Annons

Jakt på bilder låg bakom dödsolyckan

Produkter
(logga in för att koppla)
Bra med fakta ibland....
Som jag skrev tidigare så "smäller" det inte förrän man är relativ nära en 16kV ledning. Men som sagt knappast något man vill testa i praktiken, bättre då att hålla sig en bra bit ifrån.

Lite fakta kanske kan få rätsida på diverse överdrifter. Se tabellen på sidan 5 i detta pdf-dokument.

Remissförslag - Elsäkerhetsverket
 
Fascinerande tråd.
Det börjar med en tragisk nyhet med en kamera inblandad. Sedan debatteras säkerhetsavståndet till ledningen, intelligensen hos sådana som råkar ut för liknande olyckor.

Vad gör det för skillnad om de gjorde det mot bättre vetande eller i okunskap? Det är likväl tragiskt. Som arbetande i vården möter jag ständigt personer som trott "det händer inte mig". Det kan handa om rökning som gav cancer, mat som gav fetma, stress som gav depression eller annat. Om jag resonerade så att den som gör bort sig får skylla sig själv vore det många jag inte skulle hjälpa...

För övrigt har jag gjort massor av mer eller mindre farliga saker, i synnerhet i den åldern. Ibland av okunskap, ibland av tonårshybris.

Jag misstänker att man inte kan klandra samhället för bristande skyddsrutiner, information etc. Ibland är det faktiskt ingens "fel".
 
jag är förvånad över hur man kan tycka att alla borde vara allvetande om allt som är livsfarligt redan som barn och tycka att alla som dör av okunskap är idioter.

hur vet man egentligen om ifall man aldrig riskerat livet nångång? för man kan väl omöjligt känna till precis alla risker man kan ta här i världen? eller?
den som är utan synd kastar första stenen, eller hur det nu va...

vem kan inte förstå hur maffigt det känns att ha vågat göra något hyfsat farligt och vilken känsla det måste vara att dessutom kunna visa upp det för sina vänner, för hela världen?
internet kryllar av små filmer med killar (det är alltid killar av nån anledning) som gör livsfarliga eller konstiga saker, bara för att visa upp sig eller sitt mod.

jag har sett småpojkar åka på utsidan av pendeltåg bara för att visa sina kompisar hur modiga dom är. dom är så ivriga över att visa sitt mod och får kickar av att se andra klara av farliga saker, att dom inte tänker på hur lätt det är att dö av sitt handlande. man blir oövervinnerlig, man får en "det händer inte mig"-mentalitet. även om man vet att man kan dö av att göra dessa farliga saker.
så förutom okunskap så är grupptrycket oxå ett väldigt effektivt sätt att få folk att lägga sina kunskaper åt sidan, glömma bort vilken skör tråd livet hänger på.

jag kan själv inte påstå att jag vet allt som är farligt.
jag lärde mig att bensinångor är extremt explosivt när min pojkvän skulle tvätta tonhuvudet i stereons bandare med bensin. han tänkte att till sånt behöver man ju verkligen inte mycket bensin, men hade ingen liten bensinflaska från apoteket hemma, så han gick ut i garaget och hämtade in den dunk som hade minst bensin i.
vad han inte visste - och inte jag heller - var att bensinångorna som bildas i den nästan tomma dunken var många, många gånger mer explosiva än själva bensinen.
han hade säkert fått lära sig det om han fått fortsätta sin läkarvårdsutbildning, men så långt kom han aldrig.
han dog gissningsvis av att bara sätta på stereon, eller tända lampan, för bara en pytteliten gnista i ett rum fullt med bensinånger är förödande.

den som kallar honom korkad har inte bara fel utan gör oxå mig och hans närmaste extremt ledsna och sårade.
han var inte alls korkad, det var det ingen som tyckte. han visste bara helt enkelt inte om riskerna. hade han vetat hade han aldrig gjort något sådant för han hade garanterat ingen dödslängtan.
den som ändå påstår att detta hände för att han var korkad och dessutom berättar det för alla i ett öppet forum... skulle man inte kunna kalla det för rätt... korkat?
för är det inte ganska dumt att slå ner på någon som redan upplevt en stor sorg och förlust, på dom som inte all kunskap i världen om allt som är livsfarligt?
det är åtminstone hyfsat korttänkt.

jag fick se en dokumentär på discovery om en olycka i ett berg nånstans i nåt land med skidbackar.
en linbana på räls råkade fatta eld och stannade inne i bergstunneln. dom flesta, människor i alla åldrar, försökte rädda sig genom att gå uppåt i tunneln.
bara 12 personer hade kunskapen som fick dom att gå förbi själva elden och neråt, bort från brandröken (färre än så egentligen, det var en person som till vardags jobbade som brandman som ledde gruppen).
bara 12 personer överlevde.
kan vi då alltså kalla dom som dog för korkade? för att dom inte visste att brandrök från en modern linbana med plastinredning är livsfarlig. för det borde väl alla veta?

och apropå dom här internetfilmerna som florerar nätet, så lärde jag mig för bara några veckor sedan hur farligt det är att skaka en flaska med klorid (vet inte riktigt den korrekta översättningen) och alkohol.
killen i filmen visste helt säkert att det var farligt. men det visade sig helt uppenbart att han inte visste hur farligt det var.
nu vet han det.
och jag oxå.
 
Om man kunde fixa så man dog med en drog och att kompisen sedan kunde ge honom en spruta för att väckas upp igen så skulle säkert många ungdomar ta chansen att få uppleva döden för att ha gjort den häftigaste grejen. I det fallet verkar ju bungyjump och att hoppa med fallskärm från en klippa bara löjligt! Många ungomar strävar efter och tar stora risker för att få en kick. Tragiskt att det skall gå så långt att folk dör bara. Tror inte heller att många har lärt sig något av detta. Det finns nog en del som tror sig veta det exakta säkerhetsavståndet tills det händer en ny olycka. Då står det i tidningen att den höga luftfuktigheten tog hans liv!
 
Det din pojkvän råkade ut för var ju en fullständig olycka och går inte att jämföra med att sitta på motorväg eller springa på tåg. Angående mixandet och skakandet av nämnda kemikalier så borde de plockas bort så ingen mindre vetande får för sig att testa. Kan nästan jämföras med att puplicera bombrecept även om det inte är någon hemlighet för de som gått gymnasiet.
 
Senast ändrad:
alltså att bensinångor är explosivt och att vanlig bensin som flyter egentligen bara är branfarligt är kanske lite överkunskap. En fulltankad bensintank är därför inte särskilt farlig i explosionssynpunkt medans en tom tank med bara ångor kvar är livsfarligt. Olyckor med exploderande bilar är ingen ovanlighet om man räknar till alla bilar på jorden.

Därmed är jag synnerligen försiktig när jag tankar gräsklipparen o dunken börjar bli tom.

Denna kunskapen kanske inte alla känner till och att att rengöra ett kassetdeck med lite bensin är ju inte att vilja vara cool o ta tuffa bilder så jämförelsen funkar inte. Det din pojkvän råkade ut för är ju en ren tragisk olycka som tycärr händer.

Däremot så kan man ju försöka att minska olycksrisken genom att INTE sätta sig på en mörk motorväg, klättra på järnvägsvagnar med strömförande ledningar ovanför, skaka konstiga kemikalier, eller blanda olika sådana.

Man kan inte och man ska inte heller behöva informera om alla olycksrisker, borde ligga i en intresse att vara förnuftig.

Många hänvisar dessa killar till att vara ungdomar/barn. men ena var 18! myndig! skillnad om man är 9 år o kanske inte inser vidden av olika saker.

Som en annan sa så är tex du som person skyldig att kunna samtliga svenska lagar. Kan man dom inte så undviker man gråzonen och man använder suntförnuft. Du kan aldrig säga "oj jag visste inte att det var förbjudet" det är din skyldighet att veta.

visst det finns massa olika orsaker till olyckan, tragiskt är det, men man kan aldrig komma ifrån att dom gjorde fel och deras handlande var korkat. Att dom sedan också i deras handlande bröt mot minst 2 lagar är en annan historia...
 
Den som påstår att dom var dumma och korkade, sätter sig själv på lite höga hästar och sparkar på den som ligger.

Det är alltid lätt att vara efterklok, finns säker massor av ungdomar som testat samma sak men klarat sig undan.
 
Vad hände med Elvis? Som lärde skolbarn att inte sparka på lyktstolpar, klättra på tåg (kanske en bra varning oavsett elen) och bada med bandspelare. Är han bortbesparad?

