Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Gubbsjuka?

Produkter
(logga in för att koppla)

idovoodoo

Aktiv medlem
Hmm..nu har jag varit här och surfat runt ett tag och jag måste säga att jag är lite besviken på vissa bilder..
Av kritiken på bilderna här måste jag säga att det verkar som om snygg modell= snyggt foto!? Finns det bara gubbsjuka här!? Många bilder är trista, tekniskt under all kritik men med en halvnaken tjej..och vad händer?..jo hur många som helst tittar och komenterar bilden positivt. Hade hoppats att nivån låg lite högre än så. Ett bra exempel är min egen bildmapp. Halvnaket självporträtt= flera hundra besök på en vecka. Påklädd rockig kille= trettio besök på samma tid. Killbilden är bättre enligt mig..både tekniskt och kompositionsmässigt. Är detta ett forum för inbördes beundran i glamourfototräsket?
 
Hej Ulrika!

Kollade i din mapp och tycker du har fel, för det första är du knappast att definiera som halvnaken i självporträttet, snarare påklädd. Hur som helst så upplever åtminstone inte jag den som 'porrig' på något sätt över huvudtaget. Bilden som sådan är bra mycket bättre och intressantare än rock-killen som i mitt tycke är både plottrig och överposerad. Gäller för övrigt bilden på student-tjejen också.
 
Det är ju inte endbart ett fåtal medlemmar här heller,,
Alla har sin plats.
Visst kan man se fattiga kommentarer i alla kategorier men är det så konstigt,, Är det mycket att bry sig om å andra sidan. Klart att Alla önskar sereiös och konstruktiv kritik, eller kanske det inte är så om folk avger fjantiga meningar själva!

För mig så är det träffarna som räknas, sedan eventuellt seriösa komentarer.

Gubbsjuka,,, Kärringsjukan vilken är då den?



Den som vill ha sereiösa kommentarer och konstruktiv kritik borde börja med att avge det ssjälv först! Man förändrar världen med hjälp av sig själv,,

/Vh Niclas,
 
Föresten, VEm tycker att det är något konstigt att människor tycker om att titta på andra människor? Är det ngt som är rätt eller fel?
Tror inte det. Men visst kan syfftet med att fota vissa bilder vara "Fel" och även direkt olagligt.
Fotografen har ansvaret för vad som visas, att som betraktare se det som lockar är nog ganska så naturligt.


Jajusstja,, Kärringsjukan måste väl finnas om Gubbsjukan existerar, eller;)!??


Mvh Niclas,
 
Helt klart intressant inlägg, delvis för att du har två bilder i samma album, där den ena helt klart är, i princip allt, mycket bättre. Delvis för att det återigen(tror jag) återspeglar, "jag följer strömmen" mentaliteten.

Kollar gärna själv på helnakna, halvnakna och påklädda tjejer. För att jag skall intressera mig för en bild med en man, får den vara ganska ovanlig. hur jag kommeterar styrs däremot enbart av vilka bilder jag tittar på, då jag så långt som möjligt kommenterar alla bilder jag tittar på.

Brukar ha för vana att läsa vad andra skrivit, och det finns egentligen inget roligare än att vara av helt annan åsikt än övriga kommentarer.

// Anders

Ps. Vi kan ju se om det blir fler som tycker som jag om din rockbild, nu när jag brutit kommentars-isen Ds
 
aceeo skrev:
Nej, kvinnor är perfekta det är därför jag gillar att beskåda dem..... =D

// Anders


Är det då inte lite ironiskt att det är feministerna som höjer rösten om man kikar till på en halvnaken H&M,reklam? De borde ju ta det som en komplimang!,,menmen detta orkar jag inte dra igång mer än som så, tragiskt ämne på flera (inte alla, dock) sätt.

/Niclas, som håller med.
 
Tror inte det råder någon större gubbsjuka här.. utan jag tror det är kvaliten på modellerna som lockar..

Att det är så pass många som håller hög kvalitet att det är värt att lägga ner lite på att ge dom lite tips eller kritik

.. Sen tror oxå att vi är fler män här inne än kvinnor så att det blir liten sne driven bild.

Jag menar är man ute efter lättklädda kvinnor så finns det hur många andra sidor helst som tar upp det ämnet.


Sen så finns det en annan viktig funktion tycker man en bild är stöttande så kan man anmäla det till webbmaster oxå .. och hittils har jag inte stött på något som jag ville kalla gubbsjuka eller har jag missat något ?


Och jag tror att är som är med på bild är medvetna om att dom har hamnat här på bildsidan.

//kalle
 
idovoodoo skrev:
Av kritiken på bilderna här måste jag säga att det verkar som om snygg modell= snyggt foto!? Finns det bara gubbsjuka här!?
Förstår inte hur du kan komma med en sådan grov generalisering. Förbannat trist att höra.
Vadå bara gubbsjuka här? Har du kollat runt överhuvudtaget på sajten, eller?!
Du verkar inte ha mycket koll på vad som förekommer här.

Nu har jag kommenterat de två bilderna. Tycker du ska vara försiktig med generaliserande uttalanden, det är ju ändå 40000 "gubbsjuka" medlemmar här.
 
Jan- porrigt? Måste man vara helnaken för att en bild ska tolkas som "porrig"? Hm..de bilder jag menade rent allmänt kan säkert av de gubbsjuka kommenteras som "sensuella", "romantiska" eller "vackra". Bilderna blir vackra för att modellerna är vackra och för att de är nakna. Hade modellen varit fet, ful etc men tagen på samma sätt i samma ljus hade det nog inte ansätts som en vacker bild..
Bilden på killen och gitarren hade säkert varit intressantare om en vacker tjej gömt sin kurvor bakom gitarren istället..
 
Får man fråga varför du lägger ut en bild på dig själv som du själv tycker är porrig om majoriteten av de svenska männen gillar att kolla på snygga tjejer?

Du ser bra ut, det tycker många tydligen. Visst, bilden var väl inte den allra bästa, tycker "studenten" var bäst. Dock tycker jag en snygg tjej är mycket fin att titta på vilket höjer summan av bildens värde hos mig.

Motiv + kvalitet = summa

// Jocke
 
mohei skrev:
Räkna bort de 10 666 kvinnliga medlemmarna.
Ja precis, är även de gubbsjuka?!
Om en kvinnlig medlem ger kommentaren "sensuellt" till en bild, är hon då gubbsjuk? Eller gäller det bara om män använder det ordet?

Nä, bort med sexismen, från båda hållen.
 
Senast ändrad:
idovoodoo skrev:
Jan- porrigt? Måste man vara helnaken för att en bild ska tolkas som "porrig"? Hm..de bilder jag menade rent allmänt kan säkert av de gubbsjuka kommenteras som "sensuella", "romantiska" eller "vackra". Bilderna blir vackra för att modellerna är vackra och för att de är nakna. Hade modellen varit fet, ful etc men tagen på samma sätt i samma ljus hade det nog inte ansätts som en vacker bild..
Bilden på killen och gitarren hade säkert varit intressantare om en vacker tjej gömt sin kurvor bakom gitarren istället..

Sådana fördomar frodas som jag ser det endast i ett bittert sinne. Slappna av och erkänn kvinnlig skönhet som ett livsdrivande faktum./Niclas,
 
Hmm... Gubbsjuka tycker jag är att ta i, men jag kan hålla med dig på sätt och vis. Många avklädda bilder har ett antal träffar som knappast speglar dess fotografiska kvalité. Vad det sen beror på tycker jag är svårt att säga. Kanske många här som använder sidan mest för att titta på bilder? Hur som helst så är det väl inga problem att undvika? Vill man inte se avklädda porträttbilder så finns här väldigt mycket annat att titta på, och vill man inte så är man ju knappast tvungen att lägga upp porriga bilder själv heller :) De som blivit allvarligt drabbade av gubbsjuka borde väl kunna hitta värre sidor att dregla över?
Med 3/4 män på sidan blir det väl så att kvinnliga modeller får fler träffar. Hur är det,tittar ni som kvinnor inte mer på manliga modeller? (fråga, inte påstående)
Mvh/ Johan
 
I just betraktningshänseende så är kvinnor helt klart mer "gubbsjuka" än män eftersom de ser mer på bilder av andra kvinnor,,, Av vilket syffte kan ju diskuteras.

/Niclas,
 
Ulrika! -Som i allt annat säger väl kanske betraktarens tolkning av bilden mer om betraktaren än om bilden. Har sett helnakna bilder utan tillstymmelse till 'pornografi'(vad nu det är), till helklädda som har varit klart kvinnoförnedrande. Själv gillar jag bra bilder, gärna naket om det tillför bilden något. Tuija Ls bilder av ehh... överviktiga kvinnor som flyter i vatten tycker jag är sk*tbra, svårt att tänka sig dem i baddräkt. Likaså gillar jag Joel Peter Witkins bilder av ska vi säga inte helt barntillåtna motiv, trots att det mestadels är nakna män i lätt groteska situationer. Min slutklämm blir väl att personligen bryr jag mig inte det minsta om kön på den avbildade, jag bryr mig om vad jag uppfattar som en bra bild. Vad som gör denna bra bild bra är naturligtvis helt och hållet min enskilda smak, men jag tror inte att det har mycket med gubbsjuka att göra i alla fall.
 
idovoodoo skrev:
Halvnaket självporträtt= flera hundra besök på en vecka. Påklädd rockig kille= trettio besök på samma tid. Killbilden är bättre enligt mig..både tekniskt och kompositionsmässigt. Är detta ett forum för inbördes beundran i glamourfototräsket?
Jag kollade in dina bilder. I detta fallet hade jag öppnat självporträttet på tummen men inte rockkillen..

Varför undrar kanske du som tycker rockkillen är bättre?
Svar: Jag är nyfiken och bilder som tituleras självporträtt öppnar jag alltid. Kanske är jag inte ensam heller med tanke på antalet tittar? Rockkillen lockade mig inte lika mycket att öppna.

Visst kan man se en och annan kommentar som är lätt att uppfatta gubbsjuk ibland, men de är ändå rätt få tror jag.

Ditt självporträtt tycker jag f ö inte var så halvnaket, mera påklätt an naket.
 
Niclasfoto skrev:
Är det då inte lite ironiskt att det är feministerna som höjer rösten om man kikar till på en halvnaken H&M,reklam? De borde ju ta det som en komplimang!

Ironi? Var då? Det feministerna vill komma ifrån är ju just detta att bli bedömd utifrån sitt kön. Och kvinnor är ju de som alltid sexualiserats och bara fått 'synas', inte 'höras'.

För att citera mig själv ur en gästboksdiskussion här på fotosidan...:
Min kvinnosyn (människosyn) är inte pryd, jag har inget emot nakenhet men jag har massor emot det sexistiska budskapet som vissa fotografer tycker om att föreviga (oavsett om det gäller män eller kvinnor på bilderna). Om man tänker ett steg längre än till sig själv så kan man upptäcka att den här typen av bilder (exempelvis en bild som hette "euro girl" eller ngt liknande här på fs)skapar konsekvenser runt om i samhället.

Kvinnor har alltid befunnit sig i någon form av slaveri till män, fysiskt och psykiskt. Det har väl inte heller undgått någon att vi är det underordnade könet – även om det visst finns starka kvinnor.

Hur som helst… Idag sprids den sexualiserade kvinnobilden via olika media hela tiden. Det som kallas ’det offentliga rummet’ svämmar över av sexualiserade och pornografiska bilder, reklamfilmer, tidningsannonser och så vidare. Våra datorer fylls av banners, spam och betaltjänster i pornografins tecken. För allt säljer med lite exponerad kvinnohud, särskilt inom de mansdominerade områdena. Kvinnor har -grovt generaliserat - reducerats till att enbart vara symboler för en sexualiserad konsumtion. De ska vara lockande blickfång och inbjuda till köp av varor. Och det är detta som jag blir så arg på.

De kvinnor som viker ut sig framställs gärna som starka, oberoende och modiga. De skäms inte för det de gör och de har kontroll och makt över sin egen sexualitet. Tyvärr når inte den makt vi tillskrivs utanför den privata (och sexuella) sfären – där vi alltid haft vår plats – historien igenom.

Den manliga dominansen i den sexuella sfären blir extra tydlig i pornografin där kvinnor – mestadels - framställs som underordnade och mannens sexuella behov är det primära. Kvinnor ska alltid vara villiga och låta sig ledas av männen. I och med männens förödmjukande och dominerande sätt mot kvinnorna berättigas det sexuella våldet och den kvinnliga tillgängligheten för mäns sexuella behov framställs som normal. Dominans och underkastelse blir inbyggda i könsidentiteten, både hos kvinnor och män.

Vissa forskare menar att de som konsumerar pornografin är avtrubbade inför kvinnovåld, pornografin är bara en spegling av det patriarkala samhället och kvinnofientligheten - vilket i förlängningen innebär att ’pornografin är teorin, våldtäkten praktiken’. Sexuella övergrepp mot kvinnor är sanktionerat av det patriarkaliska samhället och legitimerar detsamma.

Så. Detta blev lite längre än jag trott, men... Kort sagt så menar jag att den här sexualiserade typen av bilder får oss kvinnor att vara kvar i en roll som objekt. Vi blir aldrig tagna på allvar för något annat än vårt utseende.

Och själva utseendefixeringen kräver minst lika mycket text till. Vilken bild får barn o ungdomar, och för all del vuxna, av hur de ska se ut/göra för att bli accepterade? ”Lägg dig ner och puta med rumpan så ska du se att du blir högt värderad.” Är det sånt man vill uppskattas för? Skulle det inte kännas bättre att få uppskattning med hjälp av kunskaper som du envist pluggat in på skolan än om du skulle bli ett objekt för en stunds njutning?

Shit vad långt det blev.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.