Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur kan objektiv med F:0.75 finnas?

Produkter
(logga in för att koppla)

Proboarder

Aktiv medlem
Rodenstock TV-Heligon 50 mm f/0.75

om F:1.0 är 100% ljus, hur kan man gör objektiv som ger MER ljus än 100%?

Nyfiken som man är.. nån som vet?
 
Nej.. f0 är 100% ljusinsläpp. Men det innebär att du inte kan ha något som bryter ljuset, dvs inga linser..och det blir ju bra ;)
 
f:0.75 = 66,666
f:2.8 = 17,85
f:8 = 6,25
med ett 50mm objektiv.

f:0.75 = 266,666
f:2.8 = 71,4
f:8 = 25
med ett 200mm objektiv.

den relativa öppningen av bländaren
öppningen är alltså olika stor på olika brännvidder, men bl.8 ger alltid samma ljus oavsett brännvidd

//rob
 
Ljusstyrkan är inget annat än förhållandet mellan brännvidden och diametern (vid optiskt centrum - inte frontlinsen). f/1.0 är därför ingen magisk gräns. Dock är det svårt och dyrt att göra ljusstarka objektiv med bra prestanda

Jeppe, man kan inte säga att ett visst f/värde motsvarar en viss procentsats ljus. f/0 existerar dessutom inte.
 
Okej Olle, men bara för att säga något som kanske liknas vid jämförelsen med f1.

Eller jag kanske är helt ute och seglar då?

Vad betecknas då inget ljusbortfall som?

Naturligtvis inser jag nu i min lilla eftertanke att bländaren inte alls har med glas att göra. ganska dumt uttalande. Menade förstås bländaren.
 
Det effektiva bländarvärdet definieras som inversen på DUBBLA numeriska aperturen (1/2NA). Eftersom den numeriska aperturen inte kan överstiga 1 (om vi har luft på båda sidor om objektivet) så blir därför den högsta möjliga effektiva ljusstyrkan f/0,5 och inte f/1. Orsaken till att det kommer in en ”opedagogisk” tvåa i formeln ovan är att vi tyvärr av tradition använder in- och utgångspupillernas diametrar och inte dess radier.

Anledningen till att inte gränsen går vid f/0 är att objektiven måste uppfylla vissa grundvillkor för att kunna ge en god avbildning, detta leder till att det effektiva bländarvärdet blir 1/2*sin(a) (=1/2NA) och INTE 1/2*tan(a). Ett 50 mm f/0,75 (inställt på oändligt) har alltså en betydligt trubbigare ljuskon än vad man skulle kunna tro. Vid den bakre principalpunkten (50 mm framför filmplanet) blir ljuskonens tvärsnittsdiameter hela 89,4 mm och har alltså ”vuxit” från de 66,7 mm strålknippet hade när det gick in i objektivet.
 
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar