HåGe skrev:
Vi är säkert överens om att det här resonmanget inte kan tillämpas på rättstavningen och språkbehandlingen på Fotosidan. Det är väl, som jag skrev, att fenomenet med dålig stavning och språkbehandling beror på att ungdomar varken läser böcker eller skriver sammanhållen svenska lika mycket som förr. Det finns helt enkelt inte samma behov som förr. Och därför är det egentligen orättvist att hacka. Människan är lat och utvecklar för det mesta bara vad som finns behov av.
Nja, det är mycket mer än så. Förr fanns i princip talspråk och skriftspråk. Nu finns det också chattspråk, som i princip är ett slags talspråk i skriven form. Förutom det vanliga talspråkets förenklade grammatik innehåller chattspråket också sätt att uttrycka kroppsspråk eller tydliggöra känslor som annars inte snabbt skulle kunna uttryckas. Eftersom det viktiga i chattspråket är att det ska gå snabbt och smidigt att uttrycka sig men det inte är meningen att texterna ska skärskådas, förenklas stavningen (vilket kan tolkas som att det slarvas med stavningen) och blir mer fonetisk.
Detta är inget nytt, det har funnits på BBS:er i 20 år, på internet nästan lika länge, i SMS i över 10 år.
Innan har det språkbruket varit begränsat inom vissa grupper, men i och Internets genomslag, så har det spritt sig.
Som mellan alla närstående språk sker också lån mellan dessa språkbruken, och mycket av det som används i chattspråket börjar ta sig över till skriftspråket. Det behöver man naturligtvis inte gilla (jag skulle helst inte se att DN började skriva sina artiklar i chattspråk), men vad gäller fotosidan och andra forum så är det nog bara att acceptera. Eftersom forum ligger närmare chatt än t.ex. litteratur eller nyhetsrapportering så är det naturligt att det sprids till forumen först.
Nu har väl detta egentligen inget med lins i benämningen objektiv att göra (för det kommer inte från chattspråket), men det ligger i linje med chattspråkets natur. Som Johan Porsby var inne på; lins som förenkling av linssystem är ett enklare, tydligare och mer logiskt begrepp än objektiv. Enkelt, tydligt och logiskt ligger i linje med filosofin bakom chattspråket.
Oavsett vad man tycker om det så är det ganska intressant och fascinerande hur chattspråket uppstått, spritt sig och hur det påverkar både skrift och talspråk.
Kanske kommer arkeologer i framtiden att, på samma sätt som dagens arkeologer försöker finna rötterna till skriftspråken, och deras uppkomsts påverkan på civilisationernas framsteg, göra samma sak med chattspråket