Utbudet på begagnade Olympus-gluggar är väldigt litet, ja.
MEN!
Hur stort är utbudet på begagnade gluggar MED autofokus och MED rimligt pris till Nikon D40/D40x/D60? Jag tror faktiskt att det är ännu mindre än utbudet till Olympus! Personligen tycker jag att detta att ta bort AF-motorn ur dessa hus var VÄLDIGT fult gjort av Nikon (fast marknadsmässigt var det helt klart en succe). Nikon kan rida på att utbudet av beggade gluggar är stort till de andra, dyrare Nikon-husen. Jag har talat med åtskilliga D40/D40x/D60-köpare som inte hade en aning om detta innan de köpte - de hade trott att de skulle få tillgång till ett väldigt stort objektivutbud.
Det är ju svårt att hitta något lika prisvärt som paketet med Olympus E-520 plus två objektiv.
Rent allmänt pratas det kolossalt mycket rappakalja när det gäller tillgängligt objektivutbud.
Ställ frågan såhär: Till vilket system finns det flest olika objektiv att välja på, om man vill ha såväl AF som antiskak?
Naturligtvis är det inte Olympus eller Pentax, det har väl alla klart för sig. Måste väl vara Canon eller Nikon, eller hur?
INTE ALLS!
Det är Minolta/Sony. Till Alpha-systemet finns det cirka 300 olika fasta, makro och zoomobjektiv att välja på där man får både AF och AS, när man räknar ihop alla från Minolta, Sony, Tamron, Tokina, Sigma etc.
Inget annat system kommer ens i en avlägsen närhet av detta! Vilket också gör att man kan sätta ihop en kameraväska med t.ex. 6-7 beggade högklassiga objektiv (lika med eller bättre än Canons L-objektiv) med AF och AS för en spottstyver. Med vilket annat system som helst skulle detta gå på ett 6-siffrigt belopp.
Det finns så väldigt många hemmablinda enmärkes-proffs och historielösa nybörjare som inte vet vad de talar om. Under de senaste 40-50 åren har det funnits TRE stora på marknaden - Nikon, Minolta och Canon - som har slagits om första platsen. De har alla legat där - Nikon under längst tid. Pentax har legat lite i skuggan, och Olympus ännu mera (de har ju satsat på sin speciella nisch - volymmässigt små kameror). Tidigare fanns det ytterligare något tjog kameratillverkare (har ägt och använt de flesta) där flertalet hade M42-gängan. Under en ganska lång tid såldes det faktiskt fler kameror och objektiv med denna gänga av dessa tillverkare (tillsammans, inte av någon enskild M42-tillverkare) än av de stora "bajonettmärkena". Praktica/Pentax-gängan som den också kallades är den enda objektivfattningsstandard någonsin som fått en stor utbredning.
Tillbaka till nutiden. Ifall ni tittar lite under ytan så kan ni se hur marknaden EGENTLIGEN är, och dra slutsatser om vad som kan tänkas hända framöver. Då ser ni att det idag finns tre stora på marknaden, inte två. Den tredje stora befinner sig f.n. i ett "hack". Anledningen bör vara klar för de flesta(?) Honeywell hade patent på ett simpelt avståndsmätarsystem. Minolta utvecklade detta väsentligt, och blev först med ett system som fungerade för systemkameror. Efter ett antal år stämde Honeywell Minolta på ett miljardbelopp. Honeywells patent var mycket simplare och inte alls tillräckligt bra för kamerabruk, men Minolta åkte ändå på detta (Amerikansk domstol, amerikanska lagar).
Vid denna tid var Minolta för andra gången marknadsledare när det gäller systemkameror (första gången var med deras SRT-serie). Eftersom de hade sålt flest AF-kameror gick Honeywell på dem (de andra tillverkarna kom mycket lindrigare undan). Minolta sparade sig ur detta. Nästa kris kom när digitaltekniken började bli användbar. Minolta hade ingen avancerad elektronikavdelning - de blev sist ut med digitala kameror. Där var Canon först, vilket gjorde dem till marknadsledare.
Som bekant köpte Sony hela Minolta-systemet och övertog även Minoltas utvecklingsingenjörer. Att Sony satser mycket seriöst på DSLR-marknaden och att bygga upp Alpha-systemet kan väl ingen ha undgått att lägga märke till (förutom stora delar av Canon- och Nikon-lägren då...)
Och när Sony har bestämt sig så har de i alla fall hittills aldrig någonsin nöjt sig med att bara spela andrafiolen (eller tredje, som nu inom detta område).
Åter till din ursprungsfråga.
Sammanfattningsvis: D-60 är väl den enklaste kameran på marknaden, tillsammans med 1000D. Med D-60 kommer du snabbast att slå i taket om/när du börjar bli lite mer intresserad. Med Olympus E-520 kan du utvecklas betydligt mer innan du (ev) börjar känna behov av att uppgradera till en mera avancerad kamera.