En undran... varför blandar man alkohol och klorid? Alltså, finns det nån funktion för blandningen?
För mig känns det lite som att säga "låt bli att blanda skokräm med mjukost" (vem kommer på tanken liksom). Fast det kanske bara är för att jag inte förstått användningsområdet? =)
 
Estethia skrev:
jag fick se en dokumentär på discovery om en olycka i ett berg nånstans i nåt land med skidbackar.
en linbana på räls råkade fatta eld och stannade inne i bergstunneln. dom flesta, människor i alla åldrar, försökte rädda sig genom att gå uppåt i tunneln.
bara 12 personer hade kunskapen som fick dom att gå förbi själva elden och neråt, bort från brandröken (färre än så egentligen, det var en person som till vardags jobbade som brandman som ledde gruppen).
bara 12 personer överlevde.
kan vi då alltså kalla dom som dog för korkade? för att dom inte visste att brandrök från en modern linbana med plastinredning är livsfarlig. för det borde väl alla veta?
Berget heter Kitzsteinhorn och är en del av Kaprun-området i Österrike. Det var en chock att slå på aktuellt den kvällen och få höra om olyckan då det råkar vara min årliga skidresa sedan '95. När man själv har stått i precis samma tågvagn vet inte hur många gånger. Att komma ner året efter och fortfarande känna röklukten sittandes i väggarna och se det utbrända vraket stå dår och inte riktigt veta om någon av de vanliga som man alltid träffar i butikerna och inlämningen är kvar var en rätt udda upplevelse.
 
white_cheese skrev:
En undran... varför blandar man alkohol och klorid? Alltså, finns det nån funktion för blandningen?
För mig känns det lite som att säga "låt bli att blanda skokräm med mjukost" (vem kommer på tanken liksom). Fast det kanske bara är för att jag inte förstått användningsområdet? =)

Undrar samma sak.. Varför i hela friden skulle man blanda dessa änmen.. Kan inte påstå att jag suttit i soffan och plötsligt kännt att nu skulle det vara gött å blanda alkohol och klorid i en burk och skaka den.. Så förklara gärna poängen med detta för oss ovetande/okunniga/korkade..

En del OT, men jag var tvungen att fråga..

/Peter
 
Tonåringar och ungdomar, och då särskilt män har aldrig varit särskilt duktiga på riskbedömningar. Jag själv tillverkade hemmagjorda smällare tills en kompis eldade upp håret och fick lindriga brännskador i ansiktet efter att vi skulle "testa" elda ett pulver han "hittat" nånstans. Jag själv fick splitter i benet efter att jag och en annan kompis hittade en larmmina på ett övningsfält som "råkade" smälla av. Några bensinbomber tillverkades nog också när jag var 14-15.

Naturligtvis visste man ju att det var farligt "men så farligt kan det väl inte vara" tänkte man väl. På något sätt glömmer man bort att man är dödlig. Det var väl lite spänningsjakt som drev en. Samma sak när jag tog körkort. Körde för fort och sladdade på snövägarna. Vet inte hur många gånger jag var i diket. Ända tills en kompis och jag (han körde) "råkade" demolera en bil som vi lånat från en bilfirma för att "provköra" lite.

Så svaret på varför man skulle göra en kloridbomb är just att det går att göra och att man tycker det vore "häftigt" att prova. Längre än så tänkte man nog inte. Inte att man kan dö i alla fall.

Som väl är klarade jag mig nästan helskinnad igenom min dumdristiga tonårsperiod. En del andra gör tyvärr inte det och att säga att de är korkade är ganska lågt. Jag tror nog att de flesta, när de rannsakar sig själva, begått dumdristiga saker som med en gnutta otur kunnat få tragiska konsekvenser. Men vad är det man brukar säga.. "man lär så länge man lever.."

/David
 
Som 19 årinng gjorde jag lumpen på I20 i Umeå. En dag snodde jag och några kompisar armens vinterdräkter, den helvita nylon dressen med byxor/jacka så att man blir helt osynlig mot snön.

Iklädda dessa saker så åkte vi ut till Umeå flygplats längs med en grusväg. Vi hoppade ur bilen när vi var utanför synfältet för dom i flygtornet. Vi hoppade över staketet och sprang kanske en halv kilometer i snön och i mörkret. Kl var kanske 10-11 på kvällen. efter att vi kom fram till landningsbanan så la vi oss, 5 grabbar på en bred linje brevid varandra mitt på landningbanans nedre del och inväntade sista stockholmsflyget.

Efter 5 minuter såg vi långt borta över trädtopparna lamporna från flyget och jag kände hur nervös jag var. jag var även orolig över att åka fast då jag visste att man inte fick sno armens kläder och framför allt inte dessa vita dräkter. Även göra intrång på en flygplats i terrorist mundering gör ju inte saken bättre. Jag visste även att inför landningen så lyfter piloten alltid nosen för att landa med bakhjulen i backen vilket betyder att dom ser ingenting. framför allt inte 5 grabbar på en landningsbana. så nervös var jag allt...

Snart hörde vi motorerna och planet blev större o större o större o större.... och plötsligt dånade det bara utav helvete och ett enormt vindrag kändes samtidigt som lukten av flygbränsle låg som en dimma över oss... Alla vi killar skrek samtidigt och precis efter att hjulen passerade våra ansikten vände vi oss om och såg röken från däcken nudda marken... Känslan var enorm och jag skakade av rädsla och av lyckorus... glädjen blev dock kortvarig då vi kom på att vi var "sitting ducks" där mitt på sfalten och vi kutade tillbakatill bilen fort som ögat...

