Makten skrev:
Jag anser mig vara mycket teknisk, och det tycker också de flesta som känner mig. Jag visste ändå inte detta (men klurade visserligen ut det själv). Ljusstyrkeskalan är jag helt övertygad om att de flesta inte har en aning om vad den baseras på heller.
Man behöver inte gravera på objektivet, men det kunde kanske stå på hemsidor och i kataloger.
Antagligen står det inget just för att fram tills den digitala systemkamerans intåg så fanns det bara ett format som objektiven passade och var avsedda för. Det råder ju idag en viss förvirring till och med över brännvidder, och där tycker jag också att tillverkarna är otydliga. På ett objektiv gjort endast för APS-sensor borde det stå vad brännvidden motsvarar vid 35mm.
Men det som strular till det, själva kärnan, är ju att sensorerna/filmrutorna har olika storlekar. Istället för att korrigera brännvidd, förstoring, bländare etc för detta faktum så är det ju mycket mindre komplicerat att ange entydiga egenskaper för objektiven (som bara beror på objektivet), och låta varje användare tillämpa dessa data på sin egen utrustning (låt vara att det blir krångligare för användaren, till en början). Jag själv fotar till exempel både digitalt och analogt, och det verkar inte lättare att det skulle stå två rader text på objektiven än bara en.
Men sedan kan man ju tycka att hela fotospråket är tillkrånglat, med snårigheter som multipler av roten ur två för bländare etc. Men förutsatt att man plågar sig igenom matematiken som ligger till grund så är allt väldigt logiskt.
Jag tror på förklaringar som inte försöker dölja svårigheter genom förenklingar, och i samma andetag måste jag då säga att objektivets verkliga förstoring på filmplanet är en sanning, dess brännvidd är en annan sanning, o s v. Det kanske är för att man är van vid konventionen, men jag tycker det verkar flummigare att skriva ut t ex att "detta objektiv avbildar vid närgränsen 10 cm på APS, 15 cm på småbild" etc.
Efter en tid har man ju även lärt sig sina objektiv såpass att man vet hur en 50 mm beter sig etc. Som i många andra fall handlar det om att först lära sig all teknik, för att sedan glömma bort den och bara praktisera.
(Något jag borde ha skrivit i första inlägget, innan tråden blev så snårig: skillnaden mellan tamrons 90/2.8 1:1 och min gamla 28-80 kitzoom är att jag vet att tamrons objektiv ger riktigt bra kvalitet vid 1:1, medan bilden kan bli ganska risig om man ska croppa en bild till 1:1 med kitzoomen. Så även om det är fullt praktiskt möjligt att få likartade bilder med objektiven så säger mig beteckningen "1:1" att objektivet är anpassat för detta, dvs antagligen ger rätt bra kvalitet.)