Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Mörka bilder!!!

Produkter
(logga in för att koppla)

linslusen72

Medlem
Hej!!
Jag har ett tele från Sigma det är 70-300 f4-5,6. Jag har försökt att plåta blåmesarna bla som äter vid vårat fågelbord. Detta hänger i ett äppelträd som står på norrsidan av huset.

Problemet är att ALLA bilder blir jätte mörka. Har provat att öka ison med då blir det grynigt.För att inte få så mörka bilder måste jag ha en slutartid på 80, men det funkar ju inte när man fotar fåglar!!
Jag har en Nikon D60 och brukar plåta mitt på dan när det är ljust!!

Vad gör jag för fel?? Måste jag köpa en ny glugg??
Tacksam för alla tips och råd jag kan få!!

Elin
 
Hej!!
Jag har ett tele från Sigma det är 70-300 f4-5,6. Jag har försökt att plåta blåmesarna bla som äter vid vårat fågelbord. Detta hänger i ett äppelträd som står på norrsidan av huset.

Problemet är att ALLA bilder blir jätte mörka. Har provat att öka ison med då blir det grynigt.För att inte få så mörka bilder måste jag ha en slutartid på 80, men det funkar ju inte när man fotar fåglar!!
Jag har en Nikon D60 och brukar plåta mitt på dan när det är ljust!!

Vad gör jag för fel?? Måste jag köpa en ny glugg??
Tacksam för alla tips och råd jag kan få!!

Elin

Skicka upp en bild och EXIF-datan. Jag tippar på att din ljusmätare luras av en ljus himmel och underexponerar därför.
 
Du gör inget fel, det kan bli rätt skumt och du har inte det ljusstarkaste objektivet.

Stativ är väl det som rekommenderas då ditt objektiv inte är stabiliserat och sen skjuta många bilder, småfåglar brukar röra sig rätt ryckigt så de står still i några tiondelar och då gäller det o ta bilden.

Skruva upp ISO så långt du vågar 800 ska inte vara något problem. Man kan ju brusreducera lite i efterhand om man vill.

Typiska tider jag brukar hamna på i skuggan så här på vintern är just 1/300-1/50 med mitt 70-300 /4-/5.6

Edit: Du kan testa spotljusmätning på fågeln så bör den bli någorlunda rätt i alla fall. Koltrast kräver +1-1.5 steg exp. komp. och snöripa -1--1.5 steg.
 
Senast ändrad:
Släpp in mer ljus, genom att förlänga slutartiden men behålla bländarvärdet, eller ändra bländarvärdet och hålla tiden konstant. Ett tredje sätt som ger brusigare bilder är att behålla värdet för slutartid och bländre men öka värdet för känsligheten (ISO).

Läge M på kameran och använd kamerans ljusmätare i noll läget och förändra de tre variablerna som påverkar exponeringen utifrån resultatet du ser på skäremen och i histogrammet.
 
Enklast tycker jag är:

Fotografera med bländarprioritet. Av på Canon, tror det heter A på Nikon. Ställ ISO på 400.

Välj största möjliga blädnare = lägsta tal, vilket blir 5.6 för dig när du zoomar max.

Fota, blir bilden mörk, använd exponeringskompensation, prova med ett steg och justera tills du är nöjd med exponeringen. Det här kan du med fördel göra innan fågel kommer genom att kolla historgrammet på kameran.

Fota fågeln, blir bilderna oskarpa på grund av att fågel rör sig, prova att höja ISO så att du får kortare tider.

Blir bilderna oskarpa på grund av kameraskak, höj ISO eller skaffat stativ/stöd. Sannolikt måste ner på tider på ca 1/200 till 1/300 eller t om ännu kortare för att undvika kameraskak om du kör helt handhållet. Mycket talar för att du måste använda någon form av stöd när ljuset är dåligt som det ofta är så här års.

Om du lyckas eliminera rörelseoskärpa och skakningsoskärpa men tycker att bilderna är för brusiga (det du kallar gryniga) så finns det följande lösningar:

- Använd mjukvara för att brusreducera bilden i efterhand i datorn.

- Köp ett kamerahus som ger mindre brus på höga ISO. Jag vet inte vad du har idag men det kan bli dyrt.

- Köp en ljusstarkare glugg. Säkert det som ger bäst resultat men det kan bli MYCKET dyrt.

Fågelfoto är inte lätt och ställer högre krav på utrustningen än mycket annat fotande.

Själv har jag givit upp, fotar bara svanar och änder mitt i sommaren! :)
 
Självklart har jag använt stativ när jag fotar. Sedan har jag provat alla varianter, bländar prio, prio på slutartid. Men det blir aldrig så där skarpt som jag hade hoppats på. Måste det vara gassande sol när man fotar med den här gluggen??
Jag har lagt ett foto i ett get album på min sida som heter fåglar. Där kan ni se hur mina fågelbilder blir. Jag hoppas att EXIF datan kommer med där.( Har inte koll på hur alt funkar här på sidan :))

Jag är så tacksam för alla tips och all hjälp jag har fått av er. Det är guld värt!!

Annars får jag väl göra som AFJ och bara fota fåglar på sommaren eller bara välja vita fåglar :)

Ha de bäst!!

Elin
 
Att bilderna blir mörka d v s är felexponerade i förhållande till önskad exponering har jag föreslagit åtgärder för i tidigare svar.

Att bilderna blir oskarpa kan bero på följande:
Fotografen rör på sig.
Motivet rör på sig.
Fokusering inte sker på motivet.

Att fotografen rör på sig kan motverkas genom korta slutartiden, eller stativmontera kameran. Ett motiv som rör sig och får rörelseoskärpa kan lösas genom att korta slutartiden. Fåglar som sitter i ett träd kan vara kinkiga att fokusera på om autofokussystemet hittar något som är bättre att fokusera på, som t ex en gren, vilket kan medföra att skärpan inte hamnar på fågeln, vilket kan lösas genom manuell fokusering eller genom att använda den fokussensor som är i mitten av sökarbilden, låsa fokus på fågeln och därefter komponera om och ta bilden. Det kan naturligtvis även bvara fel på kamera eller optik som gör att fokus hamnar på fel ställe.

Optikens egenskaper kan vara sådana att de behöver bländas ned något steg eller så från full öppning för att ge bättre skärpa. Min erfarenhet av objektivet Sigma 70-300/4-5,6 är att det behöver bländas ned till bländare 8 innan det levererar skärpa. Även slutartider på 1/125-250 kan behövas för att frysa en stillasittande fågel i sina rörelser. Handhåller du objektivet utan bildstabilserande finesser behöver du 1/500 s eller kortare för att få bilder fria från skaningsoskärpa om du är normalskakig. Bländare 8, ISO 100 och 1/500 s kräver mycket ljus. Med ISO 400 krävs en fjärdedel så mycket ljus.

Ett objektiv som Sigma 70-200/2,8 ger bättre skärpa än Sigma 70-300/4-5,6 och kan användas vid bl 4 eller 5,6 vilket innebär att det behöver hälften till en fjärdedel så mycket ljus som vid bländare 8. Tyvärr är prisskillnaden avsevärd mellan objektiven och det täcker inte heller in området mellan 200-300 mm.
 
Senast ändrad:
Välkommen till fågelfotons värld, och de problem du stöter på där =)

Tittade på din bild på din profil.

ISO100 kan du glömma om du kör på f5,6. Så ljusa dagar är sällsynta =)
ISO400 får du iaf gå upp till om du ska få slutartider som går att använda på 300mm.

Att det blir brusigt är inget att göra åt. Så är det bara.
För det första syns det i regel bara när du tittar i 100%, och för det andra kan du lätt brusreducera lite i datorn.
Brus är nästan alltid bättre än att ha en så lång tid att det blir skakigt.

Att din bild är mörk beror sannolikt på att kamerans mätare har mätt fel.
Använd funktionen "exponeringskompensation" för att göra bilden ljusare.

Försök ligga kring 1/100s eller snabbare. Din bild låg ju på 1/100s, men hade du exponerat den rätt hade den snarare legat på 1/50.

Ett tips är att ställa in kameran på seriebildtagning. Ta sedan 2-3bilder åt gången. Den första bilden blir alltid lite skakig då du rör kameran när du trycker ner avtryckaren.

Sen tycker jag att du ska lära dig lite mer om hur kameror fungerar. Alltså hur ISO, slutartid och bländare hänger ihop. Bara för att du ökar ISO blir inte bilden ljusare.
Finns många bra artiklar här på sidan om du tittar i "Artiklar - Fotoskolan".

Lycka till!
 
Jag har lagt ett foto i ett get album på min sida som heter fåglar. Där kan ni se hur mina fågelbilder blir.

Om alla dina bilder blir som den så förstår jag att du är missnöjd! Bilden är kraftigt underexponerad. Såg att du använder spot-mätning, det kräver ju att man har bra koll på hur man mäter. Har du provat med den andra ljusmätningsmetoderna? Läs i manualen hur de fungerar, spot-mätning är den som kräver mest av fotografen.

