Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur kommer COVID 19 påverka kameraförsäljningen?

Produkter
(logga in för att koppla)
Vad säger de schweiziska hälsomyndigheterna?
Har regeringen beslutat om stängda gränser på uppmaning av hälsomyndigheterna eller på eget bevåg?

Regeringen och hälsomyndigheten har uppträtt tillsammans gällande Corona. Dom har även överlagt tillsammans, vem som håller i rodret är lite oklart, då dom uppträtt enade.
 
Varför är det ingen bra idé?

… "att sträva efter flockimmunitet", som frågan syftade på har du ju själv svarat på nedan :)

Det beror nog på om ett nytt utbrott i höst/vinter beror på samma virus som vi har nu, eller om vi importerar en ny mutation. I det senare fallet finns förstås en risk att vi inte har uppnått flockimmunitet.

Vad pekar på att en 60-90% exponering för Corona skulle ge immunitet? Som jag sagt tidigare så går jag år ut och år in och vaccinerar mig och aldrig verkar jag slippa detta för vi blir tydligen aldrig helt immuna när det gäller den "vanliga" årliga influensan så varför skulle vi bli det just när det gäller Corona? Kommer det viruset aldrig att mutera då?

Ingenting är säkert när det gäller nya virus, men att göra ingenting är ganska dåligt. Då kommer R0 att gå i taket, vilket knappast är önskvärt.

FHM har dementerat att strategin är att uppnå flockimmunitet, utan istället är den väl att göra smittspridningen så långsam som möjligt så att sjukvärden klarar av den. Med den strategin blir dock flockimmunitet en bonuseffekt, eftersom det knappast är möjligt att stoppa smittan att sprida sig.

Att söka flockimmunitet "kan ju tyckas som att man givit upp ungefär" uttryckte sig vår smittskyddsgeneral i TV. Men även han betonade ju som du skriver att det finns en stor poäng att försöka dämpa spridningen så att inte "alla" insjuknar på en gång och totalsänker hela vårdapparaten.

I Sverige hade man tydligen igår tre döda på 1000 smittade officiellt. Det är väl rätt låg dödlighet initialt men kan man räkna med det framöver? Säg att man exv. i England med drygt 60 miljoner får 40 miljoner smittade. Tänk om man hamnar på en dödlighet på 1%. Det skulle i så fall ge 400 000 döda. Det är ju något som aldrig hänt i fredstid under våra liv. Hur skulle vi i Sverige förhålla oss till det med 400 IVA-platser i hela landet?
 
Senast ändrad:
Kan det verkligen stämma, då.skulle man kunna bli smittad år två av samma virus? Om det stämmer, finns det inget skäl till bygga upp en kollektiv immunitet?

Men varje år får ju vi som vaccinerar oss mot de influensor vi haft hittills varje år tydligen en då cocktail som ska passa just det år man tar vaccinet. Det ändrar sig ju tydligen år för år. Det är ju just därför jag ställt frågan om just Corona-viruset är så stabilt att det skulle ge livslångt skydd. Ingen har svarat på den frågan än vad jag vet.

Det kanske inte handlar om exakt samma virus som återkommer eftersom virus tydligen muterar.
 
Att söka flockimmunitet "kan ju tyckas som att man givit upp ungefär" uttryckte sig vår smittskyddsgeneral i TV. Men även han betonade ju som du skriver att det finns en stor poäng att försöka dämpa spridningen så att inte "alla" insjuknar på en gång och totalsänker hela vårdapparaten.
Helt riktigt. Tegnell är inte korkad, utan arbetar i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Flockimmunitet blir en bonuseffekt, och varför skulle någon vara emot det?

Att just du inte slipper säsongsinfluensan trots vaccinering varje år är faktiskt inte ett argument för att ingen behöver vaccinera sig mot sagda influensa. Flockimmunitet handlar inte om att precis alla ska bli immuna.

Vet du f.ö. att det är influensan du drabbas av och inte förkylning? Har du testat dig?
 
Men varje år får ju vi som vaccinerar oss mot de influensor vi haft hittills varje år tydligen en då cocktail som ska passa just det år man tar vaccinet. Det ändrar sig ju tydligen år för år. Det är ju just därför jag ställt frågan om just Corona-viruset är så stabilt att det skulle ge livslångt skydd. Ingen har svarat på den frågan än vad jag vet.
Att ingen har svarat på den frågan beror nog på att ingen vet. SARS-CoV-2 är ett helt nytt virus i mänskliga sammanhang.

Livslångt skydd av att genomgå sjukdomen tror jag är lite optimistiskt att tro på. För det krävs troligen ett vaccin, kanske med regelbundet återkommande booster-vaccineringar (ungefär som TBE-vaccinering).
 
I Sverige hade man tydligen igår tre döda på 1000 smittade officiellt.
Eftersom delar av Sverige inte längre testar allmänt så är högst troligen betydligt fler smittade.

Det är väl rätt låg dödlighet initialt men säg att man exv. i England med drygt 60 miljoner får 40 miljoner smittade. Tänk om man hamnar på en dödlighet på 1%. Det skulle i så fall ge 400 000 döda. Det är ju något som aldrig hänt i fredstid under våra liv. Hur skulle vi i Sverige förhålla oss till det med 400 IVA-platser i hela landet?
Det skulle bli rätt tuff triage, ja.

Vad föreslår du för åtgärder från smittskyddsmyndigheten? Att notera är att det är omöjligt att hindra smittan att sprida sig.
 
Transit har så vitt jag vet inte förbjudits någonstans än. I Schweiz är det i alla fall tillåtet och i Danmark har det också varit tillåtet.

Har dock vare sig läst att det är tillåtet eller inte tillåtet gällande Tyskland. Kommer du igenom kan det nog vara rätt angenämnt att köra på tyska Autobahn nu. Förmodligen kan man sota ur avgassystemet rejält. Tyskarna har i möjligaste mån också betts köra home office. Glöm dock inte att tanka fullt i Österrike, Österrike har jättebillig diesel/bensin.

Det behöver ju inte vara förbjudet för att folk ska få stora problem idag ändå. Jag hade tur som kunde lämna Marrakesh i Marocko (med Norwegian) i lördags, för vi hade direktflyg till Stockholm. Andra hade inte det som flög med det bolaget.

Jag läste om folk som skulle hem från Thailand och som vägrades stiga ombord där nere då Norge stängt sina gränser för "alla" som inte hade norska pass. Men det dementerade bolaget som påpekade att det måste varit ett missförstånd för transit var tillåten. Hur det var med det visar sig väl men det blir ju ett stort problem om man som de hade sin bil i Oslo och man inte får komma in i landet utan bara transitera.
 
Eftersom delar av Sverige inte längre testar allmänt så är högst troligen betydligt fler smittade.

Vad föreslår du för åtgärder från smittskyddsmyndigheten? Att notera är att det är omöjligt att hindra smittan att sprida sig.

Ja det är nog många fler. Min fru träffade folk idag som hade drabbade ungdomar i släkten (Italien-semester)

Du säger att du läser tidningar sporadiskt och kommenterade rapporteringen från England. Jag läser DN varje dag och igår 16 mars var det en fantastiskt bra artikel om det jag undrat över länge - hur gick det egentligen till när man skrotade totalförsvaret efter Sovjetunionens fall 1991? Hur kunde det ske så i tysthet trots att det skedde både under socialdemokratiska regeringar och under Reinfeldts och Borgs regeringar 2006-2010 och 2010-2014.

DN: "Sverige saknar viktiga resurser - Totalförsvarets sjukvårdsutrustning avvecklades efter kalla kriget. Underrubriken: "Stora vårdresurser har avvecklats".

På 1980-talet:
Tydlig ledning civil ledning av Sverige vid krig och kriser fanns som kunde samordna sjukvård och åtgärder mot smittspridning. Så sent som 1989 fanns stora statliga lager av läkemedel och medicinsk utrustning som kollades och omsattes kontinuerligt. Inhemsk tillverkning av läkemedel fanns förberedd.

Ännu 1990 fanns 50 stora mobila fältsjukhus med kapacitet för 1000 operationer per dag med totalt 10 000 vårdplatser. Utrustning fanns för att ta hand om 150 000 krigsskadade, bland annat fanns 600 respiratorer. ALLT AVVECKLADES på 1990-talet. Mycket skrotades eller skänktes till de nyligen fria Baltiska staterna, sade Sten Lennquist som är pensionerad professor i katastrofmedicin.

Fältsjukhusen hade fantastiska resurser och landet hade investerat miljarder i dem och organisationen kring dem.

Även beredskapssjukhus ingick i totalförsvaret och fanns i Stockholm och på Gotland där ett stort antal skolor fanns förberedda med förråd (nu avvecklade) för att kunna ställas om till vårdavdelningar för 125 000 personer. Civilförsvaret hade förrådsbyar runt om i landet med mediciner som omsattes av en apoteksorganisation som nu inte finns utan som är privatiserad. Apoteksföretagens affärsidé är snarare idag att inte ha en massa dyr lagerhållning än att hålla stora krislager. Nu är det brist på allt ifrån andningsmasker, munskydd, visir, förkläden, skyddsglasögon och desinfektionsmedel..

Taha Alexandersson Socialstyrelsen säger: "Vi har inte stora lager av medicinsk teknisk utrustning. Många tror det finns mycket mer."

Genom Riksdagens försvarsbeslut 1992, 1996 och 2000 rustades både det militära- och det civila försvaret ner. HELA 93% AV ARMENS FÖRBAND AVVECKLADES.

På 2020-talet:
Alla beredskapslager avvecklade, sjukhus utan egna lager litar på "just in time"-leveranser från privata företag. Det mesta importeras via globala "supply chains" inte minst från Kina - ett Kina som nu är stängt.

Militär sjukvård: två sjukhuskompanier med totalt 16 IVA-platser och 96 övriga vårdplatser.

Den gamla obligatoriska värnplikten är avskaffad så inga värnpliktiga eller reservister finns längre att tillgå som resurs.

Civila krisledning har inga som helst operativa befogenheter. Ingen samordning finns utan 21 olika sjukvårdsregioner ansvara för sitt eget smittskydd och sjukvård. Landet har totalt 526 IVA-platser som nu ska räcka både till Corona-smittade och alla andra.


Man undrar ju hur både vi och de politiker vi valt har kunnat låta förfallet gå så pass långt som det gått. Man undrar ju om VI ALLA har haft INSOMNIA samtidigt.

Du frågade vad jag tyckte smittskyddsmyndigheten ska göra nu och sanningen är väl att de inte kan göra ett skit nu. De skulle ha gjort massor långt innan och jag är förvånad att vi inte haft några visselblåsare som visslat så högt att allmänheten kunnat höra dem, så vi kunnat stoppa detta pärlband av nedrustningsbeslut beslut som ledde till att regering, riksdag och ansvariga myndigheter med gemensamma krafter dumpade hela det civilskydd på soptippen som vi är i så stort behov av nu. Sanningen är ju att de djupt har svikit det svenska folket och lämnat oss i princip helt skyddslösa vid situationer som dessa.
 
Jag har gnällt länge (10-15 år) över den militära nedrustningen (det finns en stor aningslöshet i Sverige när det gäller vilka som styr i Ryssland), men framförallt över nedmonteringen av civilförsvaret. Folk, eller snarare politiker av de flesta kulörer, verkar inte ha fattat vikten av ett välfungerande civilförsvar även i fredstid. Vi får äta upp de korkade besluten nu.

Det är dock ingen poäng nu med att peka finger och säga "vad var det jag sa!". Jag tycker nog att Folkhälsomyndigheten har skött sig bra med tanke på omständigheterna och att den nuvarande strategin verkar vettig, men jag är bara lekman så jag är inte rätt man att sitta till doms över det.

Vad är det för massor de borde ha gjort långt tidigare? Det är inte våra myndigheter som beslutar om budgetar eller inriktning på offentlig verksamhet. Det är Riksdagen som gör det.

Alla självutnämnda experter borde inse att de inte är experter. Ansvariga myndigheter består av folk som är högutbildade på smittskydd och har avancerade matematiska modeller (baserade på åratal av erfarenhet och forskning) till sitt förfogande. Vad har förståsigpåaren på Facebook att komma med?
 
Jag har gnällt länge (10-15 år) över den militära nedrustningen (det finns en stor aningslöshet i Sverige när det gäller vilka som styr i Ryssland), men framförallt över nedmonteringen av civilförsvaret. Folk, eller snarare politiker av de flesta kulörer, verkar inte ha fattat vikten av ett välfungerande civilförsvar även i fredstid. Vi får äta upp de korkade besluten nu.

Det är dock ingen poäng nu med att peka finger och säga "vad var det jag sa!". Jag tycker nog att Folkhälsomyndigheten har skött sig bra med tanke på omständigheterna och att den nuvarande strategin verkar vettig, men jag är bara lekman så jag är inte rätt man att sitta till doms över det. Vad är det för massor av saker de borde ha gjort tidigare? Det är inte våra myndigheter som beslutar om budgetar eller inriktning på offentlig verksamhet. Det är Riksdagen som gör det.

Alla självutnämnda experter borde inse att de inte är experter. Ansvariga myndigheter består av folk som är högutbildade på smittskydd och har avancerade matematiskt modeller (baserade på åratal av erfarenhet och forskning) till sitt förfogande. Vad har förståsigpåaren på Facebook att komma med?

Jag pratar inte bara om smittskydd. Civilskyddet är mycket mer än så och det är ju rätt enkelt att få en bra bild av om man läser vad det är som faktiskt skrotas och vad vi har nu - eller snarare vad vi nu inte har.

De som har kunskaperna skulle ha bromsat hela denna skrotning av civilförsvaret som skett. Det är helt oförlåtligt det som gjorts och det kommer ta många år innan vi är tillbaka på ens hälften av den organisation och kapacitet som vi hade 1990. Även vid 2018:års stora bränder i bl.a. Hälsningland så exponerades vår oförmåga att hantera katastrofer för öppen ridå. Hade vi inte kunnat få hjälp så snabbt både av polackerna och fransmän specialiserade på släckning i svår terräng som exv. de "blockhav man har i de Hälsingska skogarna och italienarnas stora släckningsplan, så vete sjutton hur det skulle gått.
 
Sanningen är ju att de djupt har svikit det svenska folket och lämnat oss i princip helt skyddslösa vid situationer som dessa.

Nu ska vi inte överdriva för mycket. En mycket stor majoritet av befolkningen kommer att klara insjuknande i Covid-19 bra. Det är fåtalet i riskgrupperna som det är synd om. Det är illa nog, men de flesta av oss kommer att lida mer av att samhället stänger ner.
 
De som har kunskaperna skulle ha bromsat hela denna skrotning av civilförsvaret som skett. Det är helt oförlåtligt.
Vi har representativ demokrati i Sverige. Det är inte acceptabelt i en sådan att ett fåtal teknokrater styr utan demokratisk kontroll.

Även vid 2018:års stora bränder i bl.a. Hälsningland så exponerades vår oförmåga att hantera katastrofer. Hade vi inte kunnat få hjälp så snabbt både av polackerna och italienarna så vete sjutton hur det skulle gått.
Du blandar nog ihop bränderna 2018 med den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

2014 var det mycket dåligt med samordning, och hela katastrofen hade kunnat undvikas med lite bättre styrning. 2018 hade man dock dragit lärdom av det och brandbekämpningen sköttes mycket bättre.
 
