ANNONS
Annons

bruksanvisning för ljusmätare?

Produkter
(logga in för att koppla)

hawaii

Medlem
behöver nån slags bruksanvisning till en ljusmätare... var kan jag finna det? det är en zeiss ikon ikophot, om jag inte minns fel.
 
Det finns äldre varianter av Ikophot också än den som du fått tips om länk till. Jag har en två sådana. Selenmätare från 50-talets slut. Men alla fungar ungefär likadant. De är ganska enkla. Men kan mäta både reflekterat och infallande ljus. Mäter ofta fel p g a åldern, eller är stendöda. Den ena jag har mäter fel, den andra är ok. Lättare att visa hur man använder dem än att skriva ner en redogörelse skriftligt. Har du bild på den?
 
ja, nu har jag bild på den. om du på nåt vis kan beskriva för mig hur den fungerar skulle jag bli väldigt glad. ingen jag bett om hjälp (diverse fotolärare och andra intresserade) har lyckats förstå sig på den.
jag bifogar bild.
 

Bilagor

  • kyrkerud 344.jpg
    kyrkerud 344.jpg
    62.7 KB · Visningar: 551
Jag har en liknande mätare som jag köpte i mitten på 60-talet, den fungerar, men visar för låga värden. Skillnaden är att min mätare har en följevisare så jag slipper föra över ljusvärdet från mätarens skala till ringarna. Före den hade jag en svart Ikophot som jag vill minnas fungerade som din.

Börja med att ställa in filmkänsligheten (ISO-talet) . Det är inte alldeles självklart vad den ska stå på. Skalorna har förändrats inbördes under åren och på din mätarskala verkar 21 DIN motsvara 80 ASA vilket det gjorde under 50-talet. Senare kom 21 DIN att motsvara 100 ASA= ISO 100. Jag tror dock att man kan säga att 100ASA motsvarar ISO 100 på din mätare. Någon som vet bättre kan ju rätta mej.

Ställ alltså knappt 125 ASA , motsvarande ISO 100, mot den röda pilen mellan siffrorna 12 och 11 i det gröna fältet nedtill genom att förskjuta skalorna med hjälp av de små nitarna som finns i gränsen mellan grönt och rött..

Ta sedan värdet under mätarnålen (knappt 10 på din nedersta bild) och vrid in det med den tandade yttre ringen så att det står mot den svarta pilen längs ner.

På den övre röda skalan väljer du en lämplig tid och mitt för den på den gula skalan hittar du rätt bländare.

Med det ljusvärde som mätaren visar på bilden (ca 9,8) och ISO 100 inställt bör du då få t.ex 1/60 och ca bl 4 (på gula skalan)

De svarta siffrorna till höger om den svarta pilen (2 4 8x) används om du vill förlänga exponeringen tex pga långt utdrag eller kompensera för filter.

Men som sagt, selenmätarna blir trötta med åren och innan du litar på värdena bör du kolla den mot en rättvisande mätare. Risken är stor att den visar fel.
 
tack så mycket!
men hur fungerar det med själva "ljussensorerna" ?
vad jag har förstått så kan man byta beroende på om det ljus man mäter är infallande eller reflekterande...
 
Den matta skivan som sitter i fodralet, längst upp, används vid mätning av infallande ljus.
 
Jag ser inte hur opalglaset sitter fast i fodralet, men på min mätare skjuter man det i sidled och sätter sedan fast det framför mätcellen.

Med opalglset påsatt kan du mäta det ljus som faller på motivet, infallande ljus. Du håller mätaren med opalglaset påsatt framme vid motivet och riktad mot kameran eller så att samma ljus som faller på motivet också faller på mätaren. Det är ett annnat sätt att mäta ljuset på än det sätt kamerorna mäter ljuset.
Kamerorna mäter det reflekterade ljuset. I princip blir det då bara rätt om motivet reflekterar ca 18 % av ljuset vilket är vad ett genomsnittligt motiv reflekterar. Det motsvarar ungefär det ljus som reflekteras från en medeleuropés hud. Eller din handflata t.ex.

Jag skrev "i princip" för moderna kameror mäter ljuset på ett stort antal punkter och med komplicerade algoritmer klurar den ut en lämplig exponering. För det mesta blir det rätt och t.o.m. riktigt bra, men ibland blir det inte som man tänkt sej.

Det är svårt att på begränsat utrymme gå igenom det här med ljusmätning, kanske känner du någon som kan praktiskt visa dej hur man mäter på olika sätt och varför. Det kanske finns en fotoklubb där du bor? :)
 
Båda mina Ikophot mätare är konstruerade som Sten skriver. Jag råkar ha både modellen med följevisare och den som redovisar ljusvärdetal direkt. Bäst är det givetvis om du får hjälp på plats att klura ut eventuella ytterligare klurigheter.
 
tack så hemskt mycket för hjälpen!
det är otroligt va många kunniga människor som finns här på fotosidan.

TACK !
 
det kan den absolut! tack!
men en fråga återstår... hur är det med DIN - ASA - ISO ?
som jag förstår det motsvarar inte 400 ASA 400 ISO.
finns det nån slags tabell där man kan se de motsvarande värdena, eller är det nån som kan skriva ner dom åt mig här?

mvh linn
 
På min gamla Ikophot är det en jämförelsetabell mellan Asa och Din inpräglad i plasten på baksidan, syns om man lyfter den ur sitt fodral. Där ser man att de nu vedertagna värdena var något annorlunda på 50-talet då mätaren tillverkades.
 
Jag borde kanske ha berättat varför min tabell ser ut som den gör.

En gång användes främst två standarder för filmkänslighet, amerikanska ASA och tyska DIN. Det ansågs opraktiskt så man slog ihop dem till en internationell standard, ISO, för ett antal år sedan.

Amerikanska Kodak brukar dock (av patriotiska skäl?) utelämna den andra halvan av ISO-värdet på sina filmer.

Olle
 
hawaii skrev:
det kan den absolut! tack!
men en fråga återstår... hur är det med DIN - ASA - ISO ?
som jag förstår det motsvarar inte 400 ASA 400 ISO.
finns det nån slags tabell där man kan se de motsvarande värdena, eller är det nån som kan skriva ner dom åt mig här?

mvh linn

Det är fler än du som tycker att det är något skumt med förhållandet mellan de olika sätten att ange filmkänslighet. Omkring 1961 när jag började fotografera ändrades ASA sa att det bättre kom att överenstämma med hur DIN-normen definierade filmkänslighet.
Det finns en förklaring här:

http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=004LSL

Du kan därför använda Olles tabell och översätta ISO till DIN och använda det när du ställer in känsligheten på din mätare. Jag rekommenderar dock att du låter kolla den mot någon annan mätare så att den visar rätt.
 
Här kommer en tabell som jag hittade i min svärfars bok "Amatörfotografen" av K.O. Sjöström.
I boken finns en liknande tabell.

Ferrania finns väl inte längre som varumärke för film, men jag använde nog några rullar 120 film i början av 60-talet.

Av tabellen, som måste vara äldre än från 1961, kan man utläsa att General Electric hade en egen skala som bättre stämmer med hur man senare kom att översätta DIN - ASA
 

Bilagor

  • rimg0402 ferrrania h 400 pix för fs.jpg
    rimg0402 ferrrania h 400 pix för fs.jpg
    33.7 KB · Visningar: 114
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar