Nä och en del publicerar säkert och tar smällen om den kommer eftersom de tjänar mer på att publicera bilderna än att låta bli.
Sedan tror jag faktiskt att det handlar väldigt mycket om maktförhållanden och resurser. Om man har en crawler som trålar in användning av ens bilder och har gjort till affärsidé att skörda rättighetspengar så är nog sannolikheten att man verkligen får in sina pengar större än om lilla jag skulle gå till stora bildanvändaren och kräva betalt. Om en del dessutom sätter i system att rensa bilderna på metadata och regelmässigt döper om filerna när man laddar in de i sina system så har man ju tagit bort en del av möjligheterna att automattråla. Man kan analysera bilderna också automatiskt men det tar så mycket datorkraft att det förmodligen är opraktiskt i en operativ verksamhet.
Det vore verkligen intressant att se hur detta verkligen ser ut där ute. För om den teorin har någon bäring, så blir det ju lite svårt att hålla småfolket med moral om inte de stora följer den bara för att de kan komma undan med att inte göra det.
Det är jättekrångligt i många sammanhang att ha koll på vad som gäller för materialet ute på nätet. För att förenkla för användarna har man ju i många sammanhang börjat använda Creative Commons -koder för att underlätta för användarna. Väldigt många institutioner som exv. museer runtom i världen gör nu detta i allt ökad utsträckning. Förklaring till vilka koder som finns och vad de betyder finns här:
http://www.creativecommons.se/om-cc/licenserna/. Hemsidan hittar man på:
http://www.creativecommons.se/ eller
http://www.creativecommons.org
Den stora europeiska kulturarvssiten Europeana som aggregerar kulturarvsbilder från hela EU har jag läst ratar bilder som inte har Creative Commons-koder.
Det finns ju en 70-årsgräns för upphovsrätten i Sverige för exv. gamla bilder och efter det är de fria. En del använder "PDM" eller Public Domain även i Sverige nu för att markera detta men det finns också en kod som heter CC0 som man kan använda om man vill avsäga sig alla rättigheter.
Creative Commons är också en del av (en namnrymd i) metadatastandarden XMP som står för Extensible Markup Platform som numera ligger under W3C-paraplyet. En del bakar in dessa koder i XMP-metadatat som bakas in i exv. JPEG-, TIFF- och DNG-filformaten. På så sätt har bilderna alltid med sig denna information till användarna. Men jag tror att användningen av dessa märkningar är vanligare i offentliga sektorn än i det privata näringslivet.