Låter i så fall fantastiskt men hur vet programvaran vad som belysts med vilken ljuskälla? Är tänderna gula eller blev de belysta med det gula ljuset?
Det vet det inte, men eftersom färgrutorna håller en bestämd och väldigt noggrann industristandard, så vet programmet om
hur färgerna skall se ut, när programmet läser in bilderna som är tagna i det befintliga ljuset.
Utifrån detta skapas sedan en profil, som används för att korrigera färgerna och vitbalansen i de bilder som sedan tagits i samma ljus (naturligtvis).
Dessutom finns det en ruta ( längst ner till höger i bild, i den övre halvan) som representerar ett gråkort (18%) som ställer in en korrekt vitbalans.
Om man så önskar, finns det även ett gråkort med i CCP (se till vänster i bild 2), om man önska att själv ställa in vitbalansen i kameran manuellt.
Har man så gott om tid skulle jag ändå ta fram en andra blixt eller sätta på ett filter på blixten.
Var och en gör som man själv tycker är bäst, men så tidskrävande är det faktiskt inte.
Man tar en bild i det ljus man avser att fotografera i (om man inte skall göra en dual light profil) på färgkartan, sedan plåtar man som man har tänkt sig att göra (i samma ljus, naturligtvis).
När man så kommer hem, skapar man en profil (för just den plåtningen) med den bild på färgkartan som man tog (i början eller i slutet av sessionen), och skapar en profil med hjälp av programmet.
Denna profil används sedan till
samtliga bilder som togs vid det aktuella tillfället, och alla bildet blir korrigerade samtidigt (om man så önskar), dvs färger och vitbalans justeras. Dessutom finns det möjlighet att ändra vitbalansen till kallare eller varmare, bara genom att klicka på rutorna i mitten av den övre halvan. Inte speciellt tidskrävande egentligen, programmet sköter det mesta automatiskt.
Här finns en
länk till tutorials på tuben där man behandlar CCP, och där dom förklarar betydligt bättre än vad jag gör hur man går tillväga för att använda CCP för att justera färger och vitbalansen i fotografier.