Hej Daniel!
Ja, kit-optiken kan sägas vara en "allround" optik, eftersom den låter dig fota saker både nära och långtborta (vidvinkel resp. tele). Objektivet har et tomfång som passar många situationer och jag skulle kalla det för ett "universal" objektiv, precis som du skriver. Det är av just den anledningen som Canon säljer det i paket med sina kameror.
Den exakta, fysiska förklaringen på brännvidd får nog någon annan förklara, jag hankar mig fram på vetskapen om att det är ett sätt att tala om "hur mycket" ett objektiv ser i sida och hur stor "förstoring" det ger.
Lägre tal ger mer vidvinkel (dvs en "bred" bild som fångar mycket av det du ser) medan ett större tal ger mer tele (dvs en "smalare" bildvinkel och således får du med mindre av det du ser men hamnar "närmare" motiovet).
När det gäller "funktion" på objektv så har det inte så mycket med brännvidden att göra, utan handlar mer om saker som typ av af (dc/usm) och is eller inte.
Canon har två typer av autofokus på sina objektiv, dc som är en enklare motortyp, väsnas lite mer (normalt mycket) och fungerar ok samt den dyrare usm motorn som använder sig av ultraljud. Usm motorn är snabbare och närmast ljuslös jmf med dc. Objektiv med usm kostar mer än dc.
IS är en förkortning för ImageStabilizer och är Canon's lösning för bildstabilisering. Det är en typ av gyro som motverkar suddiga bilder på långa slutartider, genom att kompensera för "skakningen". Fungerar bra men kostar extra.
Ett objektiv med 18-55 eller 28-105 kan alltså ha precis samma - eller helt olika egenskaper och funktioner.
Ser du bara till brännvidden så ger 28-105 objektivet dig mer "tele" än 18-55, medan 18-55:an ger dig betydligt mer vidvinkel, vilket kan vara trevligt. Vilket som är "bättre" är helt och hållet en smaksak som beror på hur just du fotograferar.
De flesta DSLR i konsumentklass har en omräkningsfaktor pga att sensorn är mindre än vanlig film. Den här "omräkningsfaktorn" innebär att du måste multiplicera ett objektivs angivna brännvidd med 1,6 (Canon) för att få veta vad detta objektiv motsvarar för brännvidd på en analog systemkamera. Anledningen till att många jämför på det sättet är såklart att många är vana vid och vet av erfarenhet vilken "bildvinkel" det innebär.
Man skulle tex kunna säga att ett 50mm objektiv klasas som "normaloptik" för en 35mm analog kamera medan 30mm är normal för en digitalkamera (OBS: det du avbildar får samma storlek/skala med bägge objektiven, monterade på en analog resp. digital kamera).
Det innebär att 28-105 skulle kunna sägas vara en "normalzoom" på en 35mm analog kamera medan 18-55 kan sägas vara "normalzoom" på en digital systemkamera. Det du ser i sökaren ser ungefär likadant ut då 18*1,6=28,8mm och 55*1,6=88mm.
Ok, det vore kanske bättre att jämföra med ett 28-80 eller 28-90 på en analogkamera, men ändå. Bildvinkeln blir alltså ungefär samma på bägge kamerorna. Förhållandet är lite annorlunda på en digital.
Monterar du däremot 28-105 optiken poå det digitala huset (vilket går utmärkt) får du istället mer "tele", vilket kan vara bra om du använder kameran till det. Eller så kan de vara himla störigt att sakna vidvinkeln... -allt beroende på hur du använder kameran.
Ja, lågt tal=vidvinkel medan högt tal=tele.
Ett fast objektiv är ett objektiv som inte har variabel brännvidd, vilket en zoom har, där anges ju brännvidden FRÅN ett värde och TILL ett annat värde. Ett fast objektiv har ETT värde. Fördelen är att dessa brukar vara ljuskänsligare (släpper in mer ljus/tidsenhet) vilket dels ger möjlighet till kort skärpedjup (bara en liten del av bilden är skarp och resten suddigt) och det gör det också lättare för AF automatiken.
Dessutom är det lättare för tillverkarna att göra ett objektiv skarpt vid en enda brännvidd, eftersom glasen inne i objektivet sitter fast/"fixerade" på ett ställe, istället för att röra på sig hela tiden som de gör i en zoom.
Vill du komma närmare ditt motiv måste du använda fötterna om du har en fast optik. Generellt brukar fasta objektiv ha högre optisk kvalitet (skärpa, färgåtergivning, lägre känlighet för motljus, distorsion/vinjettering mm) och högre ljusstyrka än zoomar.
Ljusstyrka/känslighet anges som f=x, där x är ett tal, tex "1,8" eller "5,6". Ju lägre tal, desto bättre är objektivet på att släppa in ljus. Lägre tal=högre ljusstyrka.
Generellt används tele ofta för att fota djur eller sport på långa avstånd.
Vidvinkel används ofta(re) för byggnader eller landskap då du vill få med "mycket".
Någonstans där emellan används för ansiktsporträtt mm.
Exakt vilken brännvidd som används till vad beror på dig som fotograf, vissa gillar vidvinklar mycket och jobbar med dessa alltjämt medan andra föredrar telen - även till byggnader och natur.
Det är ditt sätt att fotografera som styr vad som är bra för dig.
Vet du inte vad du fotar mest, så är mitt råd att börja med en kitoptik och sedan köpa till eller byta ut det mot det som passar dig och dina behov.
Hoppas att detta gör dig klokare.
Chip skrev:
Är ganska färsk på det här med objektiv och ska bara precis kasta mig in i systemkamera-världen. Kameran jag kommer använda är en 300d, och jag undrar kort och gott lite om objektiven som finns på marknaden.
Orginalobjektivet 18-55, vad kommer man använda detta objektivet främst till? Är det ett "universal"-objektiv vid alla sorters fotografering, så att säga?
Om jag har förstått det hela rätt så innebär ett högre "brännvidds-tal" (tex 28-105mm) att objektivet är ett zoom-objektiv som avbildar motivet som om man betraktade det närmre än vad man egentligen är. Rätta mig gärna om jag är fel ute nu!
Har ett objektiv med 28-105mm i brännvid även alla "funktioner" som ett orginalobjektiv (18-55mm) har?
Är 28mm vad som gäller vid vidvinkel och 105mm vid tele? Förklara gärna detta =)
Vad är ett "fast" objektiv?
En liten förklaring på vad brännvidd är och de olika objektivens användningsområden vore trevligt!