ANNONS
Annons

dia i glödlampsljus

Produkter
(logga in för att koppla)

judas

Aktiv medlem
Jag skrev i en annan tråd att jag ska fota av bilder i böcker åt ett lokalt museum. Eftersom det är bildkonst det handlar om är det ju viktigt att alla färger är så rätt som möjligt. Jag måste alltså använda mig av antingen korrigeringsfilter eller anpassad film och jag tänkte höra lite om det med er.

Först och främst, vad skulle ni köra med, filmen eller filtret? Vilket blir bäst?

Hur kan jag veta exakt vad jag behöver för film/filter? Kan man köpa filter för ett någorlunda exakt kelvingradsvärde? Har kollat på de lampor jag ska använda men hittar inget kelvinvärde.

Tror ni det skulle funka att fota en bild i ljuset med digitalkameran o sen ta in den i datorn, ställa in det perfekta kelvinvärdet på vitbalansen, och sedan köpa en film eller ett filter som är anpassat efter just det värdet? Med andra ord; använda kameran som ljustemperaturmätare.

Var får man tag på sånt här?

Allmänna tips?
 
Varför inte börja i andra ändan och köpa lampor med rätt kelvinvärde? Om det rör sig om många bilder så borde det bli billigare i längden än att köpa specialfilm.

Greven
 
Allt som allt blir det ca30 bilder när allt är klart, men jag kommer ju exponera mer än så.

Den där filmen verkar ju faktiskt jättebra, men ett problem kvartstår, hurska jag veta vilken färgtemperatur jag har på lamporna? Har googlat men inte hitat något speciellt och tittat på lamporna överallt men det framgår inte. Är det helt enkelt så att jag inte behöver oroa mig för det exakta kelvinvärdet? Filmen kanske funkar bra på all tungsten och det är kanske inte så petigt som jag fått för mig. Det är egentligen videolampor jag har, Osram Video 300 heter dom (se bild).

"...Lämpar sig för all slags fotografering i konstljus" - det säger dom.
 
ja jo, det blir det nog men jag har inte jättemycket tid på mig så jag tänkte fråga här först efter goda erfareheter av sånt här.
 
Kodak EPJ 320T den är kallibrerad för glödlampsljus.(3400k) testa med din digital kamera med den inställningen under dom ljus förhållandena som råder och se om det "stämmer" med dina behov.
 
Den där Kodak-rullen var svindyr och finns dessutom inte i lager. Körde test med digitalkameran och kom fram till att Fujifilmen (3100K) borde funka perfekt.
 
Jo det har jag också funderat på men då blir det 250kr extra för något jag inte komemr navända särskilt ofta.
 
Du behöver någon form av referens för att se till att neutralgrått återges neutralgrått.

Enklast är Kodaks gråkort (som visserligen är en aning för gult) eller Macbeth färgkarta.

Ta med karta på första bilden eller i kanten av varje bild för att till exempel ett tryckeri skall ha en neutral referens.

Om färgerna är viktiga räcker det inte att ta en lampa och en film och tro att allt återges korrekt.

Olika lampoir ger olika färgton, olika filmer ger olika färgton, olika serier av samma film ger olika färgton och olika framkallningar ge rolika färgton...
 
Ok, det är viktigt att det inte blir helt gult men små fel gör inget, dom kommer inte användas för tryck eller som bildvarianter av målningarna i allmänhet. De kommer användas i ett föredrag för utländska studenter om svensk konst.
 
judas skrev:
Jo det har jag också funderat på men då blir det 250kr extra för något jag inte komemr navända särskilt ofta.

Brukar kunna gå att hitta begagnat rätt billigt i dessa tider. Å andra sidan kommer du undan med billigare filmkostnader när du inte behöver köra med en speciell sorts film. Men det beror ju på vilka mängder film som går åt.
 
det gäller inget speciellt vid framkallning va? alltså man kan framkalla dem var som helst där dom framkallar dia?
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar