Royne skrev:
Martin, skulle du vilja vara snäll och mer ingående förklara skillnaderna rent teknisk/funktionsmässigt mellan pva- och ips panel.
MVH
/Royne [/B]
Oj, det är en ganska stor fråga att besvara noggrannt ...
Först en starkt förenklad beskrivning av hur tft-skärmar är uppbyggda:
Alla tft-skärmar har en av en ljuskälla (bakgrundsbelysningen), tänk för enkelhets skull på den som en stor självlysande platta. Framför den sitter själva tft-panelen, de flytande kristallerna. Dessa sitter ordnade som en stor matris med bildpunkter. En skärm med bildstorleken 1600x1200 har ju just 1600 bildpunkter på bredden och 1200 på höjden.
Varje hel bildpunkt eller pixel består av tre subpixlar. De flytande kristallerna bildar ett stort filter där de kan reglera hur mycket av bakgrundsbelysningen som släpps igenom i varje subpixel. I en sexbitars panel kan de regleras i 64 nivåer, i en 8-bitars panel i 256 nivåer.
Framför de flytande kristallerna sitter ett färgfilter, det ser till så att ljuset från var tredje subpixel blir rött, var tredje blir blått och var tredje blir grönt. Varje hel pixel eller bildpunkt kan därför blanda ihop en färg med 64 eller 256 nivåer av rött, blått och grönt.
Sedan finns det hur mycket som helst att säga om bakgrundsbelysning, om de filter och antireflexbehandlingar som sitter framför panelen och i synnerhet om styrelektroniken som sköter det hela. Men det kan vi ta en annan gång.
Tillbaka till själva tft-panelen. Det finns grovt sett tre huvudtekniker för hur de flytande kristallerna kan vara uppbyggda, det är det vi syftar på när vi talar om tn-paneler, va-paneler (mva/pva) och ips-paneler. Sedan finns det diverse undertyper som då mva/pva, s-pava, s-ips. sa-ips osv. Ibland representerar de här namnen genuina skillnader i teknik, ibland handlar det mer om olika tillverkares "produktnamn" på ungefär samma sak
Valet av panelteknik påverkar vissa egenskaper hos en panel, den mest påtagliga är betraktningsvinklarna. Men det finns även andra saker som färgdjup där tn-paneler traditionellt alltid varit 6-bitars (men det finns numera 8-bitars tn) och faktiskt storlek -- det var inte länge sedan det inte fanns några tn-paneler större än 19-tum (nu finns både 20-, 22- och snart 24-tummare med tn).
Det mest påtagliga för oss är ändå ofta det här med betraktningsvinklarna. Där kan det vara värt att påpeka att det tillverkare mäter när de uppger värden som 150/160 eller 178/178 det är vid vilken vinkel du fortfarande har en kontrast på 1:10 (eller i vissa fall lurigt nog 1:5). Kontrasten faller nämligen alltid med ökande vinkel hos alla teknikerna, men olika mycket. De mäter över huvud taget inte färgförändringar -- det vi i slutändan är mest intresserade av.
Tn-paneler kännetecknas traditionellt av att de får ett kraftigt kontrastfall och kraftiga förändringar i färgen, i synnerhet i höjdled. Tittar du snett ned på eller snett upp på en tn-skärm ser du helt andra färger än om du ser på den rakt framifrån. I sidled är de numera ganska bra och det finns enstaka som är relativt ok även i höjdled. Förmodligen kommer framtidens tn-paneler bli mer lika va-panelerna.
Va-paneler, dva både mva- och pva-skärmar får ett liten förändring av kontrasten redan vid små vinklar, men sedan sker förändringen mycket långsamt med ökande vinkel. Det du typiskt ser är att färger bleknar en liten aning så snart du inte ser exakt rakt på skärmen. Vid stora vinklar (35-45 grader eller mer) börjar mellantoner glida ihop lite. Men det är inte alls de vildsinta åkningarna i färgnyanser och färgtemperatur som hos en tn-panel.
Ips-paneler slutligen har bara mycket små, idag nästan försumbara förändringar beroende på betraktningsvinkeln. Traditionellt fick du ofta ett slags lilastick i svart eller mycket mörka delar av bilden när du såg på skärmen ur vinkel, men detta har man på senare år nästan helt jobbat bort. Övriga färger påverkas mytcket litet av betraktningsvinklarna.
Utöver betraktningsvinklarna kan man se vissa andra skillnader. Tittar vi på va-skärmar har dessa länge haft den bästa svärtan och är dessutom ofta bra på vitt -- resultatet är kontrastvärden på 1000:1 och mer. Ips-skärmar har hittills oftast legat lite lägre, kanske 400:1. Men det här handlar nog lika mycket om vad man prioriterar med olika typer av skärmar (för olika målgrupper) än egentliga skillnader i tekniken. Ips-skärmar har ofta använts just i sammanhang där exakt färg är viktigt (de är ju bra för det) och där är inte en kontrast på 1000:1 speciellt intressant, snudd på kontraproduktiv. För en kontorsskärm som skall stå i ett upplyst kontor, kanske intill ett fönster, ja då är däremot kontrasten viktig och det lockar att uppnå 1000:1.
Jag hoppas det här gav lite svar om de olika teknikerna, även om det så att säga bara skrapade på ytan avf det hela. Det finns mängder med stora och små skillnader mellan de olika tekikerna utöver vad jag nämnt här, men som en slags introduktion så kanske det räcker för de flesta ...