Annons

Bra blixt till k100d?

Produkter
(logga in för att koppla)
JenniferJames skrev:
Hejsan. Jag letar efter en bra och inte alltför dyr blixt till min Pentax K100D. Är det någon som har ett förslag?

Nog för att den är dyr, men den har aldrig svikit mig: Pentax AF-540 FGZ. Går att vrida i stort sätt hur som helst.

En billigare variant är Pentax AF-360 FGZ men den går inte at t vrida mer än upp och ner. Ganska begränsat alltså. Och givetvis svagare blixt.

Och så har vi ju Sigma EF-530 DG ST. Jag har inte testat den men om jag skulle välja hade jag valt denna före 360:n. Men eftersom jag ville vara helt säker på att allt skulle funka bra köpte jag 540:n.

vänligen,
Tobias
 
Nu såg jag att du dessutom bor i Uppsala. Vill du testa min blixt är det bara att fråga ;-) Jag saknar lite Pentax-människor här i Uppsala..

vänligen,
Tobias (www.fotobias.se)
 
Jag har en Sigma EF-500 DG Super som jag köpte till min dåvarande *ist DL.
Det är mycket blixt för pengarna men jag fick uppdatera det när jag bytte upp mig till K100D och har haft lite trassel ibland.

Verkar som kommunikationen mellan kamera och blixt inte är 100% - så jag funderar på att byta till en Pentax AF-540 istället...

Vilket jag tycker talar emot en icke Pentax blixt...
 
Skippa Sigman

Jag har också en Sigma EF-500 DG Super till min K100 och det är inte en blixt jag kan rekomendera.
Trots uppgradering verkar den inte komunicera vidare bra och exponeringen är minst sagt väldigt varierande.
Mycket blixt för pengarna om den hade funkat.
 
Ett budget förslag är Dörr Digital-AF42/Soligor DG-420 Z för 1500:-:
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=DAF42P
Starkare än Pentax 360, men svagare än Pentax540/Sigma EF-530 DG Super (ny version av Sigma 500). Bättre än Pentax 360 och lika 540 samt Sigma 500/530 när det gäller att vinkla blixthuvudet, men inte trådlös styrning, bara trådlös utlösning på förblixten. På Cyberphoto:
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/pri_blixt.php
Och Pentax 360FGZ, 540FGZ Sigma 530 på Scandinavian:
http://www.scandinavianphoto.se/product/list.aspx?sid=6267975

Alltså en ganska stark blixt som är det givna köpet om du ska köpa billigt, det står en del om blixten här:
http://www.fotosidan.se/forum/searc...=2685947&sortby=lastpost&sortorder=descending
 
Hej Jennifer!

Om din kamera stöder trådlös styrning av blixten tycker jag Soligor och Sigma faller bort direkt.
Köp 360 FGZ, går att få för 1800-1900 skr.

Micke.
 
Finns här någon som faktiskt testat Dörr Digital-AF42/Soligor DG-420 Z med K100D? Hur är det med kompatibiliteten? Funkar P-TTL till 100%?
 
Jag måste ställa en vidare fråga efter att ha letat som en tok här på forumet. Bra tips här i tråden men väldigt synd att inte pentax 360 går att rikta både upp och åt sidan...

Metz 48 AF-1P finns på fotosidan, och det står att den ska fungera med trådlös styrning, men vilka kameror från pentax stöder egentligen det? Är det bara K10d och K20d? Fungerar det även med Samsungs motsvarande modell till K10D?

http://www.kaffebrus.com/radiosandare-for-hot-shoe-blixt-386.html
Står att denna skall funka till Pentax 360, vilket borde göra att man kan köra trådlöst med ex. IST DL?

Slutligen, finns det någon motsvarande radiosändare för Metzblixten så att man kan köra den till IST DL eller är jag tvungen att ha vassare utrustning?

Skulle uppskatta ett ganska snabbt svar då jag skulle behöva köpa blixten i veckan. Vet att kompetensen finns här på forumet..
 
KJonsson skrev:
Finns här någon som faktiskt testat Dörr Digital-AF42/Soligor DG-420 Z med K100D? Hur är det med kompatibiliteten? Funkar P-TTL till 100%?

Det har rapporterats tidigare här om problem med Soligor-blixtarna. Problemet ligger inte i protokoll-kompatibiliteten, utan i blixtfoten som kan ge sämre elektrisk kontakt och därmed sämre funktionalitet. Det varierar från exemplar till exemplar hur "tight" kopplingen blir. Så vissa exemplar fungerar riktigt bra, medan andra ger konstiga exponeringar av och till.
 
K20D, K10D (senaste firmware, ej 1.00) och *ist D har trådlös blixtstyrning med den inbyggda blixten.
Även Samsungs GX-10 (senaste firmware, ej 1.00) och GX-20. På övriga får man ha en P-TTL blixt i blixtskon och köra trådlöst med den.
 
Det fungerar alltså alltid så att man löser ut den inbyggda blixten, alternativt en extern, och det utlöser den trådlösa externa?

I mitt fall ska det inte studiofotograferas, utan jag ska hålla kameran i ena handen och blixten i andra handen.

Med hjälp av en sån där dosa som överför radiovågor, måste man fortfarande utlösa en inbyggd blixt? Då försvinner ju poängen?

Jag känner att jag inte riktigt har koll på detta med trådlös blixtstyrning...
 
W2Best skrev:
Det fungerar alltså alltid så att man löser ut den inbyggda blixten, alternativt en extern, och det utlöser den trådlösa externa?

Ja, den inbyggda blixten styr den externa blixten med P-TTL protokollet. Om man har en icke P-TTL blixt som man försöker styra trådlöst, alltså en "dum" slavblixt, så fungerar det ofta inte helt bra eftersom den går igång för tidigt på grund av att den inbyggda blixten sänder ut en förblixt för att analysera motivet (och slaven går igång på förblixten istället för på huvudblixten). För att undvika detta behöver man ha P-TTL blixtar i båda ändar så att säga.

Jag kan dessvärre inte hjälpa dig med din fråga om radiostyrning, jag har ingen kunskap om det.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.