Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Datorkapacitet för fullformatsbilder

Produkter
(logga in för att koppla)
När man tittar på "för gamla" datorer bör ta haveririsken i beaktande. 8-10 års samlat damm, vibrationer och överskrivningar på diskar tar ut sin rätt. Datorn vill man ju helst ha problemfri. Jag skulle också rekommendera Sweclockers Köp & Sälj. De tonåriga säljare som vill ha överpriser för sin LED-pyntade rigg får du dock se upp för! Ett tips om du är osäker på ett köp är att posta en tråd i Köpråd på Sweclockers och fråga.Du kommer troligen snabbt att få många bra och väl underbyggda förslag på begagnade datorer de kunniga användarna där tycker är bra köp.

En jättestor fördel du har på begagnatmarknaden är att du klarar dig med ett "budget"-grafikkort. Moderkort, processor, RAM, ett par SSD och nätaggregat monterat i ett chassi står bara för 60-70% av priset, ett grafikkort i högre mellanklass för resten...

Du ska inte behöva betala mer än 3-5 kkr för en 2, max 3 år gammal komplett dator i chassi utan skärm, mus och tangentbord. Äldre begagnad dator än så rekommenderar jag inte att du köper.

Några vanliga fel på åldrande datorer (självupplevda erfarenheter):
  1. Nätaggregatet slutar att fungera. Kan bero på att man kopplat in för många tillbehör typ extra disk så att det har gått på maxbelastning. Eller se punt 2. Nätaggregat är dock inte så värst dyra och är lätta att byta på en stationär dator.

  2. Dålig städning av datorn. Regelbunden rengöring inuti med framför allt avlägsnande av damm som sugits in i datorn hindrar det tänkta luftflödet och kylningen blir otillräckligt. Det som vanligen tar mest stryk av detta är grafikkortet som kan börja visa konstiga artefakter på skärmen eller lägga av helt. Felet kan gå över när den kallnat eller vara beständigt. Ett grafikkort går lätt att byta i en stationär dator, men det är en av de dyrare komponenterna i en dator om det hamnar om en "prestandadator".

  3. Någon av fläktarna slutar fungera. Kan bero på punkt 2 ovan eller att de helt enkelt inte orkar med 24-7 kontinuerlig drift alltför länge så lagren tar slut. Felet leder till överhettning och datorn stannar tills den överhettade komponenten kallnat eller så går något sönder permanent (enligt punkt 2). Fläktar är billiga och bör bytas så fort det kommer det minsta missljud ifrån dem.

  4. Utslitet lager i mekanisk disk gör att den inte går att läsa vid systemstart vilket gör att datorn inte startar om det är systemdisken. Det går att byta ut disken och diskar är inte särskilt dyra, men har man ingen backup så är allt innehåll borta. Har man tur kan man ansluta disken som en sekundär disk som man inte startar systemet ifrån, antingen internt eller via en USB-adapter och det går (om man har tur som sagt) att läsa disken när datorn är igång. Timingen är då inte lika kritisk och disken kan få en stund på sig att snurra igång. Och om man ändå byter disk är det rekommenderat att välja den lite dyrare SSD-varianten. Särskilt på en gammal dator är det den i särklast bästa metoden att få datorn att gå lite snabbare.
Samtliga ovanstående problem är bra mycket svårare att ta hand om ifall det gäller en laptop.
 
ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto