Annons

Fotografera i 10000 timmar för att nå toppen?

Produkter
(logga in för att koppla)
Betänk då att nästan en fjärdedel av alla journalister och bildjournalister är frilansar eller visstidsanställda. Mediebranschen är liksom alla andra branscher känsliga för intern kritik. Därför finns det i stora drag ingen diskussion om innehållet, i synnerhet inte när det kommer till bilder.

Rent krasst är det väl dessutom så att den samhällsengagerade journalistiken inte lönar sig i ekonomiska termer. Såvida det inte är en skandal som man råkar snubbla över.

/Maverick
 
Helt övertygad om att hårt arbete och träning ger så mycket mer resultat än talang. Den mesta talangen kastas för det mesta bara bort på trivialiteter på grund av att folk är antingen för lata eller för rädda för att misslyckas när det verkligen gäller.

Bra tråd det här, inspirerade till ett blogginlägg.

För de som är intresserade kan ju läsa boken, "den kreative fotografen" som behandlar ämnet på ett bra sätt tycker jag.

Mvh
Maverick

Har blivit uppmärksammad på att det var fel titel. Den rätta ska vara "Den idérike fotografen".

Mvh
Maverick
 
Håller endast delvis med Ulf. Har man inte anlag så spelar det ingen roll om du så har 100 000 timmars träning. En blind kan inte se hur mycket han än tränar. Därmed vill jag inte förringa träningens betydelse.

Nej, du har nog fel. Alla kan lära sig, och bli bättre. Frågan är bara hur lång tid det tar, och om man hinner innan kroppens åldrande begränsar mer än inlärningen skapar.

F.ö. kan blinda visst se, om det är syncentret som är skadat, och inte själva ögat eller synnerven. Se blindsight.
 
Betänk då att nästan en fjärdedel av alla journalister och bildjournalister är frilansar eller visstidsanställda. Mediebranschen är liksom alla andra branscher känsliga för intern kritik. Därför finns det i stora drag ingen diskussion om innehållet, i synnerhet inte när det kommer till bilder.

Rent krasst är det väl dessutom så att den samhällsengagerade journalistiken inte lönar sig i ekonomiska termer. Såvida det inte är en skandal som man råkar snubbla över.

/Maverick

Du har självfallet rätt i detta. Många har eller tycker sig ha en svag förhandlingsposition på grund av osäkra anställningsförhållanden. Det gör dessa frågor ännu viktigare.

Om man understryker Grassman-exemplet lite, så kan man ju se hur viktigt det är att det finns och funnits personer som han. Vad hade hänt om övriga ekonomer fullständigt lyckats paralysera demokratin genom att peka på falska siffror över nationalräkensaker som överdrivit skulder och underskott och systematiskt vägrat se samhällstillgångar som fanns?

Under slutet på 70- och början på 80-talet försökte ekonomer såsom Assar Lindbeck och de socialdemokratiska s.k. "sexlingarna" och ekonomiska reportrar såsom Christer Pettersson och Ann Lindgren på SVT, att piska upp ett krismedvetande, ivrigt påhejade av Svenska Arbetsgivare Föreningen. Tanken var kunna genomföra en nyliberal statskupp (och det underbara var att det låg inom räckhåll att göra detta utan miltära medel som i många andra länder vid denna tid). Systemskiften som dessa låg i tiden och den s.k. chockdoktrinen gick ut på att utnyttja befintliga kriser eller skapa dem för att i kaoset genomdriva nyliberala systemskiften. Planen var amerikansk och var dessutom marknadsförd med ett Nobel-pris i ekonomi till arkitekten själv, Milton Friedman). Systemskiftet syftade som i alla likande fall till att montera ned en stor del av trygghetssystemen, sänka skatterna och sälja ut (privatisera) allmän egendom på en internationell marknad.

Även om inte jag skulle gilla det, så är det fine även för mig att ett systemskifte genomförs, om hela folket ger uttryck för det i allmänna val. Gillar man inte resultatet kan man ju alltid flytta. Men att en liten betald elit av ekonomer för större delen av folket bakom ljuset för att gynna sina uppdragsgivare är något helt annat.

Att de inte kunde tysta Grassman berodde som sagt på att han först hade en relativt trygg inkomst. Han lyckades dessutom publicera sig både i tidningar och rätt många böcker och kunde leva på det också. Så även han var alltså i praktiken oberörbar. Dessutom kunde de inte vifta bort honom som inkompetent och politiserad som man gjorde i fallet med LO-ekonomerna som ju är anställda för att försvara arbetare och tjänstemäns ekonomiska och demokratiska intressen. Sven Grassman var en av deras egna som beslutat sig för att inte ljuga och genom det generade han hela resten av den svenska ekonomkåren, vilka alla drillats till oigenkänlighet och knutits upp i lojaliteter genom forskningsbidrag från Knut och Alice Wallenbergsstiftelser. Det otäcka i det var att det spelade absolut ingen roll om dessa ekonomer sade sig vara sossar eller borgerliga - budskapet till svenska folket var fullständigt entydigt så när som på det som kom från en enda avfälling.

Genom Grassmans bidrag till upprätthållandet av demokratin så kunde till sist även arbetar- och tjänstemanna-organisationer som LO och TCO peka på siffror och i detta fall i en del fall uppenbarligen sannare siffror än de övriga ekonomer pekat på. Analys och redovisning av nationalräkenskaperna gjordes senare om så de bättre speglade verkligheten. Det blev ingen nyliberal revolution - då. Det är stor skillnad på det som sker nu. Man kan alltid diskutera vad en regering egentligen har för mandat när en del av denna politik nu genomförs, men svenska folket kan aldrig skylla på att det inte aktivt röstat fram en majoritet för Alliansen. Jag gillar inte allt som sker och skett under Alliansen, men det har ju i alla fall i stora drag gått juste till och det sker under ordnade former och inte under ekonomiskpanik.

Det är enormt viktigt att journalister och fotografer bevakar den utveckling som är relevant att bevaka och vågar skriva om den på ett allsidigt, objektiv och sakligt sätt och ta bilder som ger alla andra en chans att förstå sin samtid. Lyckas man inte med det riskerar det att bli våldsamt förr eller senare. Den sanningssökande journalistiken är förmodligen inte lönsam i alla lägen, det är därför att det är så viktigt att stat och organisationer garanterar att den kan överleva. Det är väl få som verkligen upplevt följderna av ekonomiska kaos som följt på dessa kriser som inte tycker att denna journalistik är samhällsekonomiskt lönsam. Hur skulle det sett ut idag om man lyckats med att fortsätta mörka den nuvarande ekonomiska krisen?
 
Senast ändrad:
Jag håller nog med i det mesta. Samtidigt så kan jag konstatera att nuvarande regering inte direkt verkar för bättre samhällsjournalistik. Delvis självförvållat iofs kan jag tycka. Men SVT får kortare mandat och det diskuteras huruvida det ska finnas ett presstöd kvar.

När det kommer till ekonomi så kan jag tycka att nuvarande situation påminner om den du beskriver. Har träffat ekonomiprofessorer som förutspådde detta för ett par år sedan, och hunnit skriva böcker om det. Låter det bekant? Troligen inte och man kan fråga sig varför.

När det kommer till demokrati så är det ju inte så enkelt som man skulle vilja. Jag tillhör nog dem som anser att vi faktiskt inte har en majoritetsvald regering. Det har vi inte haft på väldigt länge, men med alliansen blir det extra tydligt.

För sig att jag är socialistiskt kristen, vem ska jag rösta på då? Alliansen består av ett flertal relativt små minoriteter. Ingen av dessa grupper har på egen hand majoritet att säga något. Skulle jag uppskatta något av dessa partier kan jag inte välja det utan att samtidigt välja de andra. Man skulle kunna tänka sig att man är så sekualiserad att man inte tycker att KD har något i politiken att göra t ex. Alternativet är ju fortfarande inte att rösta på det "röda" blocket. Det är i vart fall inte troligt.

Den grupp som faktiskt är i majoritet, eller vart fall störst, socialdemokrater. Har idag ingenting att säga till om. I synnerhet inte i förhållande till det direkta mandat de fått av folket.

Det är därför som vissa stater har en itererande valprocess. Där kandidater plockas bort tills dess att två är kvar och då måste folk välja att rösta på någon av dem tills en av dem har mer än 50%.

Så när stater, läs USA, pratar om att införa demokrati så är det en berättigad fråga om vilken demokrati det gäller.

/Maverick
 
Nu riskerar vi att bli ganska OT tror jag men demokrati i allmän betydelse, i vårt land, har nog till stor del reducerats till bli en hyffsat allmänt accepterad kompromiss för konfliktlösning och ett sätt att bemanna regering och folkförsamling utan att öppet handgemäng inträffar. Vi har representativ demokrati i Sverige med små inslag av personval medan man i andra länder har majoritetsval och t.o.m. enmansvalkretsar. I ingetdera fallen har man någon som helst garanti för att folkflertalets vilja verkligen kommer till uttryck i handling och beslut. Den partiledare som bildar regering kan plocka ihop vilken koalition han vill eller t.o.m. försöka regera med en minoritetsregering.

Valdeltagandet i USA är oftast lågt, mellan 50 och 55 procent i presidentvalen och mellan 30 och 35 procent i de kongressvalen. I Sverige har detta alltid varit mycket högt (ofta kring 80%) om man exv. jämför med USA. Senaste valet i USA är ett undantag med över 90% deltagande i en del distrikt och det höga deltagandet beror säkert på att många afroamerikaner och fattiga röstat för att de för en gångs skull trodde att deras kandidat skulle kunna vinna. Dessutom finns knöligheter som att man måste registrera sig för att rösta. Detta har också gjort att många lågt motiverade ofta avstått. I USA är partierna i princip dessutom rena valkampanjmaskiner och mellan valen är partiernas aktivitet låg i jämförelse med i Sverige.

Men hur det än är med detta så tycker jag det viktiga är att de som har som yrke att upplysa medborgarna i skrift och bild verkligen kan göra detta utan att utsättas för personlig förförjelse, hotas fysiskt eller ekonomiskt. Pressstödet kan inte lösa detta. Presstödet kan bara se till att en del mindre tidningar kan överleva och att vi får någon form av mångfald. Det viktiga är dock att det finns en politisk opposition som fungerar och även en oppositionspress som är tillräckligt stark. Vi har idag ingen lika tung tidning som gamla FIB Kulturfront med regelbundet deltagande av journalister såsom Jan Myrdal, Jan Guillou, Peter Bratt, Jan Stolpe med flera eller yngre tronarvingar beredda att skriva om precis allt. Fortfarande finns Ordfront, Pockettidningen R, E.T.C. och den bortgångne Stieg Larssons tidning EXPO, men det känns som de idag för en ganska tynande tillvaro.

Här har ni en intressant länk om s.k. whistle blowers som berör en del svenska fall.

http://www.vi-tidningen.se/templates/ArticlePage.aspx?id=9148


Kan bara hålla med om att det varit enormt besvärande för demokrati-begreppet när den stat som säger sig stå för dessa värden har en så lång meritlista full med brott mot demokratin i en mängd länder man intervenerat i på olika sätt. Demokrati har många gånger inte betytt annat än att se till att säkra USA:s behov av marknader och naturtillgångar. Hur det skett har ofta varit allt annat än demokratiskt.
 
ANNONS