Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Förblixt Sony A-100

Produkter
(logga in för att koppla)

SSK-Mats

Medlem
Är det någon Alpha-ägare som använt slavblixt och löst ur den med den inbyggda blixten?
Det måste ju då gå att komma ifrån att kameran slår av en "förblixt" för ljusmätning/blixtinställning innan den egentliga blixten slår. Jag har inte lyckats tolka ut i manualen om det går att slå av förblixten på något vis. Kanske någon annan har erfarenhet av detta?
 
Det går inte.
Antingen måste du använda en Sony/Minolta-blixt i trådlöst läge eller använda en slavblixt som inte triggar på förblixt.
 
På 7D ställer man in den inbyggda blixten i manuellt läge (finns TTL ADI och manuell). Då blir det ingen förblixt och man kan trigga slavblixtar utan problem.
Dåligt om det inte går på A100.
 
Det verkar inte som det går. Provade att sätta både blixt (HVL56AM) och kamera (A100) på Manuell, wireless. Den interna blixten kör först en förblixt (för att mäta ttl) och sen en triggerblixt för att säga till slavblixten att köra. Kameran verkar alltså inte förstå eller få reda på att slavblixten är i manuellt läge, även om man ställer in det manuella läget då slavblixten är dockad i kameran.

Ett sätt att slippa förblixtens eventuella påverkan på den man fotograferar är ju att sätta in 2 sekunders timern, då går ju förblixten då man trycker på avtryckaren och sen kommer ju bara den lilla triggerblixten när två sekunder gått, då är risken mindre att folk blinkar t.ex.
 
Tack för alla svar.
Skälet tiil frågan, som Jonas undrar, är att jag har en slavblixt som slår direkt dvs på den första "mätblixten" från A100. Därför vore det önskvärt att kunna köra av bara en blixt utan förblixtar. Enda lösningen hittills är självutlösning och skymma förblixten med handen och köra manuell bländarinställning. Men som sagt var, vet någon ett bättre sätt är jag idel öra!

På sikt blir det nog annars en KM/Sonyblixt, eller kanske Sigma e.dy om de har nåt som funkar.
 
Ok, så du skulle kunna köra med 2sek timern som en workaround, då kommer din slavblixt blixtra två gånger (om den hinner ladda upp till andra gången). Men det borde bli rätt.

Kör själv med HVL56AM, funkar finfint.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.