Här kommer lite frågor. Martin, skulle du kunna redogöra för det om du händelsevis tittar in i tråden?
Det finns flera olika skärmtyper som jag inte sett förut. Vad har de för olika för- och nackdelar jämfört med tex IPS och E-IPS. Jag misstänker att några enbart är olika benämningar på samma sak, men vad i så fall? TN-skärmar behöver vi kanske inte gå in på här.
AD-PLS, PLS (Samsung)
AH-IPS (ASUS, Philips, Dell, NEC)
P-IPS (NEC)
A-MVA ( Philips)
MVA (Samsung)
VA (Dell, Benq)
Pls är elakt uttryckt Samsungs variant av ips, till saken hör att den helt dominerande tillverkaren av ips-paneler är Samsungs koreanska ärkerival LG, att som alla andra i branschen köpa ips-paneler från LG är väl otänkbart för Samsung. Eller att betala licenspengar för att tillverka egna ips. Nu säljer förstås även Samsung pls-paneler till andra tillverkare. Men enkelt uttryckt: pls och ips är ur vår syninkel mycket lika och så länge vi inte pratar mycket exklusiva skärmar är de tillräckligt lika för att det inte skall spela någon roll.
Samsung höll annars länge på med en paneltyp som hette pva och var deras version av mva-tekniken. Det finns fler varianter av va-paneler, men som jag uppfattar det verkar de sakta men säkert vara på väg bort. De är nästan men inte riktigt lika bra som ips om man ser till betraktningsvinklar och färgvisning.
Ah-ips, p-ips med flera är bara modernare mer utvecklade varianger på ips-tekniken. Tänk på att ips tillsammans med tn är en av de äldsta teknikerna för lcd-paneler, och det har hunnit uppstå en lång rad varianter genom åren.
I grunden har det funnits tre teknikspår som alla handlar om olika sätt att strukturera och styra de flytande kristallerna som stryper eller släpper igenom ljus i bildpunkterna.
Tn (twisted nematic) som alltid varit budgetvalet, strömsnålast och med snabba omslagstider.
Ips (in plane switching) som tillsammans med tn funnits med från början, har små (numer försumbara) problem med betraktningsvinklar, men har varit dyrare än övriga att tillverka.
Va (vertical alignment) dök upp som en mellanvariant, billigare än ips, bättre än tn och såg ett tag ut att vara på väg att konkurrera ut ips. Men numera går det att göra billiga ips-paneler plus att man fått upp kontrasten i dem (låg länge efter) plus att amn löst en del andra prpblem så nu verkar det istället vara va-tekniken som är på tillbakagång.
För oss bildmänniskor är grundprincipen helt enkelt att hålla oss borta från tn-paneler eftersom de än idag har problem med nyansskiftningar beroende på betrakntingsvinkel - i synnerhet i höjdled. Prova att vinkla skärmen på en billig laptop och du ser problemet tydligt.
Sedan finns det ett enormt spann av kvalitetsnivåer inom respektive panelteknik. Skillnaden mellan en tokbillig e-ips-panel och en dyr ah-ips eller något liknande kan vara rätt stor. Men man kan säga så här: Köper du en ips-panel får du oavsett prisnivå alltid en användbar fotoredigeringsskärm för just den prisnivån.
Det som skiljer dyrare paneler och dyra skärmar från billigare är saker som jämnhet (över olika delar av ytan och att egenskaper är stabila även vid olika ljusstyrkor och i olika delar av gråskalan), stabilitet (att egenskaperna är jämna över tid), storlek på färgrymd, inställnings- och kalibreringsmöjligheter och helt enkelt hur välbyggd skärmen är rent fysiskt. Plus att man bland yrkesskärmar betalar extra för att exemplar inom en modellserie skall vara extremt likvärdiga och med generösa garanti- och servicevillkor.