bakom motivet. På så sätt får man ofta snygga högdagrar på maten, och bakgrunden kan liksom försvinna bort i ljuset. Det blir ofta smakfullt. Ljuskällan kan ju då vara en softbox, ett fönster, eller kanske en vit skiva som du belyser rikligt med blixtljus. För att få lite ljus framifrån kan du lätta upp lite med vita skivor, speglar, eller en eller flera blixtar, beroende på hur mycket ljus du vill ha. Ett litet tips kan vara sätta ett lite varmt filter på ljuset framifrån, så kan man få lite skön inomhus/utomhus-känsla.
Optik är ju alltid svårt att rekommendera, men ett zoom så att du smidigt kan prova dig fram kanske är en bra idé. Gärna med lite makro, men det är inte alls säkert att det behövs. Stativ är förstås livsviktigt, så att man kan behålla vinkeln medan man pillar med maten.
Så allra enklaste är att ställa maten vid ett fönster och sedan spegla in lite ljus framifrån.