Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Cmos - Ccd

Produkter
(logga in för att koppla)
andgi skrev:
Man skall ju aldrig säga aldrig, men jag tror att det kommer dröja innan man kan tillverka fullframesensorer till rimligt pris.

Och i vilket fall som helst kommer ju de mindre sensorerna alltid att vara billigare.

Sedan förstår jag inte varför så många hakar upp sig på den här sk "brännviddsförlängningen". Ett nytt format på filmen/sensorn medför naturligtvis vissa konsekvenser, är 24x36 någon slags naturlag som allting skall jämföras med? Beklagar sig mellanformatsanvändare över "brännviddsförkortningen"?
 
OK, kontentan tycks iallafall vara att man inte ska räkna med 24x36 sensorer inom snar framtid.

Men borde det inte vara en nackdel att behålla den gamla objektivfattningen med stor diameter när man ska börja optimera nya objektiv för mindre sensorer?

Jag förstår att både Nikon och Canon drar sig i det längsta att "överge" alla fotografer som sitter med flera objektiv i standardiserad fattning, men i princip så vore väl det nya formatet mer betjänt av en smalare fattning?

Minolta och Sony kan ju ta ett annat beslut och satsa på "proportionerlig" optik eftersom de inte har det historiska arvet som förpliktigar.
 
Stor diameter är ingen nackdel, ja om man bortser från att det begränsar hur liten man kan göra kameran. Snarare tvärtom, det är nog enklare att bygga objektiv till en grov fattning.

Vad som däremot är en nackdel är djupet. Man skulle kunna bygga bättre vidvinkelobjektiv om avståndet mellan bajonett och sensorplan var mindre.
 
En mycket välkommen bieffekt av att minska djupet vore att man då skulle kunna få plats med en ”tilt & shift”-mellanring. Man skulle alltså kunna utnyttja småbildsobjektivens stora bildcirkel för att luta och förskjuta objektivet på liknande sätt som med en storformatskamera. Fast om kunderna kom underfund med vilka fantastiska möjligheter detta skulle erbjuda så skulle väl ingen komma på tanken att köpa de nya ”mindre djupgående” objektiven med liten bildcirkel :)
 
Varför inte istället ordna tilt/shift genom att flytta sensorn, ungefär som Minolta A1 gör anti-skak?
Autofokusen kan ta upp till tre fokuspunkter samtidigt och luta sensorn, och därmed skärpeplanet, så att man får fokus i alla tre punkterna samtidigt,
Skulle förstås ställa intressanta krav även på sökaren.
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.