Hade vi inte kunnat få hjälp så snabbt både av polackerna och fransmän specialiserade på släckning i svår terräng som exv. de "blockhav man har i de Hälsingska skogarna och italienarnas stora släckningsplan, så vete sjutton hur det skulle gått.
Inom EU finns ett samarbete när det gäller brandbekämpning från luften så det var helt enligt förberedd plan att vi fick påhälsning från länder med kapacitet för sådant.
 
Vi har representativ demokrati i Sverige. Det är inte acceptabelt i en sådan att ett fåtal teknokrater styr utan demokratisk kontroll.


Du blandar nog ihop bränderna 2018 med den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

2014 var det mycket dåligt med samordning, och hela katastrofen hade kunnat undvikas med lite bättre styrning. 2018 hade man dock dragit lärdom av det och brandbekämpningen sköttes mycket bättre.

Nää det gör jag inte för min släkt är från Hälsingland och jag stod i kontakt med släktingar som fortfarande bor där under branden. De har egna skogsskiften där. Kårböle var rätt illa ute ett tag och hade nog inte funnits om man inte fått den hjälp man fick utifrån. De svenska resurserna räckte inte alls till.

Jag har pratat om visselblåsare som saknats och inte om självsvåldiga tjänstemän. De har ju bara gjort som svenska tjänstemän ofta brukar göra d.v.s. som de blivit tillsagda genom Regeringens propositioner och Riksdagens beslut och Departementens överenseende. Vi borde haft en mediadebatt om detta som nästan helt saknats. Men tyvärr funkar våra media ofta dåligt då vi har svårt att diskutera mer än en fråga i taget.

Kanske har även vår styrelsemodell som förbjuder ministerstyre försvårat infoutbytet och jag utesluter inte det Rickard Swartz i DN var inne på idag heller. Han pekar på att inte mycket går särskilt fort i Sverige men det borde ha talat för att man någon gång under denna avvecklingsprocess borde haft bättre kontrollstationer.

Jag har ju själv jobbat i ett relativt stort svenskägt nordiskt företag och jag erinrar mig själv när vi hade ett nordiskt möte och danskar och finnar frågade vem som egentligen var CHEFEN. De saknade någon som bestämde - ett tydligt ledarskap - sånt har vi sällan i Sverige. Många beslut i Sverige tas ofta efter "informella förankringsprocesser" där informella ledare inte sällan har rätt stort inflytande.

Jag tycker fortfarande att det är konstigt att man så svalde 1990-talets diskussion om "ideologiernas död" och att man tolkade det som att vi inte behövde vare sig något markförsvar eller något civilförsvar längre.

Kineserna tyckte ju tydligen också att någon svensk minister borde försöka få tyst på Jesper Ekdahl när han häcklade Kina i Svenska Nyheter och inte heller de var ju särskilt insatta i Sveriges författnings rätt stora egenheter. I KIna hade man nog snabbt städat bort en killa som Jesper. I många andra länder skulle säkert en minister kunnat lägga lock på en irriterande journalist men det går inte i Sverige, för då skriker pressen "ministerstyre" och sedan blir det väl en seans där ministern får förklara sig för Konstitutionsutskottet. Det är Sverige som avviker och inte resten av världens demokratier.

Det svenska systemet är indirekt och rätt svampigt. I den mån man även på 90-talet gjorde som ofta tidigare d.v.s. lät organisationssverige utlåtanda sig över offentliga utredningar och departementsstenciler i remissvar (Fackföreningar och andra organisationer), så borde man väl fått en del feed back där.

Inte ens Göran Person verkade ju ha haft koll. Han lovade tydligen i ett svagt ögonblick bort ett fältsjukhus i något sammanhang - fältsjukhus som han själv varit med om att skicka till soptippen.
 
Nää det gör jag inte för min släkt är från Hälsingland och jag stod i kontakt med släktingar som fortfarande bor där under branden. De har egna skogsskiften där. Kårböle var rätt illa ute ett tag och hade nog inte funnits om man inte fått den hjälp man fick utifrån. De svenska resurserna räckte inte alls till.
Det gjordes några utredningar om skogsbränderna 2018, och de kom fram till att brandbekämpningen sköttes rätt bra.

