Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

CANON EOS EF 50mm f 1,0

Produkter
(logga in för att koppla)
Angående den teoretiska gränsen så beror den på vilket relativt bländartal (det nominella eller det effektiva) vi talar om, och om vi avser fotografiska objektiv som ska uppfylla de allra mest elementära krav på god avbildning eller inte.

Helt klart är i alla fall att om vi talar om vanliga bildskapande fotografiska objektiv som uppfyller de elementära kraven så har det effektiva relativa bländartalet med avseende på bildplanet sin teoretiska gräns vid f/0,5 om vi har vakuum (d v s brytningsindex exakt lika med ett) mellan objektivets bakre lins och bildplanet. Skulle vi ge oss på stolleprov som att fylla kamerahuset med immersionsolja så blir gränsen 0,5 dividerat med oljans brytningsindex, d v s ca 0,33. En aning mer realistiskt är att placera objektivet bakre lins i direktkontakt med film/sensor, då blir det brytningsindexet i denna glaslins som bestämmer. Men allt under åtminstone f/1,0 är egentligen rent vanvett för vanliga fotografiska applikationer, det är nästan alltid mycket bättre och billigare att använda större film/sensorformat istället.

Anledningen till att det effektiva relativa bländartalet är begränsat till f/0,5 är att det är definierat som 1/(2*NA) där NA är den numeriska aperturen (i det här fallet med avseende på bildplanet). I luft är NA med avseende på bildplanet lika med sinus för halva toppvinkeln hos den ljuskon som har sin bas i objektivets utgångspupill och spetsen i bildplanets mitt. Om utgångspupillen alltså är oändligt stor och täcker hela halvsfären framför bildplanet så blir ljuskonen väldigt, väldigt trubbig :) Halva toppvinkeln blir ju då lika med 90 grader och eftersom sinus för 90 grader är lika med ett så blir det effektiva relativa bländartalet lika med 0,5.

Det nominella relativa bländartalet med avseende på bildplanet är däremot bara en rent teoretiskt uträkning av kvoten mellan brännvidd och ingångspupill som inte behöver ha mycket med verkligheten att göra eftersom ingångspupiller lätt kan göras oändligt stora inom makrofoto. Allt detta med nominella värden är emellertid bara en i mitt tycke helt ointressant lek med siffror eftersom det ändå är det effektiva relativa bländartalet som är det som gäller. Att man överhuvudtaget använder begreppet är bara för att det är lätt att räkna ut och råkar sammanfalla med det effektiva när objektivet är inställt på oändligt avstånd (och sett från oändligt avstånd kan inte ingångspupillen bli större än dubbla brännvidden ändå, d v s f/0,5).

Om vi släpper kravet på att ”objektivet” ska kunna användas till avbildning så kan man naturligtvis göra ingångsöppningar som (sett från oändligt avstånd) är större än dubbla brännvidden, men det är ju helt ointressant i fotosammanhang.
 
Jag har testat 50/1.0 på min 300D, det var kul att kunna ta bilder 1/50 och befintligt ljus. Skärpan var helt ok också.

Sigma 20/1.8 nästan samma möjligheter att ta bilder i dåligt ljus. Objektivet kan handhållas ner till 1/20 och då har man nästan kommit ikapp försprånget med bländare 1.0. Sigmat är mer vidvinkligt, medan Canon är bättre vid rörliga motiv.
 
En vanlig Sigma 30/1,4 på en KM D5D med AS borde motsvare en 50/0,72 på en Analog EOS motsvarande brännvidd och möjliga tider att handhålla :)
Ingen dålig teknikutveckling. Och ett grymt prisvärt alternativ ;-)
 
SixBySix skrev:
En vanlig Sigma 30/1,4 på en KM D5D med AS borde motsvare en 50/0,72 på en Analog EOS motsvarande brännvidd och möjliga tider att handhålla :)
Ingen dålig teknikutveckling. Och ett grymt prisvärt alternativ ;-)

Fast det där blev väl lite fel...

En 30/1.4 kan aldrig motsvara en 50/1.0...

Du får gärna förklara hur du tänker...
 
Fredrik Calabrese skrev:
Samma utsnitt.

Jo..samma utsnitt är ganska självklart.. Men bländaren....bör i såfall ändras åt andra hållet...relativt sett. Inte större, utan mindre. f/2.2 ligger närmare sanningen än f/0.72
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.