Jag vet inte riktigt vad du dillar om, Sten-Åke, men etnicitet har föga att göra med ursprung och DNA. Det är mest en kulturell grej (även om alltför avvikande utseende kan göra att man utesluts ur den etniska gemenskapen).
Hur som helst så är de finska östersjölandskapen på många sätt ungefär lika svenska (vad gäller etnicitet) som landskapen längs den västra östersjökusten. Innan Sverige avträdde Finland till Ryssland 1809 var Finland den östra delen av det svenska riket.
Dillar, nu är vi där igen med tråkigt språkbruk. Etnicitet kommer från det grekiska ethos som betyder folk och det handlar i grunden om hur man uppfattar grupptillhörighet på makronivå - "som folk". Det är riktigt att det kan hända mycket från ursprung till idag (och att etnicitet inte alls behöver ha något att göra med vare sig ursprung eller DNA) men i just finnarnas fall så har en del forskning hävdat just detta. Wikipeia igen om "finsk ugriska folk":
https://sv.wikipedia.org/wiki/Finsk-ugriska_folk#/media/File:Fenno-Ugrian_people.png
"De finsk-ugriska folken skiljer sig inte etniskt och genetiskt från sina indoeuropeiska grannar, med undantag för samerna samt östersjöfinnar, vars distinkta genpool är baserad på två mitokondrie-DNA-linjer som är mindre vanliga bland moderna européer". (min anm: med undantag just för östersjöfinnar). Finska språket är heller inte en del av den germanska gruppen språk.
Citat från Wikipedia:"Etnicitet och etnisk grupp[redigera | redigera wikitext]
Etnicitet relaterar till begreppet etnisk grupp, folkgrupp. Detta är en namngiven grupp människor, vilka har en mytbildning om ett gemensamt ursprung, historia, kultur (inklusive en/flera av religion, språk och olika traditioner), anknytning till ett territorium och känslan av solidaritet.[2] Dessa gemensamma yttringar skapar etniciteten.
En liknande definition av etnisk grupp innehåller följande fyra kriterier:
1.Den består i de flesta fall av medlemmar som i huvudsakligen gifter sig inom den egna gruppen, (endogami).
2.Dess medlemmar uppfattar sig själva och ses även av insatta betraktare som en särskild kategori.
3.Gruppen hålls ihop av föreställningar om ett gemensamt ursprung.
4.Den skiljer sig från andra grupper genom vissa sociala och kulturella särdrag, till exempel språk, religion och sedvänjor. [3]
En etnisk grupp är biologiskt självreproducerande genom högre eller lägre grad av endogami, det vill säga gifte inom gruppen. Etniska grupper skiljer sig i kultur, medan frågor om utseende brukar ses separat från etniciteten (min anm: men likväl är det ofta just utseende folk går på märkligt nog trots att det så ofta leder helt fel). Exempel på etniska grupper är svenskar, kurder, judar, syrianer, samer och romer."
Enligt denna definition så är väl finnar också att betrakta som en etnisk grupp även om de inte ingår i just denna uppräkning. Om du ser ovan så pratar man om en egen mytbildning och ett gemensam ursprung och det innefattar ibland även ett geografiskt sådant - ursprung eller urhem om man så vill, om än väldigt oprecist, vilket skiljer dem från svenskar som varken har en egen mytbildning värd namnet (i jämförelse med Kalevala), ett gemensamt ursprung eller något urhem att referera till.
Finnarna har dessutom något vi inte har: en egen skapelseberättelse - KALEVALA. (
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalevala). Läser man bakgrunden till den så inser man ju hur viktigt det uppenbart varit för dem att ha en sådan. Det förefaller dessutom som att man under senare år haft en ökad nationalistisk utveckling där finskan stärkt sin ställning påtagligt på svenskans bekostnad och det har nog att göra med att Finland numera inte alls på samma sätt som tidigare vänt sig mot Sverige utan istället mot EU, vilket självfallet är helt naturligt.
Trots att både Sverige och Ryssland haft förbindelser med finnarna i många hundra år, så är det förvånande hur lite vi har påverkat varandra. Se bara på det moderna svenska språket hur förvånande få finska låneord vi har trots kanske 700 år av gemensam historia - och det är lågt räknat. Det är nästan obegripligt hur denna isolation kunnat upprätthållas över århundradena men det är möjligt att det kan förklaras av att finskan i Sverige aldrig setts som ett högstatusspråk..