1. En statliga utredning (SOU 2019:7):
https://www.regeringen.se/4906d2/co...6/skogsbranderna-sommaren-2018-sou-2019-7.pdf

2. En utredning av Försvarshögskolan om krishanteringen under skogsbränderna i Ljusdal 2018:
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1332721/FULLTEXT01.pdf

Kineserna tyckte ju tydligen också att någon svensk minister borde försöka få tyst på Jesper Ekdahl när han häcklade Kina i Svenska Nyheter och inte heller han var ju särskilt insatt i Sveriges författnings rätt stora egenheter.
Jag tror att du menar Jesper Rönndahl.
Det kinesiska kommunistpartiet (inte "kineserna") försöker med maktspråk och hot hindra yttrandefrihet i Sverige. Det är fullständigt oacceptabelt och jag är rätt stolt över hur svenska politker, myndigheter och journalister har hanterat det. Vi ska aldrig acceptera sådant.
 
Det gjordes några utredningar om skogsbränderna 2018, och de kom fram till att brandbekämpningen sköttes rätt bra.

1. En statliga utredning (SOU 2019:7):
https://www.regeringen.se/4906d2/co...6/skogsbranderna-sommaren-2018-sou-2019-7.pdf

2. En utredning av Försvarshögskolan om krishanteringen under skogsbränderna i Ljusdal 2018:
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1332721/FULLTEXT01.pdf


Jag tror att du menar Jesper Rönndahl.
Det kinesiska kommunistpartiet (inte "kineserna") försöker med maktspråk och hot hindra yttrandefrihet i Sverige. Det är fullständigt oacceptabelt och jag är rätt stolt över hur svenska politker, myndigheter och journalister har hanterat det. Vi ska aldrig acceptera sådant.

Jag har inte påstått att inte insatserna inte sköttas bra men utan hjälpen utifrån hade man haft svårt att klara det. Vi hade ju själva inga vattenbombare och polackernas och fransmännens insatser var väldigt välkomna och avgörande. Riktiga proffs kom in och gav de frivilliga behövligt stöd med både utrustning och kompetens många frivilliga saknade. Efter dessa bränder fick vi ju också en diskussion om att förbättra vår egen utrustning och brandskyddets organisationen . Man köpte väl också in en del helikoptrar.

Förlåt, Jesper Rönndahl ska det vara när det gällde Kinas inblandning i SVT:s angelägenheter.

Sedan när det gäller vården så har vi ju haft en ändlös debatt kring vården som inte riktigt klarar sin uppgift längre. De flesta har nog inte missat det eller hur. Nu ska den vård som redan går på knäna och har svårt att klara vardagen innan Coronan gjorde entré ta sig an även alla de som kommer behöva intensivvård av det skälet. Det tycker jag bekräftar rätt väl att vi inte är rustade för detta längre. Du kanske ska läsa siffrorna från DN:s artikel ovan en gång till.

För några år sedan hamnade även min fru på intensiven med en rätt allvarlig blodförgiftning efter en stor operation. Läkaren sade efter några timmar: Nu hade du tur som fick den sista platsen på intensivvårdsavdelningen. När hon sedan kom upp på avdelningen så var det till min förvåning massor av tomma sängar - men ingen personal. Sverige ligger tydligen i botten i EU när det gäller vårdplatser numera. Mönstret går igen. Det handlar ju inte bara om utrustning - det måste ju finnas folk som kan använda den också.
 
Inom EU finns ett samarbete när det gäller brandbekämpning från luften så det var helt enligt förberedd plan att vi fick påhälsning från länder med kapacitet för sådant.

Ja men de planen kan vi aldrig räkna med för de behövs ofta i stora bränder kring Medelhavet och de var ju tvungna att åka till Grekland lite i förtid om jag inte missminner mig. Hade vi haft egna plan hade bränderna aldrig vuxit sig så stora som de nu gjorde. Det är effektivast och billigast att göra kraftiga insatser så tidiga som möjligt - innan det gått över styr .
 
ANNONS