Annons

bästa sättet att scanna in en bild?

Produkter
(logga in för att koppla)

janbanan

Ny medlem
Hej hej!

Jag undrar vad bästa sättet att scanna in en bild i datorn är? jag har bara provat scanna in negativet men vart inte nöjd med resultatet. tycker att bilden på nått sätt vart överexponerad.
Fungerar det att scanna in en bild som redan är förstorad eller förlorar den mycket på det?
 
Det bästa sättet är absolut att skanna in filmen. Men det ställer stora krav på skannern, som kanske inte din skanner uppfyller?

Även en bra skanner kräver en duktig förare för att prestera som bäst. Om du säger att bilderna blir som "överexponerade" så kan det mycket väl bero på hur du skannar. Men för att få mer tips i den vägen behöver du berätta vad du har för skanner.

Om du inte har tillgång till någon bra filmskanner kan det ge bättre resultat skärpemässigt att skanna kopian. Vad du dock alltid förlorar när du gör det är de skuggor och högdagrar som saknas i kopian men finns i filmen.

Slutligen så faller många som börjar skanna i fällan att ställa större krav på skanningarna än på kopiorna. Ofta klagar folk på korn, oskärpa och skuggteckning och säger att det är bättre i kopiorna. Men sen när man granskar kopiorna ordentligt är de inte skarpare, och de taskiga skuggorna syns inte eftersom de är kolsvarta där. Det är ofta en kombination av att det är så lätt att granska inzoomat på en datorskärm och att negativ färgfilm kan ge rätt uselt resultat när den underexponeras.
 
Alltså, har du ett negativ som är mycket över- eller underexponerat så är det bättre att skanna in en traditionell papperskopia! Så har du tillgång till ett fotolabb så är det bättre att du gör bilden först analogt, och sen skannar in den med en flatbäddskanner!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.