Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Behålla info från Camera RAW in i PS

Produkter
(logga in för att koppla)

stoffe_fs

Aktiv medlem
Hej. Har betat igenom ett 10-tal trådar om RAW bilder nu i hopp om att få svar på min fråga. Det är ju såhär att via justeringar i Camera RAW så kan man få fram väldigt mycket extra osynlig info ur delar av sina bilder genom att dra lite i reglagen. MEN, när man drar i reglagen så påverkas ju hela bilden och man kan bara behandla olika delar av bilden separat med hänsyn till likheter i nyanser och färger.

Frågan är då alltså om man kan öppna en RAW bild in i Photshop och behålla samma information och få fram den genom att t ex måla med dodge/burn penseln på de områden man vill göra ljusare/mörkare?
Detta går ju till en viss del nu genom att öppna bilden i 16bitars läge i Photoshop men det finns inte i närheten så mycket info att måla fram som man kan åstadkomma i RAW-konverteraren. Kan man lösa det genom att använda sig av DNG-formatet eller måste man skapa en hdr-fil med flera fejk-bracketade filer?

Nån som har stött på samma problem eller har lösningen?
 
om du vill få fram lite fler detaljer som blivit för ljusa i konverteraren så kan du öppna två bilder. En som där helheten funkar och en som funkar för motivet.
Öppna båda bilderna och lägg den bilden med bäst helhet överst. Nu är det bara att sudda med lite lägre fill och få fram bättre ljus på de ställen där det blev för utrfrätt eller för mörkt.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.