Annons

H J Ä L P, behöver ÅSIKTER vid köparreklamation av repor du inte vill kännas vid.

Produkter
(logga in för att koppla)

CSL

Medlem
Har haft annons inne på både Fotosidan och Blocket med följande text:

"Ägare nummer två. Ursprungligt kvitto, främre+bakre samt motljusskydd i
originallåda. Fem år gammalt. Har legat mer än ett år i kartongen utan att
användas.
Funkar på både FF och APS-C."

Priset för Tamron SP AF 28-75mm/2,8 till Canon sattes till 1400,-

13/11 I mailkonversationen ställdes frågor glasen var repfria samt/slitaget samt funktionalitet.
14/11 Bilder med överexponering, vanliga samt linsen finns här.
14/11 Svar:"Inga repor, hade filter innan när jag använde det. Har som sagt bara legat sen jag hittad ett 24-105.
När det gäller yttre slitage ser det inte alls slitet ut. Inga färgskav, uttorkat gummi eller nåt annat. Har alltid varit ordentlig med mina saker.
Tänkte föreslå blocketpaketet, så har båda någon form av garanti. Jag vill ju inte skicka något utan att få betalt och jag vet inte om du vill betala innan du fått objektivet, som är fullt förståeligt. Du får bestämma, jag skickar inget förrän pengar finns tillgängliga."
15/11 Köpare väljer Schenker
16/11 Köpare betalar
17/11 Skickar stort skyddat paket. Ber att han hör av sig efter hämtat ut det.
25/11 Skickar mail till köparen och undrar om han är nöjd
15/12 Köparen återkommer med att det finns repor på frontglaset.
15/12 svarar samma dag: "Min spontana reaktion är skämtar du med dig. Under tiden jag haft det har filter använts. Bilderna jag tog fotades utan något filter. Jag kunde inte se några repor på glaset och ännu mindre på någon av bilderna, eller? Sen torkade jag av det och paketerade det väl, eller?
Har du någon bild på dessa "repor" så får du gärna skicka över dom innan jag kontaktar dig. Och sen hur yttrar sig dessa på bilderna du tagit? Och i så fall varför finns de inte på mina bilder?
Att det sedan gått en månad sedan jag skickade det gör det inte bättre. Hade du hämtat ut det och kontaktat mig samma dag och framfört dina åsikter så hade det varit trovärdigare, i mina ögon som säljare. Jag förutsätter att du även kan se detta från min sida."
16/11 Får närbilder "på den största repan", se länk ovan.
16/11 Ber att få bilder med objektivet och får svar samma dag att det handlar om att reporna finns där och att det sänker andrahandsvärdet, inga bilder erhålls.

Hur hanterar man detta? Jag har skrivit ett par gånger att jag ska ringa, men vafan, jag såg inga repor, alltid noga med mina grejor och så detta. Jag kan ju inte ta tillbaka ett objektiv som jag inte hade några repor på när jag skickade det.... Jag behöver synpunkter....TACk snälla! Sen ska jag ringa.
 
Har du fått dina pengar så är det väl inget att oroa sig över.

Har du däremot inte fått några pengar så blir det komplicerat

Köparen har nog i det här fallet ganska små möjligheter att "reklamera"
 
3 veckor är alldeles för lång tid, känns ju som köparen själv producerat reporna. Du kan med gott samvete behålla slantarna & låta objektivet stanna hos nuvarande ägare.
 
Har du fått dina pengar så är det väl inget att oroa sig över.

Har du däremot inte fått några pengar så blir det komplicerat

Köparen har nog i det här fallet ganska små möjligheter att "reklamera"

Pengarna har jag fått, men när man är överärlig så känns det inte ok. Tänk om jag missat repan, mina egna bilder påvisar inga repor. Tack för svaret!
 
3 veckor är alldeles för lång tid, känns ju som köparen själv producerat reporna. Du kan med gott samvete behålla slantarna & låta objektivet stanna hos nuvarande ägare.

Ja, tidsperspektivet har jag hängt upp sig på. Jag har själv köpt begagnat och då har man slitet upp det direkt och kör lite tester för att säkerställa funktionaliteten. Köparen hade inte haft tid.
Jag kan ju ha fel, man vill inte framstå som någon bluffmakare och man litar på vad personer säger. Jag har ingen anledning att misstro köparen heller. Tack för din input!
 
Tror många av oss stött på sådana individer. Hade själv att göra med en köpare som efter mer än ett år efter att ett objektiv sålts till honom, kontaktade mig och ville ha tillbaka beloppet eftersom han hävdade att det var sönder. Hade det skett efter några dagar eller kanske någon vecka så hade det ju kunnat vara ok, men ett år senare?
 
Personligen så hade jag inte accepterat att man hör av sig så långt efter. Ett par dagar är rimligt, inte mer.
 
3 veckor är alldeles för lång tid, känns ju som köparen själv producerat reporna. Du kan med gott samvete behålla slantarna & låta objektivet stanna hos nuvarande ägare.

Hur lång tid av dessa tre veckor har paketet harvat runt hos posten och hur länge har köparen faktiskt haft tillgång till det?
 
Hur lång tid av dessa tre veckor har paketet harvat runt hos posten och hur länge har köparen faktiskt haft tillgång till det?

Schenkers historik:

Status Tid Beskrivning
Uthämtad 2014-11-26 18:38 Paket har hämtats ut hos ombud
Aviserad 2014-11-20 11:35 SMS-avi med löpnummer har skickats till mottagaren
På ombud 2014-11-20 11:29 Paketet finns hos ombud, invänta avi med löpnummer
Under transport 2014-11-20 04:30 Paketet är på väg till ombud, invänta avi med löpnummer
Sorterad 2014-11-19 14:02 Paketet har sorterats (Borås)
Inlämnat paket 2014-11-17 16:31 Paketet är skickat av avsändaren, på väg till sortering
Frakt bokad 2014-11-17 16:06 Frakt bokad. DB Schenker inväntar paket
 
Möjligt att jag slår in öppna dörrar, men...

...du är väl egentligen inte skyldig att göra något? Man köper begagnade saker i befintligt skick. Det gjorde du när du köpte gluggen och det gjorde köparen nr hen köpte av dig. Trist i och för sig om köparen är missnöjd, men som privatperson är du inte bunden av något öppet köp eller annat.
Om du vet att du sålt en vara i ett gott skick och gett köparen korrekt information innan köp kan du som jag ser det ha gott samvete och lägga denna sak "till handlingarna"...
 
Man köper begagnade saker i befintligt skick.

Nej, det är att göra saker lite väl lätt för sig, så det får du nog läsa på lite. :)

T.ex:
Om varan är i betydligt sämre skick än man kan förvänta sig kan man ändå ställa krav, oavsett forumleringar om "befintligt skick".
Likaså om du som säljare inte upplyst om något man kan förvänta sig att du känner till.

Nu säger jag inte att det är så i det här fallet, och här håller jag med om att säljaren kan gå vidare utan dåligt samvete, framförallt för tiden det tog innan det togs upp. Tro dock inte att "befintligt skick" räddar dig som säljare undan allt ansvar.
 
24 timmar räcker nog för att se om ett objektiv har repor / fungerar som det skall. Jag är 110% säker att det är köparen son ha orsakat repan och om repan fanns från början så är det ändå hans fel för att han inte var noggran när han undersökte objektivet efter köpet. Det är inte ok att reklamera efter 3 veckor tycker jag.

/Pablo
 
Sammanfattning:
141117 Du skickar paketet, med en uppmaning om att köparen ska höra av sig när han hämtat ut det.
141120 Paketet är framme och kan hämtas ut.
141125 Du skickar ett mejl och ber honom återigen höra av sig IFALL HAN INTE ÄR NÖJD.
141126 Köparen hämtar ut paketet.
Sedan händer ingenting på nästan tre veckor (19 dagar).
141215 Köparen hör av sig först nu och påstår att det finns repor på objektivet. Trots att du TVÅ gånger uppmanat honom att höra av sig så fort han fått det. Det tar högst någon minut att inspektera ett objektivs linsytor...


Du har inspekterat objektivet innan du skickade iväg det, och det fanns inga repor då. Således har de tillkommit efteråt, utanför din kontroll. En sådan här skada kan omöjligt ha uppkommit under transporten, utan att förpackningen skulle ha varit tydligt och synbart skadad (inkl. hål i objektivlock eller filter ifall sådant medföljde). Och i så fall skulle reklamationen ha skickats till Schenker, inte till dig. Således måste skadan vad jag kan se ha uppstått EFTER att köparen hämtat ut paketet.

Med den information du har gett anser jag det vara ställt utom allt tvivel att det är köparen själv som har åstadkommit reporna. Det SKULLE KUNNA VARA MÖJLIGT att vederbörande repat frontlinsen utan att själv vara medveten om det, men det anser jag vara synnerligen osannolikt. Det ser alltså ut som att köparen har klantat sig, och vill att du ska betala för hans slarv.

Det är riktigt att ifall det finns DOLDA fel så kan man reklamera detta senare. Men när det gäller FULLT SYNLIGA, som i det här fallet, så kan man inte komma hur sent som helst. En vecka är mycket god tid i det här fallet. Köper man begagnat har man ju undersökningsplikt. Kommer man senare än så får man allt komma med något rejält skäl, inte någon svepande formulering om att "man inte haft tid".


Fakta:
Ja, repor sänker andrahandsvärdet.
Men förvånansvärt nog går det normalt inte att se någon som helst skillnad i bildkvaliteten. Detta visste de gamla fotograferna redan på "stenåldern", när jag började fotografera (ca 60 år sedan). De som var lite ängsliga av sig målade i reporna med lite svart färg. Reporna i sig syns ALDRIG i bilderna. De kan sänka kontrasten något med solen nära eller i bilden, men inte efter att man svartmålat reporna.

Nu kostar ju ett sådant här objektiv nytt ca 4.200 kr, och du sålde ditt för bara 1.400 kr, vilket är långt under ett genomsnittligt begagnatpris. Även under beg.priset för ett sådant MED repor.

Om han behåller det behöver han inte vara orolig för att bildkvaliteten ska vara sämre (och kan fixas med lite enamel ifall han skulle vara det). Och han kommer knappast att få något likadant ens i hyfsat skick för 1.400 kr. Han har fått objektivet till ett osedvanligt bra pris.

Och du för din del VET att du har skickat iväg ett objektiv som inte hade några repor. Jag kan inte se bilderna du lagt upp på någon konstig site (OneDrive) som inte ville ladda ner någonting till min dator (eller mitt virusskydd släppte inte in något därifrån). Då vill du självfallet inte ha tillbaka ett objektiv med repor som aldrig funnits där så länge det varit i din besittning. Dessutom kan han knappast räkna med att NÅGON skulle godta en retur för repor som köparen inte "kommit på" förrän efter nästan tre veckor.


Till sist, här är en länk till en välkänd artikel om ett objektiv som utsätts för MYCKET VÄRRE skador - "Dirty lens article" av Kurt Munger. Han fick gå kolossalt långt innan det blev synligt i bilderna....
http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html

På grundval av den information du har gett skulle jag säga att du har fått en icke seriös köpare på halsen.
.
 
Senast ändrad:
Nej, det är att göra saker lite väl lätt för sig, så det får du nog läsa på lite. :)

Jag talar om vilka skyldigheter som åligger en privatperson som säljare legalt sett. Skall gärna "läsa på" om du hänvisar till det lagutrymme som stödjer dina idéer. Om det finns ett sådant. ;-)
Som privatperson är du inte lagmässigt skyldig att tillämpa någon form av ångervecka eller öppet köp.

Annan lagstiftning träder i kraft om det skulle handla om uppenbart bedrägeri, men av TS beskrivning av skeendet är det inte relevant i sammanhanget.

Men som sagt, läser gärna "på" om du skulle hitta något. Kanske är det istället du som behöver läsa på? ;-)
 
Utgår från att alla förstår att det gick lite för snabbt när jag i mitt inlägg ovan skrev "likddom". Menade förstås "liksom". :)
 
Jag talar om vilka skyldigheter som åligger en privatperson som säljare legalt sett. Skall gärna "läsa på" om du hänvisar till det lagutrymme som stödjer dina idéer. Om det finns ett sådant. ;-)
Som privatperson är du inte lagmässigt skyldig att tillämpa någon form av ångervecka eller öppet köp.

Annan lagstiftning träder i kraft om det skulle handla om uppenbart bedrägeri, men av TS beskrivning av skeendet är det inte relevant i sammanhanget.

Men som sagt, läser gärna "på" om du skulle hitta något. Kanske är det istället du som behöver läsa på? ;-)

Det är KöpL som gäller så det är bara att börja läsa om vad som gäller. Befintlig skick tas upp i 19 §.
 
Raderat onödiga inlägg som gränsar till personangrepp. Försök hålla en trevlig ton i diskussionen!

/Mod
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.