Du använder ISO 100 och slutarpiroritet på 1/100. Eftersom din glugg bara klarar max bländare 5.6 så kan det vara så att ljuset inte räcker till, mycket sannolikt så här års. Du bör ha fått någon form av varning när du tog bilden, på Canon skulle bländartalet ha blinkat.

Jag upprepar mitt råd om att fota i bländarprioritet med max bländare, då får du ju helt enkelt kortastmöjliga slutartid. Exoneringen kommer alltid (*) blir rätt och du kan använda ISO som den justerande faktorn. Får du inte tillräckligt kort tid, höj ISO, på en Nikon D60 borde du lätt kunna använda ISO 800 och även 1600.

*= Teoretiskt kan bilden bli överexponerad men med bländare 5.6 skall det vara rackarns ljust för att kamerans kortaste slutartid underskrids.

Annars får jag väl göra som AFJ och bara fota fåglar på sommaren eller bara välja vita fåglar :)

Vita fåglar kan faktiskt vara knepiga då de kan lura ljustmätaren och riskera underexponering. Fördelar med svanar, änder osv är att de är stora och oskygga! :)
 
Bortsätt från felexponering i din exempelbild...

Hm, jag tror inte alla fototekniska problem kan lösas med rätt rattar på kameran. Det finns ju fysik att kämpa emot.

Jag tycker det är rätt döfött att fota en fågel högt uppe i ett träd. Det är tunna grenar och en attans liten fågel med ljusstark himmel som bara öser ner ljus. Det är ungefär lika lätt som att fota porträtt med solnergången i bakgrunden. Både folk och (fjäder)fä blir svarta som mina pepparkaksgubbar om julen. Får du till exponeringen så kommer bakgrundens ljus att blöda in över fågeln i alla fall.

Jag skulle föreslå att leta efter fåglar med lämpligare bakgrund, vad som helst utom himmel. Du vill ändå inte fota fåglarna underifrån i alla fall. Sen följa de tidigare råden i tråden.

Vad sägs om att mata fåglarna på en plats där det är lättare att plåta dem? Hemma har jag satt upp ett liten trädstam utanför fönstret där jag matar fåglarna. Eller så borrar man hål i stammen där man trycker in mat. Min stam hittade jag på ristippen. Sen sitter jag i fönstret och väntar. Jag upptäckte att de ofta sätter sig på samma gren varje gång de kommer för att hämta ett frö. Det är rätt fränt att fota fåglar med 300 mm på tre meters håll, jag lovar. Om fåglar hade haft tänder hade man kunnat räkna dem.
 

Bilagor

  • SG1L7800-500.jpg
    SG1L7800-500.jpg
    10.6 KB · Visningar: 671
Senast ändrad:
Den här rackaren är på 300mm och cirka 3-4m. Eftersom vädret var mulet så ändrades ljuset inte nämnvärt så jag valde en lagom exponering i manuellt läge och sedan var det bara o klicka av lite bilder.

http://farm4.static.flickr.com/3473/3296629129_4097cd7c9e_o.jpg

Focal Length: 300.0mm (35mm equivalent: 450mm)
Exposure Time: 0.0040 s (1/250)
Aperture: f/6.3
ISO equiv: 800
White Balance: Auto
Metering Mode: Spot
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual
 
Kanon!!!

Den här rackaren är på 300mm och cirka 3-4m. Eftersom vädret var mulet så ändrades ljuset inte nämnvärt så jag valde en lagom exponering i manuellt läge och sedan var det bara o klicka av lite bilder.

http://farm4.static.flickr.com/3473/3296629129_4097cd7c9e_o.jpg

Focal Length: 300.0mm (35mm equivalent: 450mm)
Exposure Time: 0.0040 s (1/250)
Aperture: f/6.3
ISO equiv: 800
White Balance: Auto
Metering Mode: Spot
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual


Vilken fantastisk bild!!! Nu blev jag lite avis.... Jag antar att jag måste öva lite mera!!!

Ha de bäst tills nästa gång!!

//Elin
 
Kan tillägga övriga goda råd och tips att du i kameramenyn bör ändra "Shutter priority" till "Focus priority". Det innebär att bild tas först när kameran indikerar full fokus på aktuellt objekt. Som din inställning är nu, så smäller kameran på oavsett hur det är ställt med fokusen (f.ö en inställning som jag aldrig har förstått vitsen med.....).

Lycka till med fågelplåtningen! Kul, utmanande, men inte helt lätt alla gånger...


Fridens
Oscar
www.osqar.se
 
...och ha i minne att för varje bra fågelbild går det 50 som kastas rakt i soporna. I bland kan det gå ett helt minneskort innan man får träff.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar