Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur skall man få en våg att se stor ut?

Produkter
(logga in för att koppla)

Light Head

Aktiv medlem
Jag tänkte ta mig ut till havet för att ta kort på havet när det är i uppror, men har tidigare känt att det är svårt att få med känslan hem. Vågorna ser ju pyttesmå ut så fort man knäppt bilden.

Är det val av objektiv som styr detta? Kan man ha bättre/sämre kameravinkel?
 
Jag tänkte ta mig ut till havet för att ta kort på havet när det är i uppror, men har tidigare känt att det är svårt att få med känslan hem. Vågorna ser ju pyttesmå ut så fort man knäppt bilden.

Är det val av objektiv som styr detta? Kan man ha bättre/sämre kameravinkel?

Ju mer vidvinkel du har ju mer plattar du ut vågorna,
kan man väl enkelt säga...
 
Gå riktigt nära vattnet! Helst UV hölje.
Sen måste man ha en referens så man se hur stora vågorna är. Fotografera du vara vågorna så får man inte samma upplevelse.

/Stefan
 
Om man går nära med vidvinkel så kommer de ju att se stora ut. ;-)

Vi får ju aldrig (iaf väldigt sällan) sånadär stora rullande vågor här som de får i andra delar av världen, så det är kanske inte konstigt att man upplever vågorna som lite fjuttiga, om man jämför med bilder tagna på en del andra platser i världen.

Man kan ju använda teleobjektiv för att få vågorna att uppta en stor del av bilden, men själv tycker jag att det snarare blir att själva vågen ser mindre ut pga perspektivet. Sedan blir det ju lätt att man bara får med själva vågen och ingen annat.

Man får ta till andra saker än just själva vågens storlek för att försöka förmedla känslan, eller det är iaf så JAG försökt göra. Här är tre bilder med lite olika karaktär:

http://motljus.no-ip.org/gallery/albums/landscapes/hono05.jpg

http://motljus.no-ip.org/gallery/albums/landscapes/hono06.jpg

http://motljus.no-ip.org/gallery/albums/nature/misc/waves02.jpg

Sen ska ju vågorna, vad man hört, bli lite större när vinden börjar avta lite, eftersom de blåser sönder när det blåser för hårt. Jag har själv inte riktigt märkt av det, men...
 
Dumbo, vildigt fina bilder! Hur upplevde du vågorna när du plåtade? Blev de så "stora" som du kände att de var?

Om man ser till själva storleken på vågorna så ser de ju mindre ut på bild än man upplevde dem på plats. Det är öht en ganska mäktig känsla att vara nere vid havet när det blåser styv kuling/storm och vattnet sprutar och sköljer över fötterna osv. (På bilden nedan blir jag, mer eller mindre, översköljd av en våg.) Man upplever dem nog större i verkligheten än de eg är just för att man själv känner sig rätt liten.
Däremot tycker jag känslan av att vara där fömedlas ganska bra av bilderna. Nu är det ju svårt för mig att veta om känslan går fram till någon som inte var på plats när bilderna togs, förstås...

http://motljus.no-ip.org/bilder/dusch.jpg

Edit:
Och roligt att du gillar bilderna. Tack. :)
 
Gillar, skojar du, de är ju riktigt ba och visst får du med känslan av havet! Även om det ser varmare ut än det nog var.
 
Det svåra med vågor är att du måste få med en referenspunkt . I videon tex så filmar de alltid med en byggnad i centrum.

Det luriga om du fotar vid stranden är att du måste hitta vinklar, perspektiv där klippor och liknande ser så stora ut som de faktiskt är.

Utan referenspunkt så ser en stor våg ut som en liten våg som du zoomat in på.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.