Annons

Fotouppdrag

Produkter
(logga in för att koppla)

geraldgee

Medlem
Har fått i uppdrag att ta lite bilder på silver- och guldmynt och har en del mer eller mindre sofistikerad utrustning att tillgå men eftersom jag är amatörfotograf och mest van vid att fota i jpeg tar jag gärna emot lite tips och råd när det gäller uppsättning, ljus, exponering, ev. vitbalans m.m.

Visar lite bilder på utrustningen nedan. Har ett stativ som är hyffsat. Lamporna till höger och vänster ser ni även på bilden. Har en ljusplatta Artograph lightpad 920. Objektivet som jag använder är ett Macro Nikkor AF-S DX Micro 40mm f/2.8 G. Och en fjärrutlösare förstås. Kameran är en Nikon D3100.

Bilderna på mynten kommer mestadels att tas i råformat RAW (eller NEF heter det på Nikon va?) och sedan skickas vidare till någon annan för att post-processas. (Alternativt gör jag det själv, beror på om jag hinner sätta mig in i det. Finns det något lättkört program för att ställa vitbalans/exponering i efterhand? Adobe Lightroom?)

Eftersom bilderna kommer att processas i RAW så antar jag att vitbalansen spelar mindre eller ingen roll och helt kan ställas in efteråt. Dock skulle det vara bra om man kunde ställa vitbalansen någorlunda ändå för att kunna få både RAW och JPEG Fine samtidigt.

Någon som har erfarenhet av något liknande? Tacksam för alla tänkbara tips!
 

Bilagor

  • rsz_2014-08-13_230747.jpg
    rsz_2014-08-13_230747.jpg
    66.5 KB · Visningar: 109
Är relativt oerfaren själv men har en kommentar om bildbehandlingen du tänker lägga ut. Det är lätt att göra själv, speciellt på dessa motiv och kan säkert automatiseras. Lightroom, som är ett fantastiskt lättarbetat program, kan t ex kopiera bildbehandling mellan bilder eller att man skapar presets. Ett tips är att köpa moderskeppets.se tillgång till alla kurser (99 kr/mån) en månad och köra igenom Lightroom-kurserna på ett par tre timmar. Mycket enkla, bra och pedagogiska.
 
Lightroom fungerar utmärkt för att fixa vitbalans i efterhand, se bara tlll att du har något neutralgrått i bilden att klicka på. Det behöver inte ens vara samma bild bara den är lika ljussatt eftersom du kan markera flera bilder och sätta vitbalansen på alla samtidigt. Tror du kan köra demo version i en månad utan att betala.

Andra alternativ är Capture One Pro, som fungerar i stort sett på samma sätt. Den kan du ladda ned en fullt fungerande demo av och köra i 60 dagar. Har gjort det ett tag nu och det känns som om RAW konverteringen plockar ut lite mer ur mina NEF filer än vad Lightroom gör.

Allra billigast fixar du vitbalansen i Nikons Capture NX-D eller det äldre View NX som följde med din kamera eller laddas ned gratis från Nikon. Återigen ungefär samma förfarande som i programmen ovan.


Annat att tänka på:

Se upp med damm och annat skräp, det är jobbigt att retuchera bort skräp i efterhand.

Du har en uppställning som ser ut att kunna ge jämnt och fint ljus, men tänk på att ljuset
kan bli för jämnt. Mynt är präglade i relief och lite små lätta skuggor framhäver mönstret.
Testa att sätta in någon liten minireflexskär som ger aningen sidljus, kanske en liten bit
aluminiumfolie kan funka. Har du många mynt se till att skuggorna kommer från
samma håll på alla bilder, kan se konstigt ut annars om bilderna visas tillsammans.
Justera ljuset så att eventuell präglingsglans syns

För att få så lite viberationer som möjligt när du fotograferar använd live view så
att spegeln är uppfälld när exponeringen startar. Håll så lågt iso som möjligt.


Vet inte om D3100 stödjer det, men finns det möjlighet koppla in kameran med sladd direkt in till
datorn och använd tethering funktionen i Lightroom eller Capture One för att direkt plocka upp
den tagna bilden på skärmen. Då kan du direkt se bilden på stor skärm och det blir lätt att se om skärpan sitter som den ska, eller om det finns någon form av defekter i bilden.


Varför behöver du förresten RAW och Jpeg fine samtidigt? Jpeg skapar du ju från dina
RAW filer i något av programmen. Med tanke på att du lär ha lika ljussättning och exponering
på alla bilderna kommer bildbehandlingen att gå väldigt snabbt.
 
Kul uppdrag!

Som tidigare talare nämnde kan det vara bra/kul att få fram mycket detaljer i mynten. Personen ovanför mig nämnde användandet av reflexskärmar för att få ljuset att komma in i en annan vinkel. Jag skulle nog hellre tipsa om att använda en "anti-reflexskärm" alltså en svart skiva som effektivt tar bort ljus. Detta gör att man får fina linjer i metall!

mvh
 
Tack för alla tips!

Ska ta till mig detta med sidoljus/släpljus. Märker att de blir för mycket ljus i vissa partier, nästan utfrätt. Men har en extern batteridriven diodljuslampa som jag köpte i en fotoaffär så får se vad den kan åstadkomma.

Har provat lightroom i bara någon timme nu och det verkar kunna ge hyffsade resultat ganska enkelt. Tycker redan jag fått till en vitbalans och exponering som jag känner mig nöjd med. Nu gäller det bara att få till ljuset då som sagt.

Blir spännande med guldmynten som jag tror kan bli knepigare än silver :)
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.