Annons

K10D extra brusig?

Produkter
(logga in för att koppla)
Tittar du på Photozone test så kommer du se att det är väldigt liten skillnad i vilket bländartal du väljer. Det kommer vara väldigt svårt att se någon skillnad i skärpan på de uppmätta bländartalen.
http://www.photozone.de/pentax/134-pentax-smc-da-16-45mm-f4-ed-al-review--test-report?start=1

Det är nog lätt att övertolka resultaten i testerna och tro att de små skillnader som beskrivs är större än vad de i verkligheten är. Mittskärpan hos DA 16-45/4 sjuker lite efter bländare 5.6, men då skärpedjupet ökar upplever man att bilder blir skarpare då en större del av bilden hamnar inom skärpedjupet.

Som sagt, det är många faktorer som spelar in och i testerna är det bara några få av dessa paramterar som mäts upp, så det är långt ifrån säkert att de visar hela sanningen.
 
Man får gratta Pentax K200D ägarna samt alla Pentax/samsungägarna till att ert märke totalt sett idag har lagt beslag på nivåerna där under profssegmentet med alla modellerna ihopsamlande i en stark klunga.....

Kolla in Doxmark som sagt.. hehe.. Där står det en "tydlig bild" om varför Pentax Samsung bör finnas med i varenda val en kameraköpare skall göra...
 
Kanske har missuppfattat nåt men ones and for all; vad är egentligen bäst för landskap på 16mm? :)

*ist D, K10D och K20D har MTF-programkurva som avläser objektivets MTF-resultat från ett kretskort i objektivet och denna programkurva prioriterar större bländare på 16 hos 16-45 istället för mindre.

Tittar vi på Photozones test så stämmer det resultat överens med MTF-progrmkurvan för 16-45:

http://www.photozone.de/pentax/134-pentax-smc-da-16-45mm-f4-ed-al-review--test-report?start=1

Enligt detta så är bländare f/5,6 bäst för 16mm.
Däremot så kan man se att med bländare f/11 så är upplösningen jämnast - alltså på f/11 så har mitten och kanterna jämn upplösning, medan på f/5,6 så ligger upplösningen i mitten högre än kanterna.

Upplösningen totalt sett på f/11 är klart lägre än upplösningen är på f/5,6.
Jag skulle välja f/5,6 utan tvekan, men Dpreview verkar tycka att jämnhet i upplösningen är viktigare än hög upplösning och det är därför som de rekommenderar bländare f/11 istället eftersom den är jämnare, fast den har lägre upplösning (och alltså sämre skärpa).

Men sen har vi ju detta med skärpedjupet och mindre bländare ger ju längre skärpedjup även fast det också ger sämre upplösning och skärpa.
Det finns inga att man måste göra på ett visst sätt, finns egentligen inga rätt och fel här utan man får prova sig fram till det resultat som man själv föredrar.

I det här fallet blir det en kompromiss mellan skärpedjup och upplösning.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.