Anledningen till denna berättelse är det att jag VET hur blåsta killar kan vara ända upp till mogen ålder!

Men jag visste också att om ett plan träffade oss så dör man, inget snack om saken.

Anser ni att jag var korkad som gjorde detta?
Frågar ni mig så anser jag att jag var otroligt korkad. Rent sagt idiotisk. Komemr aldrig göra något liknande igen och hade jag träffats av panet hade jag aldrig påstått att det bara var en olycka. Jag hade sasgt att det var en idiotisk grej.

samma sak med dessa killar. Det var idiotiskt, det kan man inte komma ifrån! Att det slutade som det gjorde är däremot tragiskt, men ingen kan påstå annat än att ligga på motorvägen eller ett flygfält är särskilt smart.

Ang Christels brand i tunneln... ja kanske osmart av dom att springa åt fel håll, men vem är smart när det brinner och man håller på o dö?! dom som kan tänka rationellt och bevara lugnet i en sådan situation är ganska få.
Se på dom som hoppade ut ur WTC när planen krachade i tornen, fasten dom kanske var på 40 våningen så hoppae dom. Smart? näe... men vem är smart under sådana situationer...
Så liknelsen är inte rättvis Christel... Jag som låg på flygfältet och grabbarna som satt på motorvägen o klättrade på vagnarna led inte av panik, vi var enbart korkade.
 
Evolution in action.

Har inte alla nån gång sett de varningsskyltar som brukar sitta vid högspänningsledningar?:

"Varning Livsfara! Gå ej nära nedfallen ledning."

De sitter inte där som prydnad, och läser man vad som står på dem så kanske man kan dra slutsatsen att det är en dålig ide att vara nära en högspänningsledning.
 
Wizard skrev:
Undrar samma sak.. Varför i hela friden skulle man blanda dessa änmen.. Kan inte påstå att jag suttit i soffan och plötsligt kännt att nu skulle det vara gött å blanda alkohol och klorid i en burk och skaka den.. Så förklara gärna poängen med detta för oss ovetande/okunniga/korkade..

En del OT, men jag var tvungen att fråga..

/Peter
Klorid? Vilken klorid? Alkohol och natriumklorid blandar ju gärna den som dricker Tequila.....kanske inte sååå nyttigt i längden men ingen lär ha exploderat eller brunnit upp av den drinken.
Är det kaliumklorid det är fråga om här??
Us
 
Sonnaren skrev:
Klorid? Vilken klorid? Alkohol och natriumklorid blandar ju gärna den som dricker Tequila.....kanske inte sååå nyttigt i längden men ingen lär ha exploderat eller brunnit upp av den drinken.
Är det kaliumklorid det är fråga om här??
Us
Jag gissar att det är klorin och alkohol man inte ska blanda... men jag har ingen aning om vad som händer (det smäller fömodligen) eller varför man skulle få för sig att prova det.
 
Senast ändrad:
Sorgligt.

Killen som dog i Jakobsberg, den första av dessa två olyckor var en kompis till mig. Vi har gått i samma klass.
Han var knappast blåst, dum, korkad eller vad som tidigare nämts, han var faktiskt mer allmänbildad än många i min ålder.
Olyckan berodde på okunnighet, och jag hade aldrig kunnat tänka mig att el kunde hoppa så pass långt. Jag hade iofs aldrig klättrat upp på ett tågtak heller, för den delen..
Jag tycker det är olyckligt att folk uttalar sig om en för dom helt okänd människas "smarthet".
Det känns rent utsagt förjävligt att förlora en vän med så låg ålder och speciellt pga en riktigt onödig handling.

Mvh Tim.
 
Re: Evolution in action.

PMD skrev:
Har inte alla nån gång sett de varningsskyltar som brukar sitta vid högspänningsledningar?:

"Varning Livsfara! Gå ej nära nedfallen ledning."

De sitter inte där som prydnad, och läser man vad som står på dem så kanske man kan dra slutsatsen att det är en dålig ide att vara nära en högspänningsledning.

En liknande diskusion var uppe i en tråd här på FS för ett par år sedan och då framkom det ganskla tydligt att det finns personer som anser att den här typen av varningar och förbudsskyltar inte gäller dom själva eftersom dom "har koll på saker och ting".

Givetvis vet jag inget om inställningen hos personerna som var inblandade i den tragiska olycka som refererades till i det första inlägget.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.