När vi nu ändå....
När vi nu ändå ha kommit långt från ämnet så varför inte få detta också. Här kommer medicinska fakta om Parkinsons sjukdom,Alzheimers sjukdom,demens och diabetes. Trevlig kvällsläsning.
Parkinsons sjukdom, lat. paralysis agitans, är en neurologisk sjukdom. Sjukdomen beskrevs första gången 1817 av den brittiske läkaren James Parkinson (1755-1824). Orsaken till Parkinsons sjukdom är skador i substantia nigra, en del av basala ganglierna. Detta ger i sin tur brist på signalsubstansen dopamin. Vad skadorna beror på vet man inte. Vissa virusinfektioner och vissa typer av kemikalier har visat sig kunna ge upphov till parkinsonliknande symptom och skador i substantia nigra, men det finns inga bevis för att något sådant är orsaken vid vanlig Parkinsons sjukdom. I en del familjer verkar Parkinsons sjukdom finnas som en ärftlig variant, men oftast kan man inte identifiera något sådant samband.Dessa familjer utgör mindre än 2% av alla med Parkinsons sjukdom.
Alzheimers sjukdom eller ofta bara alzheimer är en demenssjukdom som är uppkallad efter den tyske neuropatologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915).
Demens (latin) betyder ordagrant utan själ. Demens är en varaktig sjuklig störning av högre intellektuella funktioner med försämring av minne och logiskt tänkande samt personlighetsförändringar och emotionella störningar utan medvetandesänkning. De flesta fall av demens drabbar äldre personer, senil demens. I folkmun sägs det ibland att dementa är "senila" men ordet senil betyder kort och gott "gammal". Demens som drabbar medelålders kallas presenil demens.
Diabetes mellitus (sockersjuka) är en sjukdom där blodets innehåll av socker (glukos) är förhöjt. Blodets halt av glukos stiger om kroppen har brist på eller saknar hormonet insulin, om kroppen har ett större insulinbehov än vad bukspottkörteln klarar att producera, eller om kroppens känslighet för insulin är nedsatt så att det tillgängliga insulinet inte kan tas upp av vävnaderna. Det finns flera olika former av diabetes, varav de två vanligaste är typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Därutöver finns graviditetsdiabetes och sekundär diabetes. Diabetes är med över 350000 drabbade en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige, och benämns därför ibland som en folksjukdom.[1].
Diabetes insipidus är en sällan förekommande sjukdom som förorsakar kraftigt förhöjd urinmängd. Den har inget gemensamt med diabetes mellitus utan orsakas av brist på hormonet vasopressin (ADH) som reglerar återsuget av vätska i njurarna.
Typ 2-diabetes är en muktifaktoriell sjukdom som dels har en ärftlig genetisk komponent som förstärks i närvaro av vissa livsstilsfaktorer, t ex rökning, stillasittande arbete, övervikt, stort alkoholintag och högt blodtryck. Typ-2 diabetes ingår i det sk metabola syndromet där insulinresistens råder tillsammans med bukfetma, lipidrubbningar och hypertoni. Typ 2-diabetes drabbar framförallt äldre personer men kan drabba yngre, ibland efter en graviditet eller av annan orsak.
Behandling för typ 2-diabetes går till att börja med ut på att förändra sin livsstil, det vill säga icke-farmakologiskt behandling genom att regelbundet motionera och förändring av kosten.