Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hjälp med en digitalkamera

Produkter
(logga in för att koppla)

ajm991

Aktiv medlem
Hej! Jag har tittat lite på olika digitalkameror. Är det någon som kan förklara för mig vad en bridge-kamera är? Vad är skillnaden på optisk och elektronisk sökare, och vilket är att föredra?

Och slutligen, är detta ett vettigt köp?

http://www.pixmania.com/se/se/105378/art/kodak/easyshare-z7590.html

Har jämfört lite grann i samma prisklass, och denna verkar helt klart bäst. Eller har ni andra förslag? Har ni några negativa åsikter om denna?
 
Pixmania

Jag vet inte om jag har tänkt att beställa där, det funkar bra att jämföra där bara.....
Vad är problemet med dem?
 
Vad jag har förstått så är det en av de sidor som får flest klagomål mot sig, dålig servis, leverans m.m. jag har inte testat själv, och vet inte om jag skulle våga det.
 
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=z7590

Kostar ungefär samma, fast pixmania skickar med ett stort minneskort o extra batteri så nog ser det prisvärt ut om kameran för övrigt fyller dina krav.

Kamera & Bild testade den i nummer nio och utfärdade en "varning" för den, men den varningen berodde mest på att den inte var prisvärd. De hade priset 4.795 för bara kameran. Så det problemet ser ut att vara åtgärdat.

Men även testet i sej ser rätt negativt ut för modellen

"Den fungerar tveksamt inomhus, den har problem med högdagrar, den är långsam, o det är knappast en kamera man väljer för att filma med.

Det är faktiskt svårt att se någon situation där Kodak Z7590 skulle vara ett optimalt kameraval, i varje fall så länge det rekommenderade priset ligger så högt som det gör."

Jag tror du gör dej själv en tjänst om du tittar runt lite till. Här på fotosidan finns massor av tips!

Lycka till!

Edit: Pict Bridge = du kan skriva direkt på vissa skrivare utan att gå via dator.

Optisk sökare på kompaktkameror = ett hål som du ser sökarbilden genom, lite på sidan av linsen.

Elektronisk sökare "ser" genom linsen och kan visa bilden som den kommer att se ut efter exponeringen. Den elektroniska sökaren kan även visa en massa data direkt i sökaren.

Båda varianterna har för- och nackdelar. Ut o kläm o känn!
 
Senast ändrad:
Ok, då spelar det egentligen inte jättestor roll om det är optisk eller elektronisk sökare.
Jag har tittat runt en massa, men jag hittar ingen kamera för det priset med så bra spec, trots att den har fått negativ kritik. Någon som har några förslag på en bra kamera (så lik en digital system som det går) för 3000 kr?
 
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/minolta/digital/z5b.php

fast med 1 GB minne blir den förstås dyrare...

Personligen skulle jag ha svårt att välja en kamera utan EVF (elektronisk sökare) men det är många som vårdar den gamla spegeltekniken än idag.

Enklare kameror utan EVF har bara ett "hål" i princip att kika igenom, det kan bl a ge en förskjutning av bilden (parallaxfel) mellan vad du ser o vad du får med (beror på att titthålet sitter på sidan om linsen, så ju närmare du går desto större risk.
 
jag trodde den modellen var utgången för längesen, men visst, den påminner en hel del om den jag föreslog, men den är inte lika lik en systemkamera. Den kan t ex inte utnyttja extern blixt. Det är synd. Sökaren är sämre i den här modellen, det är en spegelbild av LCD-skärmen som projiceras upp i titthålet, men det du ser är vad du får. Dessutom saknar Z20 bildstabilisering, något som är mycket bra att ha. Så, njae...

Det finns/fanns en modell som heter Z3 också, den har 12x zoom (!) bildstabilisering och sko för extern blixt. Finns den kvar hos pixmania så kanske den säljs billigt. Annars finns en begagnatmarknad som kan erbjuda en hel del godis för 3-4.000.
 
Z5 säljs faktiskt på webbhallen för 3295:-
Ska ta och överväga detta helt klart, den verkar ju riktigt bra för de pengarna.
Någon som har tagit lite bilder med en sån här som man kan få se.....?
 
Jessica, jag är inne på min fjärde kompakt digital, det finns många fallgropar att ramla i när du köper digital kompakt, ingen av dem är riktigt bra. En av de minst dåliga är
Canon PowerShot A610
Betyget toppklass delar inte Cyberfoto ut till så många kameror.
Om du sedan handlar av Cyperfoto så får du bra service 99% av deras kunder är nöjda så titta på
http://www.cyberphoto.se/?
Jag vill inte skriva ner något särskilt märke eller handlare, men jag berätter gjärna om de jag har upplevt positivt.
 
I den prisklassen och med den typen av kamera du tittat på så skulle jag definitivt välja FZ5.
Den har bättre bildkvalitet än kodaken och har dessutom bildstabilisering, vilket är guld värt med så långa brännvidder som dessa kameror har. Så det tycker jag att du ska fundera allvarligt på. ;-)

Behöver du inte dessa långa brännvidder så är den kamera som Hans pratar om en trevlig kamera, väl värd att överväga.

Vad gäller sökaren på kompaktkameror så är de optiska sökare som sitter där ofta inte något vidare, och där ser jag EVF som en fördel i många fall. Det finns ju forfarande en viss eftersläpning med EVF och det är väl egentligen dess nackdel i detta sammanhang.
Spegelreflexsökare ska vi inte blanda in här, för det går inte ens att jämföra (hej KG ;-) och det finns inte heller några kompaktkameror som har en dylik.
 
Hej igen alla! Nu är jag en lycklig ägare till en Konica-Minolta Z5. Har bara haft den i några timmar, men den verkar ju över all förväntan. Tack alla snälla för goda råd!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.