Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ljuskänsliga objektiv

Produkter
(logga in för att koppla)

Bengt54

Aktiv medlem
Man talar ofta om hur pass ljuskänslia objektiv är genom att ange den största möjliga bländaröppningen.
Men om man då tänker sig exepelvis 2 likadana objektiv med samma brännvidd och samma bändare tex 2,0 men med frontlins 50 mm på en och 77 på den andra. Har inte detta någon betydelse på ljuskänsligheten då? Kan inte linserna material och kvalite påverka eller det är av försummbar natur?
Finns det något annat i en specifikation på objektiven som man kan avgöra vilken som är känsligast?
 
Tror du ska gå på bländaren (linsernas material, kvalité och ljusförlust är då inräknad).
Hur stor frontlinsen är, är nog en kombination av bländare och hur stor yta objektivet ska teckna (APS, FF mfl).

Tex har Sigmas 18-50/2.8 (gjort för APS) har mindre filterdiameter, 72mm vs 77mm, än Canons 17-40/4L som är gjort för att teckna en större yta, FF, trots att 17-40 har bländare 4 som största bländaröppning och är mindre tele. Den får då en större öppning för att kunna teckna en större filmyta.
 
Nu kan jag inte den exakta definitionen, finns säkert någon som kan komplettera med det.

Bländartalet, ex 2.8, är kvoten av objektivets brännvidd och storleken på bländarens öppning. Detta ger samma ljusinsläpp oberoende av brännvidd. Den verkliga bländaröppningen är alltså olika stor vid samma bländartal på olika brännvidder.
Man skriver ju ofta ex.vis f/2.8. Om jag nu minns rätt kan det utläsas som brännvidden/2.8. Det innebär att ett objektiv på 200 mm har en större öppning vid 2,8 jämfört med t.ex. ett 50mm. Därför är telegluggar större (diameter) och har oftast större filterdiameter.

Någon kan säkert komplettera mitt svar.

/Arne

Edit/: Hittade nu artikeln som förklarar detta
http://www.fotosidan.se/cldoc/3485.htm
 
Senast ändrad:
Bengt54 skrev:
Man talar ofta om hur pass ljuskänslia objektiv är genom att ange den största möjliga bländaröppningen.
Men om man då tänker sig exepelvis 2 likadana objektiv med samma brännvidd och samma bändare tex 2,0 men med frontlins 50 mm på en och 77 på den andra. Har inte detta någon betydelse på ljuskänsligheten då?
Inte i bildens mitt, däremot kan det ha stor betydelse för vinjetteringen utåt hörnen. Bländaröppningen befinner sig ju i allmänhet ett gott stycke in i objetiven så för att inte frontlinsens ska skymma så måste den för mer vidvinkliga objektiv bli mycket större än själva ingångspupillen (den vituella bilden av bländarhålet när man ser in i objektivet framifrån). I praktiken löper man inte linan ut i det här avseendet utan tillåter att frontlinsen skymmer en hel del av de ljusstrålar som kommer från motivhörnen när ingångspupillen är maximalt stor (man får alltså vinjettering) och nöjer sig med att det funkar som det ska något eller några steg nedbländat. Vi ska inte klaga alltför mycket på detta eftersom objektiven skulle bli orimligt stora, tunga och dyra om vi skulle kräva fullständig vinjetteringsfrihet redan på full öppning.

Bengt54 skrev:
Kan inte linserna material och kvalite påverka eller det är av försummbar natur?
De glassorter som används är i praktiken så transparenta i synligt ljus att vi kan strunta i den effekten. Reflexer i linsytorna ger naturligtvis en viss ljusförlust men är oftast försumbar den också (ströljuset som dessa reflexer ger upphov till är långt mycket allvarligare).

Bengt54 skrev:
Finns det något annat i en specifikation på objektiven som man kan avgöra vilken som är känsligast?
Tyvärr alltför sällan, pupillförstoringen (kvoten mellan objektivet in- och utgångspupill) får man nästa aldrig veta utan får vid behov mäta upp själv och hur brännvidden förändras vid fokusering har jag aldrig sett någon tillverkar ange. Dessa faktorer har emellertid bara betydelse för makrofoto.

Vad man ska vara mycket uppmärksam på är istället om de specifikationer som anges är riktiga. För vidvinklar är det nästa omöjligt att avgöra i butik, men ska man köpa ett tele bör man ta med en linjal och kolla så att frontlinsen verkligen är minst lika med brännvidden dividerat med bländartalet. Pruta rejält om det inte stämmer.

Tänk också på att det nominella relativa bländartal vi i dagligt tal lite slarvigt kallar "ljusstyrka" egentligen bara är en siffra och att det viktiga alltid är ingångspupillens diameter. Betrakta det hålet som en flaskhals ljuset från motivet måste igenom.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar