Enligt allmänna gaslagen gäller (tillbaka till fysikböckerna)
pV=nRT
p=trycket
V=volymen
nR= konstant
T=temperatur
Eftersom volymen i kameran är konstant är det bara temperaturen och volyment som kommer ändras och då linjärt. Om temperaturen ökar kommer därmed trycket öka i kameran. Som du säger är inte kameran helt tät och det är det som gör att utjämningsluftströmmen går ut från kameran eftersom det är övertryck (dvs inget av bastuns luft kommer att tryckas in pga tryckskillnaden och riktningen av utjämningsluftströmmen).Om kameran skulle varit helt tät hade trycket byggts upp och varit kvar. Eftersom kameran inte är helt tät kommer därför utjämingesluftströmmen riktning vara viktig för hur fukten kommer vandra.
Det är samma fenomen som man märker om man öppnar frysen en stund och sedan stänger dörren. Varm luft kommmer in i frysen och när den kyls bildas undertryck och man måste dröja en stund innan det blir tryckutjämning och du kan öppna dörren igen (sugs fast initialt)
När sedan en varm kamera tas ur bastun bör den läggas i ett tort rum eftersom kameran får undertryck under avkylningen och luft från omgivningen kommer strömma in under tryckutjämningen.Om den omgivande luften är fuktig kommer den att tränga in.
Så visst hjälper allmänna gaslagen bastufotograferingen. Tänk var bra det är när fysikens lagar hjälper oss!!!
Förstår inte vad du menar med att komma in från -20 grader? Det som jag beskriver ovan handlar om hur ett "slutet rum", tät eller otät, kommer påverkas av temperaturväxlingar.
Lars