** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons

Gamla Canon FD-objektiv - något av värde?

Produkter
(logga in för att koppla)

tackle

Medlem
Har rotat lite i farsans gamla fotoprylar och han hade en Canon F-1 med några objektiv.

Objektiven har FD-mount, och jag läser på http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_FD_lens_mount följande:
"FD lenses are now enjoying a bit of a renaissance since they can be used on a mirrorless interchangeable-lens camera with a suitable adapter."

Dessa objektiv finns:
35mm
50mm
100mm
200mm
300mm

Som en total nybörjare på spegel/icke-spegel och adaptrar har jag ett par korta frågor:

Vad för sorts kameror syftar man till här? Random exempel - Panasonic GH4 ska vara mirrorless om jag förstått det rätt. Kan en sådan med rätt adapter vara aktuell?
Har ni nåt tips på vad för adaptrar man kan använda?

Och framförallt - är dessa värda något tro? Gissar att kameran inte är något att hänga i granen i dagsläget.
 
Det är bra grejer. F1 var en proffskamera på sin tid. Finns två varianter, även den modernare F1N. Utmärkta analoga brukskameror än idag. Den förstnämnda var dock byggd för kvicksilverbatterier. Går att lösa batteriproblemet. Optiken var också bland det bästa som fanns att få tag på. Går att använda optiken med adapter, fungerar bäst på spegellösa digitalkameror.
 
Mirrorless är alltså kameror utan spegel. I en spegelreflexkamera sitter det en spegel mellan objektivet och filmen. Den spegeln gör att man kan se i sökaren ut genom objektivet. När bilden tas fälls spegeln undan. Då blir sökaren svart.

Men när kameran är elektronisk kan man klara sig utan spegel. Det finns ju en sensor istället för filmen i kameran. När man inte tar bilden kan man låta sensorn registrera vad den ser genom objektivet och visa detta på en display på kameran, antingen utanpå eller inuti ett slags sökare.

Canons R-bajonett, som ligger till grund även för FL, FD och FD new, konstruerades med kort avstånd mellan objektiv och kamera (det så kallade registeravståndet). Därför passar Canon FD inte på en Canon EOS kamera, då registeravståndet för EF-bajonetten på EOS-kamerorna är längre. Objektivet hamnar för långt från sensorn/filmen, och kan inte fokuseras på oändligt avstånd.

Men en spegellös kamera behöver inte ha plats för någon spegel, och har därför i regel ett ännu kortare registeravstånd än Canon FD. Alltså behövs bara en adapter som gör att objektivet kan sättas fast och kommer på rätt avstånd från sensorn.

Exakt vilka adaptrar som finns till olika spegellösa kameror vet däremot inte jag. Du ska dock vara medveten om att all överföring av data mellan kamera och objektiv i FD-serien är mekanisk. Funktionen kan därför bli lite annorlunda med en ny kamera.

När det gäller värdet på prylarna är svaret i nästan alla fall "inte mycket".
Men det går inte alls att avgöra av dina uppgifter. Det är skillnad på F-1, F-1N och New F-1 (det finns alltså tre varianter, inte två som skrivs ovan). Likaså är det skillnad på FDn 50 mm f/1,8 och FD 50 mm f/1.4 S.S.C., för att ta några exempel.

Jag har själv en kamera i F-serien och sju FD/FDn objektiv liggande här...
 
Om du väljer kamera för att kunna köra manuellt fokuserade objektiv så ska du titta efter "focus peaking", dvs kameran förstärker konturer för att underlätta manuell fokusering. Finns på flera modeller från olika tillverkare.

Och bildstabilisering (IS) i kamerahuset är en fördel (på min Olympus måste jag ställa brännvidden i menyn, så fasta objektiv är att föredra framför zoom-objektiv när det gäller gamla manuella objektiv).

Tänk också efter vilken sensorstorlek du föredrar i kameran.

Jag har själv använt FD-objektiv och tycker att resultatet blir bra. Man måste blända ner manuellt så det är lite tidskrävande.

Om du vill läsa mer så har jag några länkar här. Och det finns mycket mer om du söker på nätet.
http://thephotofundamentalist.com/?p=720
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1253143/0
http://erphotoreview.com/wordpress/?cat=133
https://enthusiastphotography.wordpress.com/tag/canon-fd/
http://photo.net/digital-camera-forum/00cTKu
 
Äldre manuella objektiv, t ex FD-gluggar, går bra att använda på spegellösa kameror med lämplig adapter. Det finns en uppsjö av adaptrar på eBay men de säljs även hos många fotohandlare. De flesta är "dumma", dvs den enda funktionen är att göra det möjligt att sätta objektivet på kameran. Men det finns några som också har elektrisk koppling så att man kan änvända också modernare objektiv som t ex EF som inte har någon bländarring och kräver att bländaren styrs från kameran.

Själv har jag ett par gamla telezoomar med FD-fattning, en Tokina 80-200/4 och en Tamron 80-210/3,5-4. Båda är inköpta på Stadsmissionen för någon hundralapp vardera. Den ena har jag med en vanlig adapter på min Olympus E-M5, till den andra har jag en s k focal reducer. Det är en adapter som har optik i sig som reducerar brännviden med 0,71x och ökar ljusstyrkan ett steg, köpt på eBay för ca 700:-. Då får jag ett 57-142/2,8, dvs ett riktigt ljusstarkt tele som ungefär mostvarar 120-280 på en FF-kamera.

Manuella äldre objektiv på spegellösa kameror med adapter fungerar bra. Man ställer in bländaren på objektivet och får rätt exponering med kameran i A-läge. Fokuseringen blir givetvis manuell. Om kameran har inbyggd stabilisering, som min, så fungerar den också. Långa FD-telen är populära hos t ex fågelfotografer.

Men räkna inte med att få särskilt mycket för dina gamla objektiv. Du kan kolla på eBay var priserna ligger. Utbudet är stort!
 
Kan du lämna hela beteckningarna, t ex FD 50/1,4 så är det lättare att uppskatta både värde och prestanda. Ffa är Canons FD "L" objektiv fortfarande värde en del tack vare spegellösa kameror som kan använda dem med adapter. Alla dessa har sämre ytbeläggning vilket försämrar motljusegenskaperna. F u ytbeläggningar för foto i motljus har det inte hänt mycket med fasta brännvidder förrän aldeles nyligen så de är f ö ungefär lika skarpa som moderna motsvarigheterna. På zoomar har det hänt mycket mer så FD zoomobjektiv presterar sämre på moderna kameror med sina höga pixeltal.
 
Som sagt, en komplett modellbeteckning på gluggarna är alltid bra att ha. 50/1.8 är ju extremt vanlig medans 50/1.4 fortfarande drar in lite pengar på auktionerna.

De långa brännvidderna låter intressanta, spec och skick? :)
 
Allt hänger på maximala bländaröppningen och skicket. 50/1.8 ger ett par hundra, 50/1.4 ger över 500. Samma sak med 35/2.8 och 35/2.0, stor skillnad i pris. Kolla avslutade annonser på Tradera, eBay ger lite felaktig bild av priserna man kan få i Sverige (eBay ger högre prisr pga mycket större marknad).
 
Ja tittar man på Tradera så ligger priserna lägre än på eBay. Å andra sidan är utbudet mindre naturligtvis. Det är stor skillnad på priserna mellan standardoptik, där handlar det om hundralappar, och på högkvalitativa L-gluggar. De kan kosta 10 ggr mer.
 
Drar till med ett första inlägg här med en liten kapning/tilläggsfråga:

denna typ av adapter skulle alltså inte funka till min 600D?

http://www.ebay.com/itm/NEW-Canon-F...122?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item231f667e8a
Jag köpte nyligen en sån fast utan glas, så den funkar då bara för makro, men till mitt gamla 50mm f/1.8 FL-objektiv passar den inte.

Däremot funkade den utmärkt till mitt gamla Auto Tamron 135mm f/2.8. Båda objektiven hörde till min pappas gamla Canon FT QL, men 50mm-gluggen ser annorlunda ut i bakkanten så den passar inte på den adaptern. Trist, men för min del gjorde det inte så mycket då det ändå var Tamronet jag var mest intresserad av att använda på min 550D.
 
Drar till med ett första inlägg här med en liten kapning/tilläggsfråga:

denna typ av adapter skulle alltså inte funka till min 600D?

http://www.ebay.com/itm/NEW-Canon-F...122?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item231f667e8a

P g a registeravståndet tillåter inte en vanlig adapter montering av FD objektiv på EOS kameror med bibehållen oändlighetsfokus. Det funkar endast på nära håll.

För att tillåta oändlighetsfokus måste adaptern innehålla linser. Dessa är i regel av dålig kvalitet och medför en betydande kvalitetsförsämring.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar